top of page

Combo Alpine Trek
25-26 Ιουνίου 2022 

ΒΑΛΙΑ ΚΑΛΝΤΑ
Αλπικές Λίμνες Φλέγγας - Κορυφή Φλέγγα 2159 - Αρκουδόρεμα 

 

flag uk.jpeg

ACTIVITY

Alpine Trek

Day 1 Λίμνη Πηγών Αώου, κορυφή Φλέγγα 2159, Αλπικές Λίμνες 

Day 2 Αρκουδόρεμα Βοβούσα 

ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ Combo Camp στις Αλπικές Λίμνες της Φλέγγας

Because this is the way it should be!!

Η ανάβαση στις Φλέγγες και η διάσχιση του Αρκουδορέματος, σε συνδυασμό με την υπαίθρια αλπική διανυκτέρευση, δεν είναι απλά μία ακόμα πεζοπορική διαδρομή, είναι.... ΕΜΠΕΙΡΙΑ! 

Η Βάλια Κάλντα είναι μια μάγισσα της Φύσης κι εμείς πάμε να συλλέξουμε όλες αυτές τις μαγικές εικόνες!

Δεν είναι απλώς ένα όμορφο δάσος αλλά ένα καταπληκτικό ζωντανό τοπίο, ένας οικολογικός παράδεισος που η πλάση της έχει φερθεί πολύ γενναιόδωρα!

Οι ορμητικοί χείμαρροι σμίλεψαν τα πετρώματα και σχημάτισαν τις χαράδρες και τις κοιλάδες.


Η Βάλια Κάλντα ή "ζεστή κοιλάδα" στα βλάχικα, είναι ένας μοναδικός τόπος, Εθνικός ∆ρυμός από το 1966.

Τα δάση αυτά εναλλάσσονται από γυμνές υποαλπικές, βραχώδεις εκτάσεις και τεράστιους γκρεμούς, ενώ η έντονη παρουσία του υγρού στοιχείου σε συνδυασμό με την εξαιρετικά πλούσια πανίδα και την εντυπωσιακή μορφή πολλών μανιταριών καθιστά τον Εθνικό Δρυμό Πίνδου, ξεχωριστό προορισμό ετησίως για εκατοντάδες φυσιολάτρες περιηγητές.

Η διάσημη κοιλάδα βρίσκεται σε υψόμετρο 1400 περίπου μέτρα, είναι καλά προστατευμένη από τους ορεινούς όγκους του Αυγού της Φλέγγας του Κακοπλεύρι και του Μαυροβουνίου με περισσότερες από πέντε κορφές ψηλότερες από τα 2000 μέτρα.

Η είσοδος στην κοιλάδα πραγματοποιείται από τη σαλατούρα της Μηλιάς στα ανατολικά και τη σαλατούρα του Σταυρού στα δυτικά, όπου σαλατούρα λένε το διάσελο στα βλάχικα.
Την κοιλάδα διασχίζουν αρκετά ρέματα με σημαντικότερο το Αρκουδόρεμα που οριοθετεί τη Βάλια ντε λα Ούρσα, δηλαδή η κοιλάδα της αρκούδας, φυσική απόληξη της Βάλια Κάλντα.
Το Αρκουδόρεμα πηγάζει από τη Βάλια Κάλντα και στο διάβα του σχηματίζει τρεις μικρούς καταρράκτες, οι οποίοι δημιουργούν βάθρες, πολύ καλές για βουτιές και για κολύμπι. Στη θέση Σμιξώματα παραδίδει τα νερά του στην αγκαλιά του Αώου.

Η Βοβούσα (Μπαϊεάσα στα βλάχικα) ανήκει στα διάσημα Ζαγοροχώρια. Αποτελεί το ανατολικότερο από αυτά τα χωριά και κοσμείται με ένα από τα ωραιότερα μονότοξα πέτρινα γεφύρια της Ηπείρου.


Το Καταφύγιο βρίσκεται λίγο παραπέρα, σκάρτα τρία χιλιόμετρα σε άσφαλτο και πάνω στο ποτάμι που ακούγεται βουερό....
 

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ με comboBus το Σάββατο 25 Ιουνίου στις 1:00 το πρωί με στάσεις επιβίβασης σε Ρουφ 01:00, Ελαιώνα 01:15, Βίαμαξ 01:30

(κλίκαρε στις υπογραμμίσεις για να ανοίξει χάρτης πρόσβασης)

Θα τηρηθούν τα antiCovid πρωτόκολλα και ότι άλλο σχετικό ισχύει την ημέρα εκείνη

ΑΦΙΞΗ μετά από επτά ώρες και τις απαραίτητες στάσεις καθ' οδόν - η τελευταία έξω από το Μέτσοβο για πρωινό- φτάνουμε στη Λίμνη Πηγών Αώου,  αποβίβαση και έναρξη πεζοπορίας

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ στην Αθήνα αργά το βράδυ της Κυριακής

 

ALPINE TREK

Σάββατο Ανάβαση στη Φλέγγα 2159 και στις Αλπικές Λίμνες 

Αποβίβαση στην Τεχνητή Λίμνη των Πηγών Αώου και ανάβαση στο καταφύγιο του Μαυροβουνίου. Συνέχεια σε μονοπάτι προς το οροπέδιο "Πάδε λα Λάκλου" με μία μικρότερη εποχιακή λίμνη στα 1850μ. Από εκεί ακολουθούμε αλπικά οροπέδια και ομαλές ράχες μέχρι την τελική ανάβαση στην κορυφή της Φλέγγας 2159. Εξαιρετική θέα στη βόρεια όψη του Περιστερίου που κρύβει τη μοναδική Βερλίγκα, ενώ σε απόσταση αναπνοής βλέπουμε Αυγό,  Τύμφη, Βασιλίτσα, Τραπεζίτσα. Κεραυνοβολημένα ρόμπολα μας συντροφεύουν στο μεγαλύτερο μέρος της αλπικής μας διαδρομής. 

Κατηφορίζουμε διακόσια μέτρα (υψομετρικά) στις Αλπικές Λίμνες σπαρμένες σε τρία επίπεδα και διαλέγουμε σε ποιο θα στήσουμε σκηνές. Νερά παντού!

Μαζεύουμε κλαδιά από τριγύρω και ανάβουμε φωτιά... τα υπόλοιπα on the field!

Διάρκεια 7 ώρες - Απόσταση 12 χιλιόμετρα - Υψομετρική Διαβάθμιση 1390 2159 1950 - Βαθμός Δυσκολίας 4 

(η διαδρομή γενικά είναι εύκολη δίχως τεχνικά περάσματα, ο υψηλός βαθμός δυσκολίας οφείλεται στην μεταφορά κατασκηνωτικού εξοπλισμού)

Κυριακή από τις Φλέγγες στο Αρκουδόρεμα

Από τις λίμνες ανηφορίζουμε, σύντομα αλλά απότομα, και λίγο πριν βγούμε στον αυχένα της αρκούδας κόβουμε κατηφορικά δεξιά, περνάμε πηγή αφήνουμε το αλπικό και βαδίζουμε κατηφορικά μέσα στο δάσος μέχρι να διασταυρωθούμε με το μονοπάτι του Αρκουδορέματος. Εκεί κάνουμε αριστερά παράλληλα με το νερό (το οποίο διασχίζουμε δυο τρεις φορές) με διαδοχικά σκαμπανεβάσματα μας φέρνει στη θέση Σμιξώματα (σημεία που ενώνεται το Αρκουδόρεμα με τον Αώο). Τελευταία διάσχιση του νερού, πορεία προς Καταφύγιο... 

Διάρκεια 9 ώρες - Απόσταση 18 χιλιόμετρα - Υψομετρική Διαβάθμιση 1950 2100 1000 - Βαθμός Δυσκολίας 3 

(η διαδρομή είναι εύκολη δίχως τεχνικά περάσματα, ο υψηλός βαθμός δυσκολίας οφείλεται στην απόσταση και τη μεταφορά κατασκηνωτικού εξοπλισμού)

ΦΑΓΗΤΟ 

Θα το έχουμε φροντίσει από το σπίτι για το Σαββατόβραδο στο σημείο κατασκήνωσης (Λίμνες Φλέγγες), αλλά και για το πρωινό της Κυριακής.

Επιλέξτε φαγητά στεγνά που δεν θα λερώσουν το σακίδιο όπως κοτόπουλο ή μπιφτεκάκια με ρύζι ή πατάτες.   

Την Κυριακή, μετά την ολοκλήρωση της πεζοπορίας θα φάμε στο καταφύγιο ή στη Βοβούσα. 

Νερό από την πρωινή στάση, τρεχούμενα νερά στις Φλέγγες, πηγή στην κατάβαση για το Αρκουδόρεμα.

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

για τις πεζοπορίες μποτάκια πεζοπορικά, κολάν ή ελαφρύ παντελόνι, ισοθερμικό μπλουζάκι (ένα κοντομάνικο και ένα μακρυμάνικο από πάνω) και fleece-άκι ή softshell για πιο πάνω, αντιανεμικό αδιάβροχο.

Σακίδιο πεζοπορίας 40-60 λίτρων για όποιο ρούχο περισσεύει, τα σνακς, το νερό (2 λίτρα), τον εξοπλισμό διανυκτέρευσης και το φαγητό του Σαββατόβραδου.

Αδιάβροχη θήκη για το σακίδιο.

Ιδανικά όλος ο εξοπλισμός θα πρέπει αν είναι μέσα ή προσαρμοσμένος με ιμάντες πάνω στο σακίδιο, δεν υπάρχει χειρότερο από το να πεζοπορούμε σαν περιφερόμενες λατέρνες.

Για τη διανυκτέρευση επιλέγουμε ελαφριά σκηνή ή την μοιραζόμαστε ανά δύο ή τρία άτομα, ανάλογα με το μέγεθος της και το επίπεδο φιλίας. Υπόστρωμα απαραίτητο. Υπνόσακος ζεστός ή κοιμόμαστε και με ρούχα. 

Απαραίτητα φακός, γάντια, σκούφος, παγούρι, ένα παραπάνω ποτήρι, πιρούνι, μωρομάντηλα  

Περισσότερα για τον εξοπλισμό πεζοπορίας με εξοπλισμό διανυκτέρευσης, βασισμένο σε πολυετή εμπειρία, διαβάστε εδώ, ή επικοινωνήστε μαζί μας 

ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ ΣΚΗΝΗΣ

το Combo διαθέτει λίγες ελαφριές σκηνές για ενοικίαση, κόστος €25 για την εκδρομή αυτή. Παραλαβή και επιστροφή στο γραφείο του Combo.

ΕΙΔΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ οι πεζοπορίες δεν έχουν τεχνικά περάσματα που απαιτούν ειδικό εξοπλισμό, όμως συνιστούμε μπατόν και γκέτες ειδικά εάν έχει βρέξει τις προηγούμενες ημέρες. Πιθανό να συναντήσουμε χιονούρες. Μην ξεχνάμε πως 2000 μέτρα υψόμετρο κάνει κρύο και το κατακαλόκαιρο.

ΛΙΓΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ εάν ο καιρός είναι καθαρός δεν θα την τρέξουμε τη διαδρομή, είναι απολαυστική και η προσφερόμενη θέα απολαυστικότερη!

LAST DETAILS με λεπτομερές πρόγραμμα θα σταλεί στους συμμετέχοντες λίγες ημέρες πριν την εκδρομή

ΠόΣΟ

€100 για τα Loyal Μέλη του Combo (άμεση κατοχύρωση θέσης και πληρωμή στο comboBus)

€100 για όσους πληρώσουν στο γραφείο του συλλόγου μέχρι την Πέμπτη 16 Ιουνίου

€120 για όσους επιλέξουν να πληρώσουν στην τράπεζα ανεξαρτήτως ημερομηνίας ή στο γραφείο του συλλόγου μετά την Πέμπτη 16 Ιουνίου

Κλίκαρε ΕΔΩ για να δεις εάν είσαι ή πως μπορείς να γίνεις Combo LOYAL Member, να ωφεληθείς με το χαμηλότερο κόστος συμμετοχής και όλα τα άλλα προνόμια των Combo Loyals.

Το κόστος συμμετοχής τα περιλαμβάνει όλα - υπεραστικές και τοπικές μετακινήσεις, σχεδίαση, καθοδήγηση, συνοδεία, φόρους - εκτός από φαγητό και προσωπικά έξοδα

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΜΕ ΙΔΙΑ ΜΕΣΑ

Μείον €40 στο αντίστοιχο παραπάνω κόστος συμμετοχής.

Θα χρειαστεί να επιβιβαστείς στο Combo Bus για περίπου 30 λεπτά το Σάββατο και 1,5 ώρα την Κυριακή.  

Το σημείο και ώρα συνάντησης θα προσδιοριστούν στα "Last Details" 

Οι θέσεις κατοχυρώνονται με τη συμπλήρωση της δήλωσης συμμετοχής "click on join" και στη συνέχεια πληρωμή προκαταβολής €50.

Οδηγίες πληρωμής θα σταλούν με email αμέσως μετά τη δήλωση συμμετοχής.

Δικαίωμα ακύρωσης και επιστροφή χρημάτων μέχρι την Τρίτη 21 Ιουνίου

  

Το γραφείο του Combo είναι ανοιχτό κάθε Τρίτη και Πέμπτη 7-9μμ

Η ομάδα θα είναι μικρή και οι θέσεις περιορισμένες.

Δήλωσε όταν είσαι σίγουρος ώστε να μην στερήσεις τη συμμετοχή σε κάποιον άλλο. 

First Come First Served.  

Contact:

George Leo, 6984656300

Stella R, 6943644600

Anchor 1

Valia Calda or in our words the Hot Valley is the deep valley formed between mounts Flegga 2157 and Avgo 2177.

Crossed by the Arkoudorema spring is the major habitat of brown Bear in Greece.

On the first day we ascend to the top of Flegga and spend the night by the two alpine lakes and on the seconds day we descend to Arkoudorema hiking alongside and crossing it three or four time till we reach Vovousa refuge.

 

The sceneries are magnificent in one of the wildest enviroments found in Greece!   

ACTIVITY

Alpine Ttrek


DEPARTURE by comboBus on Saturday June 25 at 1:00am (one hour after midnight) - pick up stops Rouf 01:00, Eleona tube station 01:15,  Viamax Peristeri 01:30

(click on the underlined for a google map to open)

We shall comply with all antiCovid regulations that will imply on the date of our journey. 

ARRIVΕ at the Aoos Lake for breakfast and this is where it all starts

RETURN to Athens late Sunday night

the TREK 

Saturday: Aoos Lake - Mavrovouni Refuge - Flegga Summit 2159 - Flegga Lakes 

Overnight by the Flegga lakes. Εveryone carries his own sleeping shelter, sleeping equipment and food.

Duration 7 hours - Distance 12 k - Elevation Curve 1390 2159 1950  - Difficulty 4 (moderate but carrying sleeping and cooking gear)

Sunday: Flegga Lakes - Arkoudorema - Vovousa Refuge

Overnight to choose among a refuge berth or the elements - Food at the refuge

Duration 10 hours - Distance 18 k - Elevation Curve 1950 2100 1000  - Difficulty 3 (moderate but carrying sleeping and cooking gear)

FOOD we carry our own food in the back sack, prefer dry food like burgers or chicken filet that will not spoil in oil  the rest of your gear. 

Also you should have something for the next morning too... egg, sandwich, etc.

Water 2 litres to begin with. Will find water on the way and by the lakes as it emerges from the ground in various places....

GEAR and EQUIPMENT depended on the weather... we do recommend hiking boots, walking sticks to ease the knees, gaiters for protection, walking trousers or tights, short sleeve base layer and a long sleeve on top, fleece or softcell, windstopper rain jacket for protection from the elements and a back pack (+/- 50L) to keep in what we are not wearing or eating.

Of course the back pack should accommodate sleeping gear and food.

SLEEPING GEAR light tent or share a tent, folding or light inflatable mattress, sleeping bag. If your sleeping bag is not warm enough you should sleep wearing clothes

SPECIAL EQUIPMENT not needed, the hikes are simple with no climbing or scrambling involved 

RENT a TENT at Combo we have few spare tents to rent out at €25, the tents are simple but light and sleep up to two pax 

ADDITIONAL WORDS

The sceneries we gorgeous, we will not run the train in favour of the views and the feelings

LAST DETAILS will be emailed to all participants few days before departure

HOW MUCH 

€100 only for the Loyal Combo Members with immediate place reservation by submitting the join form and payment at the comboBus

€100 for all the others that choose to pay at the Combo office earlier than Thursday June 16

€120 for payments at the bank or by bank transfer date regardless or at the Combo office later than Thursday June 16

Costs include transport planning guiding taxes, i.e. everything but food and personal expenses

Are you a Loyal Combo Member? Click on here to see how you can obtain the lower costs and many other Loyal's privileges

DRIVE IN YOUR OWN CAR

€40 reduction on the here above mentioned costs.

You will still have to use the Combo Bus for 30 minutes in Saturday morning and 1,5 hour on Sunday. 

Precise meeting spot will be defined through the "Last Details" email 

To confirm a place please fill in the form that opens by clicking on the yellow "Join" button here above and proceed to one of the payment methods as explained in the email received right after you register.

No place is confirmed before €50 downpayment has been received. 

Cancellations accepted up to Tuesday June 21.

The group will be small.

First Come First Served!

bottom of page