Combo 19-21 Ιουνίου 2021
Trek, Canyoning & Rafting
ΚΙΣΣΑΒΟΣ | Φαράγγι ΚΑΛΥΨΟΥΣ | Κοιλάδα ΤΕΜΠΩΝ

viber_image_2021-05-19_09-51-39
viber_image_2021-05-19_09-51-39

press to zoom
viber_image_2021-05-19_09-51-35
viber_image_2021-05-19_09-51-35

press to zoom
viber_image_2021-05-19_09-52-21
viber_image_2021-05-19_09-52-21

press to zoom
viber_image_2021-05-19_09-51-39
viber_image_2021-05-19_09-51-39

press to zoom
1/20
flag uk.jpeg

 

“Ο Όλυμπος κι ο Κίσσαβος, τα δυο βουνά μαλώνουν, το ποιο να ρίξει την βροχή, το ποιο να ρίξει χιόνι”, αναφέρει το γνωστό κλέφτικο τραγούδι και όχι τυχαία, αφού ο Κίσσαβος αποτελεί το αντίπαλο δέος του Όλυμπου. Αναφέρεται σε μια φανταστική, πλην όμως μεγαλοπρεπή έριδα μεταξύ των δύο αυτών βουνών. 
Ο Κίσσαβος ή αλλιώς Όσσα, είναι ένα χρωματικό και ποιητικό μεγαλείο της φύσης, με παραµυθένια δασικά µονοπάτια, φαράγγια, καταρράκτες -με κορυφαίο της Καλυψούς- λίµνες και από την άλλη, το Αιγαίo!
Οι πλαγιές του είναι κατάφυτες από πυκνά δάση! Έλατα, οξιές, δρύες, καστανιές και κρυστάλλινα νερά που κυλούν στα ρέματα του βουνού, δημιουργούν ένα περιβάλλον απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς. Λόγω της μεγάλης βιοποικιλότητας που τον χαρακτηρίζει, ο Κίσσαβος είναι ένας πραγματικός Βοτανικός Κήπος!

Ας τα πάρουμε όμως με την σειρά….
Με ορμητήριο το καταφύγιο του Κισσάβου στα 1.605 μέτρα, θα γεμίσουμε το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος με δράση και περιπέτεια!!!
Θα περπατήσουμε στην κατάφυτη και πυκνοδασωμένη γεμάτη με νερά, πλευρά του βουνού. 
Θα ανέβουμε στην ψηλότερη κορυφή τον Προφήτη Ηλία, με το ομώνυμο υπόγειο εκκλησάκι χτισμένο στα 1.978 μέτρα και την ανεμπόδιστη θέα προς το Αιγαίο και τον Άθω. 
Θα κάνουμε Canyoning στο Φαράγγι της Καλυψούς! Με το καταπράσινο τοπίο και τα νερά που το διατρέχουν, σχηματίζουν καταπληκτικούς καταρράκτες και βάθρες. Η απόλυτη επαφή με τη φύση!!!
Και τέλος θα συμπληρώσουμε το “πακέτο” των εμπειριών, με Rafting στην Κοιλάδα των Τεμπών! 
Μία διαδρομή εξαιρετικής ομορφιάς σε ένα από τα σημαντικότερα φυσικά μνημεία του τόπου μας! Το φυσικό και επιβλητικό πέρασμα, που διατρέχεται από το πολυτραγουδισμένο Πηνειό!

Τι παραπάνω να ζητήσεις από άλλο ένα Combo τριήμερο!!!!!!!


ACTIVITIES

Σάββατο 

Trek στο μονοπάτι του Μεγαλέξανδρου, Αμπελάκια - Ομάλιο

ή

Rafting στην Κοιλάδα των Τεμπών

Κυριακή

Summit Trek Σπηλιά - Κορυφή Προφήτης Ηλίας 1978μ (επιλογή μίας από τις δύο εναλλακτικές διαδρομές, εύκολη & δύσκολη)

Δευτέρα

Alpine Trek Καταφύγιο Καταρράκτες Καλυψούς Κόκκινο Νερό (θάλασσα!)

ή

Canyoning στο φαράγγι της Καλυψούς

 

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ Σάββατο 19 Ιουνίου στις 07:00 το πρωί με στάσεις επιβίβασης σε Ρουφ 07:00, Ελαιώνα 07:15, Κηφισιά 07:30

(κλίκαρε στις υπογραμμίσεις για να ανοίξει χάρτης πρόσβασης στις στάσεις)

Θα υπάρξει περιορισμός στις συμμετοχές σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα είναι σε ισχύ και υποχρεωτική χρήση μάσκας εντός του combobus.

ΑΦΙΞΗ μετά τέσσερις και κάτι ώρες στα παραδοσιακά Αμπελάκια, χτισμένα στις βορειοδυτικές πλαγιές του Κισσάβου στην είσοδο της κοιλάδας των Τεμπών. Το χωριό φημίζεται για τα σπουδαία αρχοντικά του καθώς γνώρισε πολύ μεγάλη οικονομική ανάπτυξη χάρη στην επεξεργασία και την βαφή νημάτων με κόκκινο χρώμα που παρήγαγαν από την επεξεργασία του φυτού ριζάρι

ΔΥΟ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ, τρεις επιλογές

α. στο ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ του Κισσάβου που διαχειρίζεται ο ΕΟΣ Λάρισας,  μεγάλο πρόσφατα ανακαινισμένο καταφύγιο, στα 1604 μέτρα, λίγο χαμηλότερα από την ψηλή κορφή του Προφήτη Ηλία. Το καταφύγιο έχει δυναμικότητα να κοιμίσει 60 άτομα σε κουκέτες (λόγω των συνθηκών θα αφήσουμε κενά ανάμεσά μας). Διαθέτει οργανωμένη κουζίνα, τραπεζαρία, wc και  μπάνια με ζεστό νερό! Θεωρείται ίσως το πιο καλά οργανωμένο και καθαρό καταφύγιο στην Ελλάδα. Φθάνει άσφαλτος!

β. σε ΣΚΗΝΕΣ για όποιον το προτιμά, στήνουμε στον περιβάλλοντα χώρο κάνοντας χρήση των ενδιαιτήσεων του καταφυγίου.

γ. σε δίκλινα ΔΩΜΑΤΙΑ πλήρως εξοπλισμένα στο παρακείμενο χωριό Σπηλιά που απέχει 12 ασφάλτινα χιλιόμετρα από το καταφύγιο. 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ στην Αθήνα περί τις 10 το βράδυ της Δευτέρας (Αγίου Πνεύματος)

οι ΠΕΖΟΠΟΡΙΕΣ

Σάββατο: Πέρασμα του Μεγαλέξανδρου - Μέγας Λάκκος

Από το θέατρο των Τεμπών σύντομη ανάβαση μας φέρνει σε ξέφωτο απ όπου διαδοχικά το μονοπάτι μας οδηγεί στη Ράχη "Στενό" ένα φυσικό πέτρινο πέρασμα, μήκους περίπου 70 μέτρων με τη σχετικά στενή κόψη και ενώνει την απέναντι ράχη. 

Για το πέρασμα άλλα και για την πλάκα που βρίσκεται πριν από αυτό, στην οποία υπάρχουν σκαλισμένα ονόματα και επιγραφές, λέγονται πολλά από τους ντόπιους που αγγίζουν τα όρια της μυθοπλασίας. Λέγεται ότι πέρασε τον στρατό του ο Μέγας Αλέξανδρος κατά την εκστρατεία του για την Θεσσαλία. Το μονοπάτι μας συνεχίζει στα δασωμένα πρανή του Μέγα Λάκκου και μέσα από καστανοπερίβολα προχωράμε μέχρι τα Αμπελάκια.

Διάρκεια 6:30 ώρες - Απόσταση 13,5 χιλιόμετρα - Υψομετρικά Ανάβασης 600 Κατάβασης 800 - Βαθμός Δυσκολίας 2 (μέτρια)

Κυριακή: Summit Ascend 1978

Πεζοπορική Διαδρομή, η κλασική ανάβση

Από το χωριό της Σπηλιάς ακολουθούμε το κλασικό μονοπάτι που οδηγεί στο καταφύγιο και στη συνέχεια στον κώνο της κορυφής με το κολονάκι καρφωμένο στα 1978 μέτρα πάνω από το υπόσκαφο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία! 

Μαγευτική θέα στον Όλυμπο στον Θερμαϊκό και στον Άθω. Επιστροφή (κατάβαση) στο καταφύγιο.

Διάρκεια 6:00 ώρες - Απόσταση 13 χιλιόμετρα - Υψομετρικά Ανάβασης 1200 Κατάβασης 500 - Βαθμός Δυσκολίας 2 (μέτρια)

  

Ορειβατική Διαδρομή, ανάβαση από το "κοφτό" (λούκι)

Για όσους προτιμούν κάτι απαιτητικότερο... από την πλατεία της Σπηλιάς οδηγούμαστε σε μονοπάτι μέσα σε ρέμα, ανηφορίζοντας τελειώνουμε σε πλάτωμα με χωματόδρομο. Η πορεία συνεχίζει απότομη ανηφορική σε κακοτράχαλο πετρώδες έδαφος στη δυτική πλευρά του κώνου της κορυφής.  Ανεβαίνουμε επάνω σε ράχη έχοντας υπέροχη θέα στο λούκι που αφήνουμε πίσω, στο Καταφύγιο και στην ακτογραμμή του Θερμαϊκού. Η κορυφή «Προφήτης Ηλίας» απέχει 1,5 χιλιόμετρο ακόμα. Κατάβαση στο καταφύγιο από την κλασική διαδρομή. Συνολικά έχουμε περπατήσει οκτώ χιλιόμετρα από τα οποία λιγόταρα από πέντε ανηφορικά μέχρι την κορυφή.

Διάρκεια 6:00 ώρες - Απόσταση 8 χιλιόμετρα - Υψομετρικά Ανάβασης 1200 Κατάβασης 500 - Βαθμός Δυσκολίας 3 (δύσκολο)

Δευτέρα: Καταρράκτες Καλυψούς, παραλία Κόκκινο Νερό

Από το καταφύγιο ανηφορίζουμε ελαφρά μέχρι να μπούμε σε πυκνά δασωμένη περιοχή, διαδοχικά περάσματα από κατηφορικά μονοπάτια ανάμεσα από οξιές βελανιδιές καστανιές που χαμηλότερα τις διαδέχονται άριες, κουμαριές, ρείκια με θάμνους ρίγανης και θυμαριού να προσφέρουν τη μυρωδιά τους.

Άφθονα νερά και ρέματα στο πέρασμά μας μς αποκορύφωμα το φαράγγι της Καλυψούς και ο εξαιρετικής ομορφιάς καταρράκτης ύψους 70 μέτρων, landmark του Κισσάβου.

Συνέχεια από μονοπάτι μέχρι την παραλία στο Κόκκινο Νερό όπου θα μας περιμένει το combobus και ο εξοπλισμός θαλάσσης!

Διάρκεια 6:30 ώρες - Απόσταση 16 χιλιόμετρα - Υψομετρικά Ανάβασης 300 Κατάβασης 1500 - Βαθμός Δυσκολίας 2 (μέτριο)

RAFTING στην Κοιλάδα Τεμπών 

(Σάββατο) Μία διαδρομή εξαιρετικής ομορφιάς σε ένα από τα σημαντικότερα φυσικά μνημεία του τόπου μας! Το φυσικό και επιβλητικό πέρασμα που διατρέχεται από το πολυτραγουδισμένο Πηνειό!

Κάνουμε Rafting στην Κοιλάδα Τεμπών και απολαμβάνουμε τη φύση σε όλο της το μεγαλείο! Πλούσια βλάστηση και αιωνόβια πλατάνια, όπου βρίσκουν καταφύγιο σταχτοτσικνιάδες, ερωδιοί, φλαμίνγκο, κορμοράνοι. Περνάμε κάτω από τη κρεμαστή γέφυρα των Τεμπών, δίπλα από αρχαίους τόπους λατρείας και την παραδοσιακή Δριστέλα. Κατά τη διάρκεια της κατάβασής μας έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε μια στάση και στην Αγία Παρασκευή για μια επίσκεψη στο «Αγίασμα».

Η κατάβασή μας στην κοιλάδα των Τεμπών είναι ιδανική για μια πρώτη εμπειρία στο rafting. Με περάσματα 1ου και 2ου βαθμού δυσκολίας, είναι κατάλληλη για όλους! 

Παρέχονται:

 • Πιστοποιημένοι οδηγοί ποταμού από τη Διεθνή Ομοσπονδία Rafting (IRF)

 • Όλος ο απαραίτητος εξοπλισμός rafting​

 • Ασφάλεια αστικής ευθύνης

Πρέπει να έχεις μαζί σου:

 • Αθλητικό ζευγάρι παπούτσια που θα βραχούν

 • Μαγιό, Πετσέτα

 • Παγούρι νερού

Επί πλέον κόστος συμμετοχής €50

CANYONING στο Φαράγγι της Καλυψούς

(Δευτέρα) Μια συναρπαστική δραστηριότητα σε ένα πανέμορφο φαράγγι!

Το Φαράγγι της Καλυψούς, βρίσκεται στον ανατολικό Κίσσαβο, πάνω από το Κόκκινο Νερό. Πρόκειται για ένα καταπράσινο φαράγγι με πυκνή βλάστηση. Οξιές, καστανιές και φτέρες δημιουργούν ένα τοπίο απαράμιλλης ομορφιάς. Σημείο αναφοράς ο μεγαλύτερος καταρράκτης του Κισσάβου, ύψους 100 μέτρων και η καταγάλανη λίμνη που σχηματίζουν τα νερά του! Το Canyoning στο Φαράγγι της Καλυψούς ξεκινά με μια μικρή πεζοπορία 30 λεπτών περίπου. Ακολουθούμε ένα κατάφυτο μονοπάτι έως ότου φτάσουμε στην βάση του καταρράκτη για μία απολαυστική βουτιά στα κρυστάλλινα νερά της λίμνης του. Στη συνέχεια κάνουμε καταρρίχηση με rappel σε 3 καταρράκτες που φτάνουν τα 20 έως 40 μέτρα. Το Φαράγγι Καλυψώ είναι το μοναδικό φαράγγι στην Ελλάδα, στο οποίο απολαμβάνουμε ανεμπόδιστη θέα στο Αιγαίο πέλαγος και στον Άθω καθ’ όλη τη διάρκεια της κατάβασής μας.

Παρέχονται​:

 • Πιστοποιημένοι εκπαιδευτές συνοδοί Canyoning 

 • Όλος ο απαραίτητος εξοπλισμός

 • Ασφάλεια αστικής ευθύνης

Πρέπει να έχεις μαζί σου:

 • Δεύτερο ζευγάρι αθλητικά παπούτσια

 • Καπέλο, Αντηλιακό

 • Μαγιό, Πετσέτα

 • Παγούρι νερού

 • Σακίδιο πλάτης

Επί πλέον κόστος συμμετοχής €60

ΦΑΓΗΤΟ Το καταφύγιο διαθέτει πλήρως οργανωμένη κουζίνα με δυνατότητα για μακαρονάδες σαλάτες και παρόμοια απλά φαγητά. 

Εναλλακτικά μπορούμε να παραγγείλουμε delivery από τη Σπηλιά!

Την Κυριακή μετά την ολοκλήρωση των δραστηριοτήτων θα φάμε παραθαλάσσια στο Κόκκινο Νερό  

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ αλπικής πεζοπορίας, μποτάκια πεζοπορικά, κολάν ή ελαφρύ παντελόνι, ισοθερμικό μπλουζάκι (ένα κοντομάνικο και ένα μακρυμάνικο από πάνω) και fleece-άκι ή softshell για πιο πάνω, αντιανεμικό αδιάβροχο και σακίδιο ημερήσιας πεζοπορίας για όποιο ρούχο περισσεύει και τα σνακς με το νερό. Προαιρετικά μπατόν και γκέτες.

Eάν βρέχει φοράμε αδιάβροχα και εάν έχει πολύ κρύο ή χιονίζει προσθέτουμε γάντια και σκουφί και προσέχουμε τα πατήματα μας.

Υπνόσακος για τη διανυκτέρευση στο καταφύγιο.

Οι σκηνίτες να είναι εφοδιασμένοι με εξοπλισμό τριών εποχών (σκηνή, υπόστρωμα, υπνόσακο).

Περισσότερα για τον εξοπλισμό εδώ 

ΣΗΜΕΙΩΣΤΕ πως ο εξοπλισμός μας θα μεταφερθεί στο καταφύγιο με το comboBus

ΕΙΔΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ δεν απαιτείται. 

Για το Canyoning και το Rafting ο εξοπλισμός αναφέρεται παραπάνω.

ΛΙΓΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ο εξοπλισμός μας θα μεταφερθεί στο καταφύγιο με το comboBusο, kατά τις πεζοπορίες θα μεταφέρουμε στην πλάτη τα απολύτως απαραίτητα.

 

LAST DETAILS με λεπτομερές πρόγραμμα θα σταλεί στους συμμετέχοντες λίγες ημέρες πριν την εκδρομή

ΠόΣΟ μετάβαση με combobus 

€150 για τα Loyal Μέλη του Combo (άμεση κατοχύρωση θέσης αμέσως με τη δήλωση συμμετοχής και πληρωμή στην εκδρομή)

€150 για όλους τους υπόλοιπους που θα πληρώσουν στο γραφείο του συλλόγου μέχρι την Τρίτη 15 Ιουνίου

€170 για πληρωμή στην τράπεζα ανεξάρτητα ημερομηνίας ή στο γραφείο του συλλόγου μετά την Τρίτη 15 Ιουνίου

τα περιλαμβάνει όλα - μετακινήσεις διαμονή στο καταφύγιο μεταφορά εξοπλισμού τοπικές μετακινήσεις σχεδίαση καθοδήγηση συνοδεία-  

δεν περιλαμβάνονται τα προσωπικά έξοδα και το φαγητό

ΑDD ONS

€50 διαμονή σε δίκλινο δωμάτιο

ΜΕΙΩΣΕΙΣ

μείον €20 για διανυκτέρευση σε σκηνή με χρήση των ενδιαιτήσεων του καταφυγίου 

EXTRAS

€50 για το Rafting

€60 για το Canyoning

ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΜΕ ΙΔΙΑ ΜΕΣΑ

μείον €30 στο αντίστοιχο παραπάνω κόστος συμμετοχής

σημείο και ώρα συνάντησης θα προσδιοριστούν στα "Last Details"

όμως προσοχή, οι δραστηριότητες δεν είναι όλες κυκλικές με αποτέλεσμα να είναι αναγκαία η επιβίβαση στο comboBus έστω και για σύντομα διαστήματα 

Οι θέσεις κατοχυρώνονται με τη συμπλήρωση της δήλωσης συμμετοχής και στη συνέχεια αποπληρωμή του ποσού (οδηγίες θα σταλούν με email).

Δικαίωμα ακύρωσης μέχρι την Τρίτη 15 Ιουνίου

Ακολουθώντας τους κανόνες των ημερών οι συμμετοχές θα είναι περιορισμένες.

Δήλωσε όταν είσαι σίγουρος ώστε να μην στερήσεις τη συμμετοχή σε κάποιον άλλο. 

 

Kissavos or Ossa, is a colorful and poetic majesty of nature, with beautiful forest paths, gorges, waterfalls - with the top of Calypso - lakes and on the other, the Aegean!
Its slopes are overgrown with dense forests! Fir, beech, oak, chestnut and crystal clear waters that flow in the mountain streams, create an environment of incomparable natural beauty. Due to the great biodiversity that characterizes it, Kissavos is a real Botanical Garden!

Let's take them in order….
With the refuge of Kissavos at 1,605 meters, we will fill the three days of this long weekend with action and adventure!!!
We will walk on the verdant and densely forested full of water, side of the mountain.
We will climb to the highest peak Profitis Ilias, with the underground church built at 1,978 meters and the unobstructed view to the Aegean and Mount Athos.
We will do Canyoning in the Gorge of Calypso! With the green landscape and the waters that flow through it, they form amazing waterfalls and pedestals. The absolute contact with nature !!!
And finally we will complete the "package" of experiences, with Rafting in the Valley of Tempi!
A route of exceptional beauty in one of the most important natural monuments of our place! The natural and imposing passage that runs through the much sung river of Pinios!

What more? Three-day Combo !

ACTIVITIES
Trek and Summit Ascend

Canyoning

Rafting

DEPARTURE Saturday June 19 at 7:00am - pick up stops Rouf 07:00, Eleona tube station 07:15, Kifissia 07:30

(click on the underlined for a google map to open)

Complying with the regulations there will only be covered the 75% of the bus seats and obligatory the use of mask 

ARRIVAL at the beautiful historical village of Ampelakia and this is where it all starts

TWO OVERNIGHTS at the refuge in berths or in tents or in double rooms in the nearby village of Spilia, 12k from the refuge on paved road.

RETURN approx 10pm on Monday evening

THE SATURDAY HIKE Megalexandro Pass  a trail following the steps of Megas Alexandros during his campaign to conquer Thessaly

Duration 6:30 hours - Distance 13,5 k - Elevation Up 600 - Difficulty 2 (moderate)  

THE SUNDAY SUMMIT ASCEND and RETURN starting from the village of Spilia, splitting in two groups, we either follow the ordinary going round path or scramble direct to the top of Kissavos (1978m). Stupendous views to Olympus, Athos pennisnula and the Aegean Sea. Common return downhill trip to the refuge.

The Hiking: Duration 6 hours - Distance 13 k - Elevation Up 1200 - Difficulty 2 (moderate)  

The Scrambling: Duration 6 hours - Distance 8 k - Elevation Up 1200 - Difficulty 3 (difficult)  

 

THE MONDAY HIKE through the dense northeast forests of Kissavos to the Gorge of Kalypso and the 100 meters dropping waterfall. Overall a downhill trail leading to thw seaside village of Kokkino Nero.

Duration 6:30 hours - Distance 16 k - Elevation Up 300 Down 1500 - Difficulty 2 (moderate)    

RAFTING in the waters of PINIOS river crossing the beautifull valley of TEMPI

Entry level rafting, good for all

Offered at an extra €50 that includes all the extra equipment involved as well as experieced and fully qualified rafting leaders

CANYONING in the superb GORGE of KALYPSO

Exiting Rappels, Drops and Slides in the Kalypso waters and under the waterfalls!

Offered at an extra €60 that includes all the extra equipment involved as well as experieced and fully qualified canyoning leaders

GEAR and EQUIPMENT highly recommended hiking boots, walking sticks to ease the knees, gaiters for protection, walking trousers or tights, short sleeve base layer and a long sleeve on top, fleece or softcell, windstopper rain jacket for protection from the elements and a day back pack (+/- 25L) to keep in what we are not wearing or eating (some snacks for the day and water of course)

Sleeping bag for the refuge

For those who choose the elements should have at least three season equipment (tent, sleeping mat, undermat)

Please NOTE, all our equipment will be transferred to the refuge by our comboBus

SPECIAL EQUIPMENT not needed

For Rafting and Canyoning you should have a set of clothes socks and boots that will get wet and a second set for after the end. A towel is laso essential. 

FOOD Saturday and Sunday at the refuge, simple cooking by the refuge keeper or we can have food delivered from the nearby village of Spilia.

ADDITIONAL WORDS

The views from the top are gorgeous. Though bear in mind that it will be chilly at the top and even more if wind blows

 

LAST DETAILS will be emailed to all few days before our departure

HOW MUCH 

€150 for the Loyal Combo Members (immediate place reservation by submitting the join form and payment on the comboBus)

€150 for all the others that choose to pay cash at the Combo office earlier than June 15

€170 for payments at the bank or by cash later than June 15

Included everything but food and personal expenses

REDUCTION

€20 for those who prefer to pitch their tent but may well use all refuge amenities

ADD ONs

€50 for a bed in a double room

 

EXTRAS

€50 for the rafting

€60 for the canyoning 

DRIVE IN YOUR OWN CAR

€30 reduction on the here above mentioned costs

To confirm a place please fill in the form that opens by clicking on the yellow "Join" button here above and proceed to one of the payment methods that will be emailed to you right after.

No place is confirmed before payment has been received. Cancellations accepted up to June 15

Complying with the regulations the group will be small and if we get to be more than ten we split in groups of maximum ten.