top of page

Combo EASTER 21-26 Απριλίου 2022
Αστερούσια
η αρχέγονη Κρήτη
 

flag uk.jpeg
1/0

Βασίλειο της σιωπής των αστέρων και της πέτρας.

Ο νοτιότερος ορεινός όγκος της Ευρώπης προσφέρει μία απόκοσμη εμπειρία μύησης στην αρχέγονη Κρήτη.

Πουθενά αλλού η αγριάδα δεν κρύβει μέσα της τόση ποίηση. Αφήνοντας πίσω τον κάμπο της Μεσσαράς ανεβαίνουμε στα νοτιότερα βουνά του νησιού, σε ένα περιβάλλον καθαρού φαρ ουέστ!

Οι στροφές ανηφορίζουν ιλιγγιωδώς σε ένα τοπίο σκόνης και πέτρας, τα κατσίκια ισορροπούν στις κοφτερές αιχμές των βράχων και τίποτε τριγύρω δεν μαρτυρά την ανθρώπινη παρουσία.

Οι κακοτράχαλοι δρόμοι στον ορεινό όγκο των Αστερουσίων οδηγούν σε μέρη μυστικά και απόκοσμα, όπου το βλέμμα χάνεται στη θέα του Κόφινα, που βάφεται κόκκινος το ηλιοβασίλεμα, στις επιβλητικές πτήσεις των σπάνιων γυπαετών, σε φαράγγια που καταλήγουν σε μονές και παρθένες παραλίες που βρέχονται από το καυτό νότιο πέλαγος. 

 

Οι απόκρημνες πλαγιές είναι γεμάτες από σπηλιές όπου ασκητές και ερημίτες έγραψαν τη δική τους μυστική ιστορία. Η ενέργεια που άφησαν πίσω τους αιώνες έντονης και αδιάκοπης λατρευτικής δραστηριότητας σε τούτο τον τόπο, είναι διάχυτη μέχρι και σήμερα, στη γη και στον αέρα.

Κάποιες οάσεις πράσινου, δάση με πεύκα, κέδρους και φοίνικες, σε λίγες περιοχές, ξεπλένουν το μάτι από το πέτρινο τοπίο.

Λίγα πέτρινα σπίτια στα χωριά, με χρωματιστές αυλές, μοιάζουν λες και ετοιμάζονται να πετάξουν σε μία πρωτόγονη πτήση πάνω απ' το Λυβικό.

Λιγότεροι οι άνθρωποι, αγέρωχοι και φιλικοί, με τα απλά τραχιά λόγια του βουνού θα σου δείξουν πως να ζεις λιτά και ν' αγαπάς τον άνεμο την πέτρα και τ' αστέρια.

Ονομασίες τους δόθηκαν πολλές, όλες πετυχημένες!

- Άγιο Όρος της Κρήτης, για τα αμέτρητα ερημητήρια και σπηλαιομονάστηρα σπαρμένα στις πλαγιές τους    

- Μικρά Λευκά Όρη για τις απέραντες αμέτρητες βουνοκορφές τους

- Φαρ Ουέστ της Κρήτης για το απόκοσμο άγριο αρχέγονο επιβλητικό τοπίο  

Αυτά είναι τα Αστερούσια Όρη που γκρεμίζουν τη νότια Κρήτη απότομα στα νερά του Λυβικού. 

  

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ Μεγάλη Πέμπτη 21 Απριλίου στις 9 το βράδυ από το λιμάνι του Πειραιά με προορισμό το Ηράκλειο Κρήτης

ΑΦΙΞΗ στο Ηράκλειο στις 6 το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής. Χρόνος για βόλτα και πρωινό στην όμορφη παλιά πόλη που τα τελευταία χρόνια παίρνει συνεχώς τα πάνω της.

Με Local ComboBus και κατεύθυνση νότια φτάνουμε στα Καπετανιανά, ένα χωριό απομονωμένο σε προνομιακή θέση ανάμεσα στα βουνά και το φεγγάρι. Εδώ ακούγονται μόνο τα κουδούνια των κοπαδιών και οι απόκοσμες φωνές των βοσκών. Είμαστε στα Αστερούσια και το νιώθουμε βαθιά...

Αφήνουμε το comboBus να μεταφέρει τον εξοπλισμό μας στους ξενώνες ενόσο εμείς κατηφορίζουμε ποδαράτα το φαράγγι της Ελυγιάς ... η συνέχεια παρακάτω.

ΤΡΕΙΣ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ στους πέτρινους ξενώνες του Cavo Ponta, στον Άγιο Ιωάννη Αστερουσίων.

Εννέα πέτρινα αυτοτελή σπιτάκια - ξενώνες χτισμένα πάνω σε μια γλώσσα γης που εισχωρεί στη θάλασσα του Λυβικού.

Το κάθε σπιτάκι διαθέτει το δικό του wc και κουζινάκι και κοιμίζει από 3 έως 5 άτομα, μοιρασμένοι σε δωμάτια μονόκλινα και δίκλινα. Επί πλέον στον κοινόχρηστο χώρο του κάθε σπιτιού υπάρχει και ένας μονός καναπές-κρεβάτι. 

Ταβέρνα για το πρωινό (excluded) στη μικρή ταβέρνα του ορμητηρίου μας.

Ρακή ντόπια τυριά και παζιμάδι με θαλασσινό αλάτσι από τις γειτονικές αλυκές.  

Ο Άγιος Ιωάννης είναι ένας μικρός παραθαλάσσιος οικισμός κτισμένος κατά μήκος της μικρής χερσονήσου της Πόντας. Βρίσκεται στην έξοδο του φαραγγιού της Γούλας (προσβάσιμο με ραπέλ ή από παρακαμπτήριο μονοπάτι) Από τα Καπετανιανά κατηφορίζει απότομος χωματόδρομος που καταλήγει στον Άι Γιάννη. Η διαδρομή ελίσσεται στην κόψη του γκρεμού προσφέροντας απίστευτη θέα στο Νότιο Κρητικό Πέλαγος και στο άγριο τοπίο των Αστερουσίων με τα απροσπέλαστα φαράγγια. Μετά από αρκετό τράνταγμα φτάνουμε στον Άι Γιάννη.

Εδώ οι κάτοικοι συμπληρώνουν το εισόδημά τους αξιοποιώντας τις φυσικές αλυκές και μαζεύοντας το περίφημο αλάτι των Αστερουσίων. Οι αλυκές κληρονομούνται από γενιά σε γενιά και σίγουρα θα συναντήσουμε κάποιον από τους αλατσάδες την ώρα που εργάζεται, γεμίζοντας τις γούρνες με θαλασσινό νερό και αφαιρώντας το καθαρό αλάτι.

Όσοι προτιμήσουν να στήσουν σκηνή θα υπάρχει διαθέσιμος χώρος στην παρακείμενη παραλία ή στον μεγάλο προαύλιο χώρο της μονής του Αγίου Ιωάννη, χίλια μέτρα περίπου από το κέντρο του χωριού, κάτω από διάσπαρτες ελιές, πηγή και κοινόχρηστη τουαλέτα. 

τα ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ RITUALS

Επιτάφιος στη Μονή Κουδουμά, 9μμ

Ανάσταση στο Σπηλαιομονάστηρο του Αγίου Ιωάννη, 10μμ ή στα κοντινά Καπετανιανά - αναμένουμε τον παπά να αποφασίσει!

Κυριακή του Πάσχα Αρνάκι στην παραδοσιακή Εθιά, αργούτσικα το μεσημέρι

οι ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ (και λίγα λόγια για την περιοχή πραγματοποίησής τους)

ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Μετάβαση από το Ηράκλειο στα Καπετανιανά με Local Combo Bus και επιλογή από δύο πορείες

Πορεία Α: Φαράγγι Ελυγίας (Καπετανιανά - Άγιος Ιωάννης)

Μερικές στροφές μετά τα Καπετανιανά κατάβαση σε μονοπάτι που κινείται μέσα στο εντυπωσιακό αλλά σύντομο φαράγγι και κατάληξη στον Άγιο Ιωάννη. 

Η διαδρομή είναι κατάφυτη από πεύκα με εντυπωσιακές εναλλαγές στο τοπίο και στους χρωματισμούς των πετρωμάτων από βαθύ κόκκινο σε λευκοκίτρινο που αιχμαλωτίζει το βλέμμα και κάνει την κατάβαση απολαυστική.

Διάρκεια 2 ώρες, Απόσταση 2,5 χιλιόμετρα, Υψομετρική Διαφορά 250 μέτρα (κατηφορική), Δυσκολία 1 (εύκολη)

Πορεία Β: Φαράγγι Γούλας (Καπετανιανά - Άγιος Ιωάννης)

Από τα Καπετανιανά κατάβαση μέσα από καλοσημαδεμένο μονοπάτι διαμορφωμένο στα ανατολικά πρανή του φαραγγιού της Γούλας (απροσπέλαστο από την κοίτη) μέχρι το σπηλαιομονάστηρο του Αγίου Ιωάννη και μέχρι την παραλία του Αγίου Ιωάννη όπου και οι Ξενώνες του Cavo Ponta. Στη διαδρομή συναντάμε κακοτράχαλα σαθρά απότομα κατηφορικά περάσματα που θέλουν προσοχή. 

Διάρκεια περίπου 3,5 ώρες, Απόσταση 4,5 χιλιόμετρα, Υψομετρική Διαφορά 700 μέτρα (κατηφορική, Δυσκολία 2 (μέτρια)

Στον Άγιο Ιωάννη συναντάμε ένα από τα πιο ιδιαίτερα μοναστηριακά μνημεία της Κρήτης, το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη. Η μονή λειτούργησε ως τα μέσα του 20ου αιώνα και φιλοξένησε ασκητές στις σπηλαιώδεις κοιλότητες που σχηματίζονται στη ρίζα ενός βράχου. Το καθολικό της μονής βρίσκεται στη χαμηλότερη σπηλιά ενώ σε άλλες σπηλιές από πάνω του υπάρχουν τα κελιά των μοναχών. Ο χώρος χρησιμοποιήθηκε από τα αρχαία χρόνια ως Ασκληπιείο, όπως μαρτυράει η επιγραφή στην είσοδο του ναού. 

Οι τοιχογραφίες χρονολογούνται από το 1360. Στον εξωτερικό τοίχο υπάρχουν οι μορφές των Αγίων Κοσμά και Δαμιανού, οι οποίοι ήταν ιατροί αλλά και του Αγίου Παντελεήμονα, σε φυσικό μέγεθος, προστάτη των ιατρών, γεγονός που συνδέεται με το πέρασμα της θρησκείας του Ασκληπιού στη Χριστιανική θρησκεία, διατηρώντας την θεραπευτική παράδοση.

Απογευματινή Πεζοπορία: Άγιος Ιωάννης - Μονή Κουδουμά (στο Μονοπάτι για τον Επιτάφιο)

Ένα από τα ωραιότερα μονοπάτια των Αστερουσίων! Ξεκινάμε από τον Άι Γιάννη περνάμε την παρακείμενη παραλία της Ελυγιάς, στην έξοδο του φαραγγιού και από πευκόφυτο μονοπάτι που διέρχεται δίπλα στη θάλασσα παρακάμπτουμε για το μοναδικό σπήλαιο του Αγίου Αντωνίου με το εκκλησάκι τους σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Συνεχίζουμε στο μονοπάτι που καταλήγει στη Μονή Κουδουμά. Τα πεύκα σύντομα πυκνώνουν και ξεκινάμε την κατάβαση με μοναδική θέα στο μοναστήρι και στη θάλασσα. Εάν υπάρχει χρόνος επίσκεψη στον Αββακόσπηλιο, σπήλαιο με ασκηταριά κοντά στη Μονή (παράκαμψη 1 ώρα, 1,5 χιλιόμετρο)

Συνολική Διάρκεια με τις δύο παρακάμψεις 4 ώρες, Απόσταση 6 χιλιόμετρα, Υψομετρική Διαφορά 250 μέτρα, Δυσκολία 1 (εύκολη)

Επιτάφιος στη Μονή Κουδουμά (9μμ)

Βραδινή επιστροφή από τη Μονή με Jeep ή από το μονοπάτι (2 ώρες - 4 χιλιόμετρα, δίχως τις παρακάμψεις)!

Το εντυπωσιακό Σπήλαιο του Αγίου Αντωνίου με σχήμα Δ Ανάμεσα σε σταλαγμίτες και σταλακτίτες υπάρχει το μικρό εκκλησάκι του Αγίου Αντωνίου. Εδώ ζούσαν ερημίτες, καθώς είναι προφυλαγμένο από τις καιρικές συνθήκες και ξεκομμένο από τον κόσμο. Από τον αρχικό τοιχογραφικό διάκοσμο, σώζονται ελάχιστα ίχνη, όπως η λαϊκότροπη παράσταση της Σταύρωσης που ανάγεται χρονολογικά στο δεύτερο μισό του 14ου αιώνα. Η είσοδός του σπηλαίου είναι ιδιαίτερα επιβλητική με ύψος 35μ.  Αποτελείται από μια μεγάλη αίθουσα μήκους 60μ και μέσο πλάτος τα 10μ. Από το μέσο περίπου της αίθουσας ξεκινούν διαμορφώσεις που έχουν φτιαχτεί σε διάφορες περιόδους, όπως οι εφτά δεξαμενές για να συλλέγεται από την οροφή νερό που θεωρείται αγίασμα.

Η Μονή Κουδουμά βρίσκεται στην έξοδο του φαραγγιού «Καταρράκτης» και μόλις 40 μέτρα από την παραλία. Είναι μία από τις πλέον απομονωμένες μονές στην Κρήτη μιας και απέχει τουλάχιστον 25 χιλιόμετρα από τον πλησιέστερο πολιτισμό. Η μονή με τη σημερινή της μορφή αναστηλώθηκε το 1870 από τους μοναχούς Παρθένιο και Ευμένιο Χαριτάκη στα ερείπια της παλαιάς μονής. Η μονή είχε ως τότε εγκαταλειφθεί, όπως κι όλες οι παραθαλάσσιες μονές της Κρήτης, λόγω των συχνών πειρατικών επιδρομών. 

Αββακόσπηλιο, ένας σπηλαιώδης ναός στον οποίο ασκήτευε κατά τον 7ο αι. ο Όσιος Κοσμάς και θάφτηκε το σκήνωμα του, σύμφωνα με την παράδοση. Στο σπήλαιο οδηγεί βατό διαμορφωμένο μονοπάτι από την παραλία της μονής Κουδουμά και διέρχεται παράλληλα με την άγρια ακτογραμμή.

ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ

Πρωινή μετακίνηση με jeep στα Καπετανιανά και επιλογή από δύο πεζοπορικές διαδρομές

Πορεία Α Καπετανιανά Παναγιά Κερά και πίσω

Από τα Καπετανιανά το μονοπάτι θα μας φέρει στο γραφικό εκκλησάκι της Παναγιάς Κεράς χτισμένο στην κόψη ενός βράχου σους βόρειους πρόποδες της κορυφής του Κόφινα.  Από εδώ ξεκινά η προαιρετική ανάβαση στην κορυφή, διάβασε παρακάτω. Στάση μίας ώρας σε αναμονή όσων επιλέξουν να ανέβουν το μονοπάτι του Κόφινα. Επιστροφή στα Καπετανιανά από χωματόδρομο με στάση στα αναστηλωμένα Ερείπια του Ιερού των Τριών Ιεραρχών του 14ου αιώνα όπου λειτουργούσε Φιλοσοφική Σχολή.

Η κατάβαση από τα Καπετανιανά στον Άγιο Ιωάννη με jeep. 

Διάρκεια περίπου 4-5 ώρες, Απόσταση 9 χιλιόμετρα, Υψομετρικά Ανάβασης 500 | Κατάβασης 500, Δυσκολία 1 (εύκολη)

Πορεία Β Πεζοπορία Καπετανιανά Λουσούδι Παναγιά Κερά  Λιμνιά Άγιος Ιωάννης

Από τα Καπετανιανά το μονοπάτι θα μας φέρει στο γραφικό εκκλησάκι της Παναγιάς Κεράς χτισμένο στην κόψη ενός βράχου σους βόρειους πρόποδες της κορυφής του Κόφινα.  Από εδώ ξεκινά η προαιρετική ανάβαση στην κορυφή, διάβασε παρακάτω. Στάση μίας ώρας σε αναμονή όσων επιλέξουν να ανέβουν το μονοπάτι του Κόφινα. Η συνέχεια από την Παναγιά Κερά πορεία κατηφορική με κατεύθυνση δυτική έως τη θέση Λιμνιά και με καγκέλια μέσα σε πυκνό πευκόδασος μέχρι να συναντήσουμε το παραθαλάσσιο μονοπάτι που καταλήγει στον Άγιο Ιωάννη. 

Διάρκεια περίπου 8 ώρες, Απόσταση 15 χιλιόμετρα, Υψομετρικά Ανάβασης 800 | Κατάβασης 1600,   Δυσκολία 2 (μέτρια)

Ανάβαση Κόφινας 1231μ Παναγιά Κερά Κορυφή Παναγιά Κερά

Ο Κόφινας είναι η ψηλότερη κορυφή στα άγρια Αστερουσία Όρη με υψόμετρο 1231μ και παίρνει το όνομα του από το σχήμα του που μοιάζει με ανάποδο κοφίνι.

Ένα σύντομο αλλά εξαιρετικά απότομο και επιβλητικό μονοπάτι ξεκινάει από το ξωκλήσι της Παναγίας Κεράς, στους βόρειους πρόποδες της κορυφής.  Στην αρχή υπάρχει μεταλλική σκάλα συνεχίζει απότομο με κάποια εκτεθειμένα σημεία και καταλήγει στο εκκλησάκι του Τίμιου Σταυρού στην κορυφή. Στην ίδια θέση με την υπέροχη θέα στο Λυβικό πέλαγος και τους γκρεμούς της νότιας πλευράς, υπήρχε το σημαντικότερο Μινωικό Ιερό Κορυφής της Νότιας Κρήτης που ήκμασε το 1700-1600πΧ.  

Απεριόριστη θέα στις πολλές κορυφές των Αστερουσίων, που για αυτό χαρακτηρίζονται  και ως «Μικρά Λευκά όρη» και στο Λυβικό πέλαγος.

Διάρκεια σχεδόν 2 ώρες, Απόσταση 2 χιλιόμετρα, Υψομετρική Διαφορά 200 μέτρα, Δυσκολία 3 (δύσκολη, διαδρομή σύντομη αλλά θέλει χέρια και είναι οριακά ακροφοβική)

ΚΥΡΙΑΚΗ του Πάσχα

Προορισμός: Εθιά, το χωριό που ξαναγεννήθηκε από τις στάχτες και τα ερείπια του.

Μετάβαση με Local Combo Bus στον Αχεντριά, χτισμένο σε ένα μικρό οροπέδιο στα ανατολικά Αστερούσια και από εκεί με τα πόδια στην Εθιά

Πορεία: Αχεντριάς - Εθιά

Η διαδρομή δεν είναι σηματοδοτημένη, έχει χαμηλή βλάστηση στο μεγαλύτερο τμήμα της, ενώ υπάρχουν 1-2 πόρτες που έχουν μπει για τα ζώα τις οποίες πρέπει να κλείσουμε μετά το πέρασμά μας. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες ταμπέλες και η διαδρομή προσφέρει πανοραμική θέα, οπότε είναι δύσκολο να χαθούμε. Από το σημείο εκκίνησης ανηφορίζουμε ελαφρώς και φτάνουμε στο εκκλησάκι του Αγίου Πνεύματος. Περνάμε στάνη και πιάνουμε μονοπάτι που οδηγεί σε ένα ακόμα εκκλησάκι. Πορεία βορειοδυτική μας κατηφορίζει στη γραφική Εθιά που περιστοιχίζεται από πεύκα. 

Διάρκεια 2,5 ώρες, Απόσταση 6 χιλιόμετρα, Υψομετρικά Ανάβασης 250 | Κατάβασης 250, Δυσκολία 1 (εύκολη)

Εθιά, σπίτια πέτρινα, καλντερίμια, παμπάλαιες εκκλησίες, θρύλοι και μακραίωνη ιστορία. Η Εθιά δεν είναι ίσως από τα πιο διάσημα χωριά της Κρήτης, είναι όμως σίγουρα ένα από τα πιο όμορφα. Λεγόταν Ιτιά ή Εττέα αλλά στην απογραφή του 1834 καταγράφηκε ως Ethia με 10 χριστιανικές και 5 τουρκικές οικογένειες. Γειτονιές ολόκληρες με ερειπωμένα σπίτια με καμάρες πέτρινες και παραστιές χορταριασμένες, τοίχοι με πέτρες καλοπελεκημένες, καμινάδες χιλιοκαπνισμένες και λίγο παραπέρα ο γαϊδαράκος δεμένος πλάι στη ολάνθιστη αυλή περιμένει την κυρά του να μαζέψουνε χορτάρια,  παραθυρόφυλλα ανοιχτά... η ζωή στο χωριό συνεχίζεται για τους λίγους ηλικιωμένους της κατοίκους. 

Ο Ζαχαρίας, με σαρίκι και στιβάνια, ετών ογδόντα βάλε μαζί με την κυρά του τη Χρυσάνθη, τρέχουν το καφενείο του χωριού στη μικρή πλακόστρωτη πλατεία με τον πλάτανο και το πηγάδι. 

Η Εθιά είναι γνωστή και για τον Εθιανό Πηδηχτό, μια ενδιαφέρουσα παραλλαγή του κρητικού πηδηχτού που δε χορεύεται πουθενά αλλού στην Κρήτη.

Το κατσικάκι θα είναι από το μαντρί του οι πατάτες και τα χορταρικά απ' το μποστάνι της, το τυρί απ' το μιτάτο και ο χορός απ' τον λυράρη... Πάσχα στην Εθιά τση Κρήτης!!! 

Χωνευτική Πορεία: Εθιά - Ρoτάση  (προαιρετική)

O ανατολικός δρόμος του χωριού θα μας βγάλει σε παράκαμψη για το ύψωμα της Ανάληψης (παράκαμψη 2 χιλιομέτρων) όπου βρίσκεται και το εκκλησάκι με μοναδική θέα προς τα Αστερούσια, τον κάμπο της Μεσαράς, τον Ψηλορείτη και την ενδοχώρα Ηρακλείου. Διαδοχικά από μονοπάτι σε χωματόδρομο και πάλι μονοπάτι περνώντας ένα μαντρί φτάνουμε σε δολίνη την οποία παρακάμπτουμε με προσοχή. Συνεχίζουμε βόρεια ανατολικά έως τον κεντρικό δρόμο για το Ροτάσι, εδώ μας περιμένει το Local Combo Bus 

Διάρκεια 2,5 ώρες, Απόσταση 5 χιλιόμετρα δίχως την παράκαμψη, Υψομετρικά Ανάβασης 100 | Κατάβασης 600, Δυσκολία 1 (εύκολη)

Επιστροφή στον Άγιο Ιωάννη με το Local Combo Bus

ΔΕΥΤΕΡΑ

μετάβαση με το Local Combo Bus στα Πλατάνια Αμαρίου

Πεζοπορία: Φαράγγι Πλατανίων

Το φαράγγι σχηματίζεται πάνω από το χωριό Πλατάνια, ενώνοντας τις νοτιοδυτικές πλαγιές του Ψηλορείτη με την κοιλάδα του Αμαρίου, Ένα πολύ απότομο, αλλά ασφαλές, μονοπάτι ανηφορίζει ως την είσοδό του φαραγγιού στην περιοχή Κοκκινοχάρακο, φιδοσέρνοντας στις απόκρημνες πλαγιές του. Τρομερή θέα στους εντυπωσιακούς γκρεμούς με τους κατακόρυφους βράχους ασβεστόλιθου βαμμένους στα κιτρινοκόκκινα χρώματα της διάβρωσης, στις βραχοσκεπές και στα πολλά σπήλαια.

Εάν είμαστε τυχεροί θα δούμε αετούς και γύπες που φωλιάζουν στους γκρεμούς στο εσωτερικό του, να απογειώνονται επιβλητικοί και εμείς να τρομάζουμε στη σκιά τους! 

Σε μικρό πλάτωμα που σχηματίζεται σε υψόμετρο περίπου 800μ, συναντάμε τον σπηλαιώδη ναό του Αγίου Αντωνίου, κτισμένο δίπλα σε πηγή με νερό (μέσο διαδρομής). Από εκεί δρασκελίζουμε στα αντιπέρα ηπιότερα πρανή του φαραγγιού και συνεχίζουμε ελαφρώς κατηφορικά μέχρι χωματόδρομο που θα μας γυρίσει στο χωριό.

Διάρκεια 3,5 ώρες, Απόσταση 6 χιλιόμετρα, Υψομετρικά Ανάβασης 400 | Κατάβασης 400, Δυσκολία 2 (μέτρια)

Στη συνέχεια με το Local Combo Bus -και πριν το πλοίο της επιστροφής- στον Αγιο Ιωάννη Αμαρίου όπου μας μαγειρεύουν ο Γιάννης και η Ζέτα με αγάπη στο μικρό τους ταβερνοκαφενείο! 

ΦΑΓΗΤΟ και ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ

Οι ξενώνες μας είναι όλοι εξοπλισμένοι με κουζινάκι και ψυγείο για πρωινό καφέδες και κάποιο snack.

Πρωινό επίσης θα είναι διαθέσιμο και στην ταβέρνα του Cavo Ponta.

Γενικά στα Αστερούσια τα χωριά είναι μικρά και με ελάχιστους κατοίκους κάτι που αυτόματα συνεπάγεται καφενεία λίγα, ταβέρνες λιγότερες και mini markets δυσεύρετα.

Συνήθως ένα μαγαζί τα κάνει όλα, ή σχεδόν όλα!

Με δυσκολία λοιπόν θα βρούμε mini market ανοιχτό, οπότε καλό είναι όλες οι προμήθειες να γίνουν από το Ηράκλειο.

Στα Καπετανιανά υπάρχει ταβέρνα και ίσως είναι ανοιχτό ένα μαγαζάκι για τα απαραίτητα.

Στον Άγιο Ιωάννη, πέρα από την ταβέρνα του ξενώνα μας υπάρχει ακόμα μία, και οι δύο θα λειτουργήσουν αποκλειστικά για εμάς.

Η ενημέρωση λοιπόν επιβάλλεται ώστε να είναι προετοιμασμένοι.

Εμείς επιλέξαμε (δοκιμασμένα) 

Μεγάλη Παρασκευή την ταβέρνα στον Άι Γιάννη, μαγειρεύει ο Στέλιος. Επίσης στη Μονή Κουδουμά πάντα υπάρχουν πλούσια προφανώς νηστίσιμα κεράσματα

Μεγάλο Σάββατο μετά την Ανάσταση στον Στέλιο και πάλι με μία διαφορά... απόψε θα κάνει τον λυράρη και να σας δω όλους στο πεντοζάλι

Κυριακή μας φροντίζει στην Εθιά η Στέλλα και ο Μανόλης (το κατσικάκι απ το μαντρί του, πατάτες και ζαρζαβατικά απ το μποστάνι της)

Δευτέρα στον Άγιο Ιωάννη Αμαρίου, υπάλληλοι σε τράπεζα ο Γιάννης και η Ζέτα αγαπήθηκαν τα παράτησαν και ήρθαν εδώ να ξαναζωντανέψουν το εγκαταλελειμμένο ταβερνοκαφενείο του χωριού.   

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ (ναι, υπάρχει και αυτό) με το πλοίο που αναχωρεί από Ηράκλειο Δευτέρα του Πάσχα στις 9 το βράδυ και πιάνει Πειραιά τα ξημερώματα (6πμ) της Τρίτης 26 Απριλίου

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ για τις πεζοπορίες: μποτάκια πεζοπορικά, κολάν ή ελαφρύ πεζοπορικό παντελόνι, ισοθερμικό μπλουζάκι (ένα κοντομάνικο και ένα μακρυμάνικο από πάνω) και fleece-άκι ή softshell για πιο πάνω, αντιανεμικό αδιάβροχο και σακίδιο ημερήσιας πεζοπορίας για όποιο ρούχο περισσεύει και τα σνακς με το νερό. Προαιρετικά συνιστούμε μπατόν.  

Για περισσότερα σχετικά με τον εξοπλισμό κλικάρετε εδώ

Για τους σκηνίτες μια καλοκαιρινή σκηνή θα είναι αρκετή, ένα μέτριας θερμοκρασίας sleeping bag και οπωσδήποτε υπόστρωμα.  

ΛΙΓΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ Ο καιρός στα Αστερούσια είναι ήπιος και γλυκός σημειώνοντας υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, βρέχει σπάνια (700 χιλιοστά βροχής όλο τον χρόνο) και χιονίζει σπανιότατα

LAST DETAILS με σημείο συνάντησης και λεπτομερές πρόγραμμα θα σταλεί στους συμμετέχοντες λίγες ημέρες πριν την εκδρομή

ΠόΣΟ 

€350 για τα Loyal Μέλη του Combo, ανεξαρτήτως ημερομηνίας και κατοχύρωση θέσης με προκαταβολή €150

€350 για όλους τους υπόλοιπους που θα προκαταβάλουν €150 στο γραφείο του συλλόγου μέχρι την Πέμπτη 14 Απριλίου

€380 για πληρωμή προκαταβολής €150 στην τράπεζα ή μετά την Πέμπτη 14 Απριλίου

Το κόστος συμμετοχής είναι κατά άτομο και περιλαμβάνει

- τρεις διανυκτερεύσεις στα δίκλινα δωμάτια των ξενώνων

- τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια σε θέση οικονομική (deck)

- όλες οι μετακινήσεις στην Κρήτη, όπως αναγράφονται στο πρόγραμμα, με Local Combo Bus ή με Jeep 

- η μεταφορά του εξοπλισμού

- σχεδίαση υποστήριξη συνοδεία και όλοι οι προβλεπόμενοι φόροι

AD ONS

Ακτοπλοϊκά σε Καθίσματα Αεροπορικού Τύπου

+ €15 και για τις δύο διαδρομές

+ €80 για διαμονή σε μονόκλινο δωμάτιο

ΜΕΙΩΣΕΙΣ

στα παραπάνω αναγραφόμενα ποσά

- €60 για όσους επιλέξουν να μείνουν σε σκηνή

- €20 για όσους κοιμηθούν σε καναπέ (υπάρχουν επτά κρεβατο-καναπέδες σε επτά από τους ξενώνες οι οποίοι θα ανοίξουν μόνο αφού καλυφθούν τα κρεβάτια του ξενώνα)

- €45 για όσους επιλέξουν να προμηθευτούν τα δικά τους ακτοπλοϊκά εισιτήρια ή να μας συναντήσουν στο Ηράκλειο Κρήτης

FULL HOUSE REDUCTION

Κλείστε ένα ολόκληρο σπίτι -5 άτομα μαζί- με κόστος €330 το άτομο!

Το σπίτι θα αποτελείται από δύο δίκλινα δωμάτια, ένα κοινόχρηστο χώρο με έναν μονό καναπέ-κρεβάτι, wc και κουζινάκι.

Μοναδική προϋπόθεση να καταβληθούν συνολικά όλες οι προκαταβολές μαζί στο γραφείο του Combo. 

Οι θέσεις κατοχυρώνονται με τη συμπλήρωση της δήλωσης συμμετοχής και στη συνέχεια καταβολή προκαταβολής €150.

Aποπληρωμή κατά τη διάρκεια της εκδρομής.

Δικαίωμα ακύρωσης με επιστροφή προκαταβολής μέχρι την Πέμπτη 14 Απριλίου.

Οι θέσεις είναι περιορισμένες... First Come First Served

Contact:

George Leo, 6984656300

Stella R, 6943644600

Anchor 1

CRETE, Asterousia Mountain Range, 16-21 April, 2022

Asterousia Mountains is the southernmost range in Greece and Europe in all. It is a narrow range, shaped between Messara plain and the Libyan Sea. 

The average altitude of Asteroussia is less than 1250m, but access is quite tough because of the rugged terrain, with many gorges and canyons. Asterousia main features are the warm temperatures, rare rainfalls and very low vegetation. The few trees that are struggling to grow are eaten by the hungry goats that are destroying everything. Bare mountains, sharp rocks and steep cliffs, falling in the sea, give an eerie character to the entire region making these landscapes unique in Europe.

DEPARTURE Good Thursday April 21, 9pm Port of Piraeus, destination Heraklion Crete 

ARRIVAL early next morning -6am- with enough time for breakfast in the city and some shopping before we hit the southbound road to Asterousia

THREE OVERNIGHTS at the seaside village of Agios Ioannis. We split in nine simple stone built self contained guest houses that comprise Cavo Ponta.

Every guest house can sleep up to 5 guests in two or three separate rooms. WC and Kitchenette in every house. Breakfast excluded.

Agios Ioannis is a small coastal village built on the base and along the small peninsula of Ponda some 15k from the village of Kapetaniana that is very close to the highest peak of Asterousia Mountains named  Kofinas 1231

Agios Ioannis (Saint John) settlement is named after the small monastery of Saint John, which is built inside a two-level cave and has very old frescoes, dating back from 1360.

There are frescoes on the exterior walls of the abandoned monastery, a very rare phenomenon in Crete.

For those who prefer they may pitch a tent by the beach or in the olive grove at the abandoned Agios Ioannis (Saint John)  Monastery located 1k from the village (fresh water and toilet)  ​

the EASTER RITUALS

Epitaph at the Koudoumas Monastery, 9pm

Resurrection by the Saint John Monastery 10pm or at the village of Kapetaniana... whatever the preacher decides

Easter at the traditional village of Ethia

the ACTIVITIES

GOOD FRIDAY 

Following arrival we are transferred to the village of Kapetaniana where we can either choose

Trail A easy hike to Agios Ioannis via the Gorge of Elygia 

Duration 2h, Distance 2,5k, 250m downhill, Easy

or

Trail B moderate to difficult in places Gorge of Goulas, also leading to Agios Ioannis

Duration 3,5h, Distance 4,5k, 700m downhill, Challenging

After we settle in our rooms and pitch out tents we may have dinner by Cavo Ponta taverna, and not long after we

Afternoon Hike to Koudoumas Monastery, taking short deviations to Saint Anthony's and Avakospilo caves, both used by hermits in the middle ages and up to the halph of last century.

The trail runs along the coastline with few ups and downs.

Duration 4h including the deviations, Distance 6k, Elevation Difference 250m, Easy

Epitaph by the Monastery (9pm) and night returna either by jeep or on foot.

GOOD SATURDAY

Morning jeep or bus transfer to Kapetaniana followed by choice among two hikes

Hike A Kapetaniana Panaya Kera Chapel Kapetaniana (round trip) 

Combination of tril and dirt road to the picturesque chapel of Panaya Kera. From there starts the ascend to Kofinas summit. Return by dirt roads with a short stop by the recently discovered old Philosophy School.

The bus or jeeps will take us back to Agios Ioannis village.

Duration 5h including stops, Distance 9k, Elevation Up 500 | Down 500, Easy

Hike B Kapetaniana Lasoudi Panaya Kera Limnia Agios Ioannis

First part to Panaya Kera is the same as Hike A. From then on we descend via the Limnia peak and through a pine forest to the seaside trail that leads to Agios Ioannis. 

Duration 8h, Distance 15k, Elevation Up 800 | Down 1600, Moderate

Kofinas Summit  1231m Panaya Kera Summit and back 

Kofinas the highest peak in Asterousia is approached by a rough exposed steep trail that start right in front Panaya Kera chapel.

It is a challenging ascend but the views are stupendous!

Kofinas gets its name from its shape resembles inverted basket (kofini in Greek).

The top, with stunning views to the Libyan Sea, today hosts a temple of the Holy Cross (Timios Stavros)

In 1960 perhaps the most important Minoan peak sanctuary of south - central Crete came to light, consisting of quadrilateral enclosure and stage. The sanctuary flourished in 1700 – 1600BC but worship continued until the Roman Era, with intervals in between. The excavations revealed clay signs, figurines, metal plates, seals and other devotional offerings.

Duration almost 2h, Distance 2k, Elevation Up 200 | Down 200, Difficult (exposed and need to scramble) 

EASTER SUNDAY

Destination Eastern Asterousia, Ethia, a rebuild on its ashes and ruins traditional village 

Local Combo Bus transfer to Achendrias where the morning hike to Ethia starts

Hike: Achendrias - Ethia 

Unmarked trail on the barren Asterousian slopes! Η

Duration 2,5h, Distance 6k, Elevation Up 250 | Down 250, Easy

Διάρκεια 2,5 ώρες, Απόσταση 6 χιλιόμετρα, Υψομετρικά Ανάβασης 250 | Κατάβασης 250, Δυσκολία 1 (εύκολη)

Easter Linner prepared by the Local Kafeneio owner Zacharias and his wife Chrysanthi, both wll over 80 years of age.

Everything they serve is home made or domestic grown! 

Will make sure there is a Lyra player for the follow up!

Apres Linner Hike (optional): Ethia - Rotasi

We take the north east dirt road from Ethia that slightly climbs to Analypsi before it sharply descends to the village of Rotasi.

Duration 2,5h, Distance 5k, Elevation Up 100 | Down 600, Easy

Late return to Agios  Ioannis by our Local Combo Bus

MONDAY

Combo Bus transfer to Platania Amari

HIKE: Platanion Gorge 

A deep cut at the east side of Psiloritis gives the feeling of a dangerous place to be and walk. Well it is not at all!

Beautiful circular hike on the trail carved on each side of the Gorge!

Duration 3,5h, Distance 6k, Elevation Up 400 | Down 400, Moderate 

Followed by transfer to an other Agios Ioannis village, this at Amari Plateau, for a late lunch prepared with care by Yannis and his wife Zeta at their local eatery.

FOOD and SUPPLIES

All of our nine guesthouses are equiped with kitchenette to prepare breakfast and snacks. 

Alternatively there will be breakfast served at an extra cost.

 

Not many supply shops to be found in Asterousia, so be prepared in advance, maybe in Heraklion.

Tavernas are rare also, usually the local kafeneio prepares an extra plate or two over what the family eats..

Nevertheless we need food so we will have them prepared!!

Good Friday we eat late at the village (Agios Ioannis) local eatery, at Moni Koudoumas they offer basics but not to be trusted considering the holiness of the day  

Good Saturday at Agios Ioannis accompanied by local lyra players

Easter Sunday we eat at Ethia

Monday at Nikos and Zeta's eatery at Agios Ioannis Amari

RETURN the Local Combo Bus will drop us off at the port of Heraklion. The boat sails at 9pm and arrives Piraeus before Tuesday's dawn. 

GEAR and EQUIPMENT simple stuff for simple hikes, depended on the weather... we do recommend hiking boots or trail running shoes, walking sticks to ease the knees, gaiters for protection, walking trousers or tights, short sleeve base layer and a long sleeve on top, fleece or softcell, windstopper rain jacket for protection from the elements and a day back pack (+/- 25L) to keep in what we are not wearing or eating (some snacks for the day and water of course)

FEW ADDITIONAL WORDS the weather pattern in Asterousia is mild and the rainfall limited, but we have learned to be prepared!

LAST DETAILS will be emailed to all participants few days before departure

HOW MUCH 

€350 for the Loyal Combo Members (date indifferent - place reserved following a €150 downpayment is received) 

€350 for all the others that choose to down pay €150 cash at the Combo office earlier than Thursday April 14

€380 for all payments made at the bank date indifferent, or by cash after Thursday April 14

Costs are per person, included:

- three over nights occupying one bed in any of the nine Guest Houses

- all transfers by private bus or jeeps as stated here above

- ferry tickets to and from Heraklion (deck)

- gear and equipment transfer to Agios Ioannis and back

- planning guiding support and all relevant taxes

 

AD ONS

Boat travel on Airplane Type Seats

+ €15 for both outbound and inbound trips

+ €80 for single room occupation

REDUCTION

on the above mentioned costs

- €60 for those who prefer to pitch their own tent 

- €20 for those who choose to sleep on a single sofa-bed, there are seven sofa-beds in the common room of seven of the guest houses that we shall only use provided all regular beds in the house are filled. 

- €45 for those who prefer to buy their own boat tickets, in this case we meet and say good bye at Heraklion Port

FULL HOUSE REDUCTION

Fill in Full one House for 5 participants and benefit a reduced fee of €330 each

The house will comprise of two separate double bedrooms, one common room with one single sofa bed, wc, and kitchenette.

Only prerequisite all five deposits to be paid at the Combo office at once   

All places are reserved by submitting the form that opens by clicking on the yellow "Join" button here above and proceed to one of the payment methods.

No place is confirmed before €150 down payment has been received.

Balance due paid in cash within the duration of the trip. 

Full refund cancelation accepted up to April 14

Places are limited, so... First Come First Served

bottom of page