top of page

Combo Ορεινή Πεζοπορία
Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2022 

Πάρνηθα
ΑΡΜΑ 884 - Σπήλαιο ΠΑΝΟΣ
 

flag uk.jpeg

ACTIVITY

Ορεινή Πεζοπορία

Μια γνωστή "άγνωστη" πεζοπορία στο ‘δικό μας βουνό"!

Πεζοπορία στη δυτική πλευρά της Πάρνηθας.

Μία διαδρομή με διαρκείς εναλλαγές στο τοπίο και στο τερέν που μπορεί να ικανοποιήσει όλα τα γούστα αλλά και να δημιουργήσει έρεισμα στους γκρινιάρηδες "δεν μας το 'πες"... για αυτό να έρθουν όσοι διαβάσουν την ανάλυση της διαδρομής και είναι βέβαιοι ότι νιώθουν έτοιμοι να δοκιμάσουν μια ελαφρώς πιο απαιτητική εμπειρία στο βουνό.

 

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ το Σάββατο 22 Οκτωβρίου στις 9:00 το πρωί κάπου μετά τη Φυλή (Χασιά)

Το ακριβές σημείο θα σταλεί σε όσους δηλώσουν συμμετοχή

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ (προς και από το σημείο συνάντησης) με ίδια μέσα

ΟΡΕΙΝΗ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ

Διάρκεια 6+ ώρες - Απόσταση 10,5 χιλιόμετρα - Υψομετρικά Ανάβασης 840 μέτρα - Βαθμός Δυσκολίας 2+ (μέτρια και κάτι παραπάνω)

Από το σημείο συνάντησης πιάνουμε ανηφορικό μονοπάτι που θα μας φέρει σε πλάτωμα με ένα παλιό κτίσμα (στρούγκα). Συνεχίζουμε απέναντι ανηφορικά σε αρχαίο μονοπάτι που μας οδηγεί στην Κιάφα Καλαμάρα. Βρισκόμαστε στα ριζά του βράχου για το Άρμα. Με προσοχή σκαρφαλώνουμε το μάλλον εύκολο βράχινο πέρασμα και τσουπ ανοίγεται μπροστά μας πέτρινο μικρό οροπέδιο.... στα 200 μέτρα αριστερά διακρίνουμε το τσιμεντένιο κολωνάκι που γράφει "Αρμα"! Ένα μπραφ και το πιάσαμε... επιστροφή από τα ίδια στην Κιάφα και πιάνουμε το μονοπάτι δεξιά που κινείται σε πυκνό δάσος και ξέφωτα και με ελαφρώς κατηφορική κλήση. Η κλίση αυτή στα τελευταία 150 μέτρα γίνεται ιδιαίτερα απότομη. Με τη βοήθεια του μόνιμα τοποθετημένου συρματόσχοινου (και μπετόβεργες) φθάνουμε σε ρέμα. Εάν έχει πολύ νερό βγάζουμε παπούτσι ή δρασκελίζουμε πάνω στις πέτρες (θα υπάρχει βοηθητικό σχοινί). Στην άλλη πλευρά της ρεματιάς σύντομη απότομη ανηφόρα μας φέρνει αντίκρυ στη Σπηλιά του Πάνα!!!! Με φακούς μπαίνουμε μέσα μιας και το φως της μέρας δεν φτάνει μέχρι την άκρη της. 

Από το πλάτωμα της εισόδου σκαρφαλώνουμε τα σμιλεμένα στον βράχο σκαλοπάτια (υπάρχει και βοηθητικό σταθερό συρματόσχοινο) για 10 μέτρα ώστε να συναντήσουμε το μονοπάτι της επιστροφής.     

Τα δύσκολα πέρασαν! 

Σε καλά σχηματισμένο μονοπάτι κατευθυνόμαστε προς Ταμίλθι και κατηφορικά προς Αβράμη. Διασχίζουμε .... η συνέχεια επί του πεδίου! ​

ΑΡΜΑ 884

Η ονομασία “Άρμα” προέρχεται πιθανόν από την ομοιότητα του βράχου με το άρμα του μυθικού ήρωα Αμφιάραου ο οποίος έπεσε με το άρμα του στο σημείο εκείνο. Πάνω από τη Μονή Κλειστών ορθώνεται ο ορεινός όγκος της κορυφής Άρμα (υψόμετρο 884 μ), όπου πιθανολογείται ότι υπήρχαν δύο βωμοί αφιερωμένοι στον Δία με την προσωνυμία Σημαλέος ο Απήμιος ή Όμβριος. Οι ιερείς της Αθήνας περίμεναν το σημάδι του Δία κοιτώντας από την Πνύκα και την Ακρόπολη για να ξεκινήσει η ιερή πομπή για τους Δελφούς, η Πυθαίδα πομπή. Όποτε τα σύννεφα μαζεύονταν και άστραφτε στην κορυφή “Άρμα”, κατά τον αρχαίο γεωγράφο Στράβωνα, η πομπή λάμβανε ως Θεϊκό σήμα την αστραπή για να ξεκινήσει. Από εκείνα τα χρόνια έχει επιβιώσει η παροιμιώδης ρήση “… οπόταν δι’ Άρματος αστράψει …”. Η πομπή των “πυθαϊστών” που ξεκινούσε από το βωμό του “Αστραπιαίου Διός” στην Αθήνα κατευθύνοντας μέσω του Δήμου των Χαστιέων προς τους Δελφούς. Οι “πυθαϊστές”, ήταν οι επέλεκτοι Αθηναίοι πολίτες που αντιπροσώπευαν την πόλη στις Δελφικές εορτές των Πυθίων. Οι “πυθαϊστές” επιστρέφοντας από το Δελφικό Ιερό έφερναν καινούργια αμόλυντη φωτιά, “νέον φώς”, για να καθάρουν τα ιερά της Αθήνας. Παυσανίας Αττικά: “Και εν Πάρνηθι παρνήθιος Ζεύς χαλκούς εστί και βωμός σημαλέου Διός. Έστι δε εν τη Πάρνηθι και άλλος βωμός, θύουσι δε επ’ αυτού τοτό μεν όμβριον τοτέ δε απήμιον καλούντες Δία.” 

ΣΠΗΛΑΙΟ ΠΑΝΟΣ

Η σπηλιά είναι αφιερωμένη στον θεό Πάνα όπου τα παλαιότερα χρόνια λατρεύονταν στο εσωτερικό της. Η οροφή της σπηλιάς είναι μαύρη από τα λυχνάρια που χρησιμοποιούσαν για φωτισμό. Κατά την ανακάλυψη της σπηλιάς βρέθηκαν περίπου 2000 λυχνάρια.

Οπως με όλους τους τους ναούς οι αρχαίοι Έλληνες ποτέ δεν τοποθετούσαν έναν τόπο λατρείας σε κάποιο τυχαίο σημείο. Το σπήλαιο αποτέλεσε κατά την αρχαιότητα τόπο λατρείας του Θεού Πάνα- και αρκετά αργότερα σημείο λατρείας για τους κρυπτο Χριστιανούς – υπάρχει καλά κρυμμένο ίσως στο βαθύτερο και σκοτεινότερο σημείο του δάσους της Πάρνηθας, καλά προστατευμένο από την φύση.

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ορεινής πεζοπορίας

μποτάκια πεζοπορικά ή trail running, κολάν ή ελαφρύ παντελόνι, ισοθερμικό μπλουζάκι (ένα κοντομάνικο και ένα μακρυμάνικο από πάνω) και fleece-άκι ή softshell για πιο πάνω, αντιανεμικό αδιάβροχο και σακίδιο ημερήσιας πεζοπορίας για να χωράει όποιο ρούχο περισσεύει μαζί τα σνακς με το νερό.

Φακός.

Προαιρετικά μπατόν και γκέτες.

Για περισσότερα σχετικά με τον εξοπλισμό κλικάρετε εδώ

LAST DETAILS με λεπτομερές πρόγραμμα και σημείο συνάντησης θα σταλεί στους συμμετέχοντες λίγες ημέρες πριν την εκδρομή

ΠόΣΟ

€15 για τα Loyal Μέλη του Combo (άμεση κατοχύρωση θέσης και πληρωμή την ημέρα της εκδρομής)

€15 για όσους συμπληρώσουν τη δήλωση συμμετοχής -join- μέχρι την Τρίτη 18 Οκτωβρίου και μετέπειτα πληρώσουν στο γραφείο του Combo

€19 για πληρωμή στην τράπεζα ανεξαρτήτως ημερομηνίας και για δηλώσεις συμμετοχής που θα λάβουμε μετά την Τρίτη 18 Οκτωβρίου

Οι θέσεις κατοχυρώνονται με την πληρωμή τους (αφού έχει προηγηθεί η συμπλήρωση της δήλωσης συμμετοχής που "ανοίγει" κλικάροντας στο "join" εδώ από κάτω.

Οδηγίες πληρωμής θα σταλούν με email αμέσως μετά τη δήλωση συμμετοχής.

Το κόστος συμμετοχής περιλαμβάνει σχεδίαση, καθοδήγηση, συνοδεία, φόρους, φαρμακείο, επικοινωνίες

Κλίκαρε ΕΔΩ για να δεις εάν είσαι ή πως μπορείς να γίνεις Combo Loyal Member

Δικαίωμα ακύρωσης με επιστροφή χρημάτων μέχρι την Τρίτη 18 Οκτωβρίου

Εάν η εξόρμηση αναβληθεί ή ακυρωθεί τα χρήματα θα επιστραφούν εξ ολοκλήρου. 

Το γραφείο του Combo είναι ανοιχτό κάθε Τρίτη και Πέμπτη 7-9μμ

Η ομάδα θα είναι μικρή και οι θέσεις περιορισμένες.

Δήλωσε όταν είσαι σίγουρος ώστε να μην στερήσεις τη συμμετοχή σε κάποιον άλλο. 

First Come First Served.  

Contact:

George Leo, 6984656300

Stella Rd, 6943644600

Anchor 1

ACTIVITY

Mountain Trek

A well-known but "unknown" hike on "our own mountain"!

Hiking on the west side of Mount Parnitha.

A route with constant changes in landscape and terrain that can satisfy all tastes but also create support for the naysayers "you didnt tell us"... so we suggest the join form only to those who feel they want to try a slightly more demanding experience in a mountain so close to our door step.

WE MEET on Saturday October 22 at 9am very close to the village of Fyli

The exact meeting spot will be made known only to those who submit the "join" form​

WE DRIVE to the meeting point in our OWN CARS

THE TREK

Duration 6+ hours - Distance 10,5 Km - Total Ascend 840 meters - Difficulty Rating 2+ /5 (moderate plus)

Two passages with the help of fixed ropes

POIs

PANOS CAVE a sacred cave well hidden in the forests of Parnitha

ARMA summit overlooking most of Athems 

GEAR and EQUIPMENT for hiking in alpine terrain - high altitude temperatures 

We strictly recommend walking (hiking) boots in good condition, walking sticks to ease the knees, gaiters for protection, walking trousers or tights, short sleeve base layer and a long sleeve on top, fleece or softshell, windstopper rain jacket for protection from the elements and a back pack (+/- 30L) to keep in what we are not wearing or eating (some snacks for the day and water of course) .​

More on equipment please read by clicking here

LAST DETAILS will be emailed to all participants few days before the gig

HOW MUCH 

€15 only for the Loyal Combo Members with immediate place reservation by submitting the registration -join- form and payment on the spot

€15 for all the others that fill in the registration -join- form prior to October 18 and proceed with payment at the Combo office  

€19 for all payments made at the bank or by bank transfer or for registrations received later than October 18

No place is confirmed before payment has been received. 

To confirm a place please fill in the registration form that opens by clicking on the yellow "Join" button here above and proceed to one of the payment methods as explained in the email received right after you register.

Costs include transport planning guiding taxes.

Are you a Loyal Combo Member?

Check it out here or see how you can become one

Full refund cancelations accepted up to Tuesday October 18

Full money return if the trip is canceled or postponed to a new date.

The group will be small.

First Come First Served!

bottom of page