Combo 17-18 Οκτωβρίου 2020

Sanctuary Trek

ΜΕΤΕΩΡΑ Ιερά Μονοπάτια

meteora 1
meteora 1

meteora 8
meteora 8

meteora 4
meteora 4

meteora 1
meteora 1

1/10
flag uk.jpeg

Ομορφιά που κόβει την ανάσα.

Ένα τοπίο που μοιάζει απόκοσμο, σεληνιακό, παράλληλα όμως τόσο γήινο!

Θα μπορούσαν να είχαν γυριστεί πολλές ταινίες φαντασίας χωρίς να χρησιμοποιήσουν κάποιο ειδικό εφέ ή «πειραγμένα» χρώματα.

Αυτά είναι τα ΜΕΤΕΩΡΑ!!!!!

 

Αν μπορούσαν να είναι επιλεγμένα ως ένα από τα επτά -φυσικά- θαύματα της Ελλάδας, σίγουρα θα βρισκόντουσαν στις πρώτες θέσεις, ίσως και στην πρώτη!

 

Ένα σύμπλεγμα από τεράστιους σκοτεινόχρωμους βράχους, που στις κορυφές τους είναι χτισμένα και καλά διατηρημένα από τον 14ο αιώνα αρκετά μοναστήρια. Το σύνολο των μοναστηριών αυτής της “Πολιτείας” κάνουν τα Μετέωρα το δεύτερο πλέον σημαντικό μοναστικό συγκρότημα στην Ελλάδα, ύστερα από το Άγιο Όρος.

Από τα τριάντα που υπήρξαν ιστορικά, σήμερα λειτουργούν μόνον έξι, τα οποία, από το 1988, περιλαμβάνονται στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Οι σχηματισμοί των «τεκτονικών κέρατων», κατά τους γεωλόγους, δημιουργήθηκαν μεταξύ των βουνών Κόζιακα και Αντιχασίων πριν από περίπου 30 εκατομμύρια χρόνια όταν η θάλασσα που κάλυπτε την περιοχή άρχισε να υποχωρεί, παρασέρνοντας και στοιβάζοντας πετρώματα στο βυθό, τα οποία με τα χρόνια σταθεροποιήθηκαν.

Το όνομα Μετέωρα αποδίδεται στον κτήτορα της μονής Μεγάλου Μετεώρου, τον Άγιο Αθανάσιο τον Μετεωρίτη, ο οποίος ονόμασε «Μετέωρο» τον Πλατύ Λίθο στον οποίο ανέβηκε πρώτη φορά το 1344.

Τα άγρια και δυσπρόσιτα βράχια αποτέλεσαν ιδανικό καταφύγιο για χριστιανούς ασκητές που εγκαταστάθηκαν εκεί περί τον 11ο αιώνα.

Πώς κατάφεραν να επιβιώσουν στα απόκρημνα βράχια και υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες;

Χρησιμοποιώντας ψηλά δέντρα και ανεμόσκαλες για αναρρίχηση, σχοινιά, τροχαλίες και καλάθια για ανεφοδιασμό και ό,τι γνώσεις είχαν για να φτιάξουν δεξαμενές νερού ή για να καλλιεργήσουν μποστάνια.

Στη δεκαετία του 1920 λαξεύτηκαν στα βράχια σκάλες και σήραγγες προκειμένου να διευκολυνθεί η ζωή τους.

 

Ακολουθώντας τα παλαιά και τα νέα μονοπάτια των μοναχών, θα προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε τη μοναστηριακή Πολιτεία μέσα στον χρόνο. 
 

Ένα COMBO ευλογημένο. Εκεί ψηλά, Αγγίζοντας τον Ουρανό!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ACTIVITY

Sanctuary Trek στους βράχους των Μετεώρων

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ Σάββατο 17 Οκτωβρίου στις 7 το πρωί με στάσεις επιβίβασης σε Ρουφ 07:00, Ελαιώνα 07:15, Κηφισιά 07:30

(κλίκαρε στις υπογραμμίσεις για να ανοίξει χάρτης πρόσβασης στις στάσεις)

Θα υπάρξει περιορισμός στις συμμετοχές στο 65% των θέσεων και υποχρεωτική χρήση μάσκας εντός του combobus

ΑΦΙΞΗ στα Μετέωρα μετά από μία σύντομη στάση καθ' οδόν και όλα ξεκινάνε εδώ!

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ στην Αθήνα περί τις 10 το βράδυ της Κυριακής

μία ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ στον Μετεωρίτη ένα μικρό ξενοδοχείο στο Καστράκι χτισμένο στη σκιά των ιερών βράχων. Δωμάτια δίκλινα τρίκλινα και τετράκλινα όλα ζεστά με δικό τους μπάνιο και free wifi.

Κοινόχρηστοι χώροι για πρωινό (περιλαμβάνεται στο κόστος συμμετοχής) και bar για ποτό.

οι ΠΕΖΟΠΟΡΙΕΣ

Σάββατο:

Από τον χώρο σταύθεσης της Αγίας Τριάδας - εκεί θα μας αφήσει το comboBus - ακολουθούμε το λιθόστρωτο μονοπάτι για το μοναστήρι το οποίο μετα από 145 λαξεμένα στον βράχο σκαλοπάτια μας βγάζει στην είσοδο της Μονής. Πίσω στη βάση του βράχου βρίσκουμε την αρχή του καλογραμμένου μονοπατιού για την Καλαμπάκα.  Η διαδρομή περνά από την άκρη της πόλης νότια των βράχων "Αλισσός" και "Αγιά" και τη βυζαντινή εκκλησία της Κοίμησης (τρίκλιτης βασιλικής του 10 αι.). Με κατεύθυνση βορειοδυτική περνάμε ανάμεσα από τους βράχους "Άγιοι Απόστολοι" και "Μπαντόβα" και από το βυζαντινό εκκλησάκι της Παναγιάς ακολουθώντας το μονοπάτι στη βάση των βράχων φθάνουμε στο Καστράκι. 

Χαρακτηριστικό του τελευταίου σκέλους της διαδρομής τα λαξεμένα στους βράχους ασκηταριά!

Αναλόγως του διαθέσιμου χρόνου θα υπάρξει σύντομη στάση στην Καλαμπάκα για Χαλβά Φαρσάλων (the sticky one!!) που φτιάχνει η οικογένεια Ρόμπου!

Διάρκεια 3 ώρες (συν η στάση στην Καλαμπάκα) - Απόσταση 5 χιλιόμετρα - Υψομετρική Διαβάθμιση 500 300 400 - Βαθμός Δυσκολίας 1 (εύκολη)

Κυριακή

Από τον "Μετεωρίτη" κατευθυνόμαστε στην κεντρική πλατεία με την εκκλησία του Καστρακίου και παίρνουμε τον σύντομο ανηφορικό δρόμο για το βραχοεκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου (την ιστορία του θα την πούμε επί τόπου). Λίγο παραπέρα και αφού αφήσουμε στα αριστερά μας τον βράχο της "Δούμπιανης" και πριν τον Άγιο Νικόλαο τον Αναπαυσά πιάνουμε το μονοπάτι που με σύντομα ζικ ζακ μας φέρνει στη ρίζα του βράχου της "Κρενής Πέτρας". Διάφορα ασκηταριά και ερημητήρια στο πέρασμα μας σε ένα τοπίο σεληνιακό με σπαρμένους βράχους - πύργους φύλακες της μοναστικής πολιτείας. 

Παρακάμπτοντας τους πύργους και κινούμενοι συνεχώς σε μονοπάτι φτάνουμε στην κλειστή -μα πλήρως και υποδειγματικά ανακαινισμένη- Μονή της Υπαπαντής. Λίγο σκαρφάλωμα (εύκολο) στον βράχο του "Φτελιά" και ένα εμφανές μονοπάτι θα μας βγάλει στο εντυπωσιακό Μεγάλο Μετέωρο και στη Μονή Βαρλαάμ. Το παλιό λιθόστρωτο μονοπάτι θα μας φέρει στις Φυλακές των Μοναχών και στο εντυπωσιακό φαράγγι της Χούνης. Η σκήτη τους Αγίου Πνεύματος επάνω δεξιά σμιλεμένη στον βράχο, αξίζει η προαιρετική απότομη και ελαφρώς εκτεθειμένη ανάβαση μέχρι το μικρό πλάτωμα στην κορυφή του βράχου με την ανεπανάληπτη θέα στον κάμπο της Καλαμπάκας. Συνεχίζουμε στο μονοπάτι νότα  δούμε τα πρώτα σπίτια του Καστρακίου...  

Διάρκεια 5 ώρες - Απόσταση 10 χιλιόμετρα - Υψομετρική Διαβάθμιση 280 550 330 420 280 - Βαθμός Δυσκολίας 1 (εύκολη)

ΦΑΓΗΤΟ Σαββατόβραδο και Κυριακή μεσημέρι στο Καστράκι, αρκετές ταβερνούλες και ένα ταβερνοκαφενείο βγαλμένο απ τα παλιά!

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ απλής πεζοπορίας, μποτάκια πεζοπορικά ή αθλητικά trail running, κολάν ή ελαφρύ παντελόνι, ισοθερμικό μπλουζάκι (ένα κοντομάνικο και ένα μακρυμάνικο από πάνω) και fleece-άκι ή softshell για πιο πάνω, αντιανεμικό αδιάβροχο και σακίδιο ημερήσιας πεζοπορίας για όποιο ρούχο περισσεύει και τα σνακς με το νερό. Προαιρετικά μπατόν και γκέτες.

Eάν βρέχει φοράμε αδιάβροχα και εάν έχει πολύ κρύο ή χιονίζει προσθέτουμε γάντια και σκουφί και προσέχουμε τα πατήματα μας.

Περισσότερα για τον εξοπλισμό εδώ 

ΕΙΔΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ η πεζοπορίες δεν έχουν τεχνικά περάσματα που απαιτούν ειδικό εξοπλισμό

ΛΙΓΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ένα must go ολοκληρωμένο διήμερο στα εντυπωσιακά Μετέωρα

Ετοιμάστε φωτογραφικές μηχανές, το μέρος είναι γεμάτο εκπλήξεις που μόνο εάν το περπατήσεις θα μπορέσεις να τις νιώσεις και να τις γευτείς 

 

LAST DETAILS με λεπτομερές πρόγραμμα θα σταλεί στους συμμετέχοντες λίγες ημέρες πριν την εκδρομή

ΠόΣΟ 

€85 για τα Loyal Μέλη του Combo (άμεση κατοχύρωση θέσης αμέσως με τη δήλωση συμμετοχής και πληρωμή στο comboBus)

€85 για όλους τους υπόλοιπους που θα πληρώσουν στο γραφείο του συλλόγου μέχρι την Τρίτη 13 Οκτωβρίου

€100 για πληρωμή στην τράπεζα ή μετά την Τρίτη 13 Οκτωβρίου

Το κόστος συμμετοχής είναι κατά άτομο και περιλαμβάνονται η διανυκτέρευση με πρωινό σε δωμάτια τρίκλινα και τετράκλινα (first come first served)

οι μετακινήσεις από και προς Αθήνα, καθημερινά transfers και όλες οι τοπικές μετακινήσεις όπως αναγράφονται, η μεταφορά του εξοπλισμού

Δεν περιλαμβάνεται το εισιτήριο εισόδου στις μονές.

 

ΠΡΟΣΘΕΤΑ

διαμονή σε δίκλινο συν €15 το άτομο

διαμονή σε μονόκλινο συν €30 (περιορισμένος αριθμός)

Οι θέσεις κατοχυρώνονται με τη συμπλήρωση της δήλωσης συμμετοχής και στη συνέχεια αποπληρωμή του ποσού. Δικαίωμα ακύρωσης μέχρι την Τρίτη 13 Οκτωβρίου

Ακολουθώντας τους κανόνες των ημερών οι συμμετοχές θα είναι περιορισμένες. Κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας θα μοιραστούμε σε μικρές ομάδες τηρώντας τις απαραίτητες αποστάσεις μεταξύ των ομάδων αλλά και μεταξύ μας κάτι που ούτως ή άλλως συμβαίνει σε κάθε πεζοπορική βόλτα. 

Λόγω του περιορισμού δήλωσε όταν είσαι σίγουρος ώστε να μην στερήσεις τη συμμετοχή σε κάποιον άλλο. 

 

Walk the Rocks that have been there for over 30 million years is an experience of its own.

The dark grey rocks emerging from the ground have been for almost 1000 years the most important hermitage site in Greece.

The name Meteora is attributed to Saint Athanasios, the founder of the monastery Megalo Meteoron, the rock spire that he climbed in 1344.

However the first hermits had settled on the vertical rocks before the 11th c

In the heyday of meteora, from the late 15th c. and especially the 16-17th c. there were 24 monasteries. Today six monasteries are inhabited and open to the public.

To experience the magic of Meteora one shoyld follow the hiking trails

The views looking at or from Meteora are both amazing and breathtaking. 

Combo will take us to this exclusive experience!   

ACTIVITY

Sanctuary Trek at Meteora rocks

 

DEPARTURE Saturday October 17 at 7am - pick up stops Rouf 07:00, Eleona tube station 07:15, Kifissia 07:30

(click on the underlined for a google map to open)

Complying with the regulations there will only be covered the 65% of the bus seats

ARRIVAL at Meteora after about 5 hours in the comboBus having one en route stop

RETURN approx 10pm on Sunday evening

one OVERNIGHT at Meteoritis, a small boutique hotel in Kastraki built right bellow the holly rocks.

Rooms to choose from Double Triple and Quadriple plus a limited number of single rooms. All warm cozy with en suite bathroom and free wifi.

Breakfast included. 

THE TREK

Saturday: arriving at Meteora the comboBus will drop us off by the monastery of the Agia Triada (Holy Trinity). A wide cobbled path and 124 rock carved stairs lead us to the monastery. Short visit before we follow the well defined path to Kalabaka. The route runs along the edge of the town south of the rocks Alissos and Agia and the Byzantine church of Kimissi built in the 10th c.

Heading northwest between the rocks Agii Apostoli and Bandova we reach the chapel of Panagia. By following the obvious path bellow the rocks we reach Kastraki.

Duration 3 hours - Distance 7 k - Elevation 500 300 400 - Difficulty 1 (easy)

  

Sunday: From the main square of Kastraki we pass bellow the Chape; of Agios Georgios Mandilas where over a short stop we give out the story of this strange chapel carved on the rock.

Right after we leace the Doubiani rock behind and before the Monastery of Agios Niikolaos we take the path that leads to the rock called Kteni Petra with few ascetic dwellings and a couple of sheep dens nearby. Just before the Ipapantis Monastery we follow the path to Ftelias rock before we reach megalo Meteoro. Short walk to Varlaam monastery before we descend the cobbled path to the Monks Prison and through the Houni gorge and the Agio Pnevma rock we arrive back in Kastraki.

Duration 5 hours - Distance 10 k - Elevation 280 550 330 420 280 - Difficulty 1(easy)  

FOOD Saturday evening and Sunday late lunch at Kastraki. Sunday breakfast at the hotel, cost included

GEAR and EQUIPMENT simple stuff for a simple hike, depended on the weather... we do recommend hiking boots or trail running shoes, walking sticks to ease the knees, gaiters for protection, walking trousers or tights, short sleeve base layer and a long sleeve on top, fleece or softcell, windstopper rain jacket for protection from the elements and a day back pack (+/- 25L) to keep in what we are not wearing or eating (some snacks for the day and water of course)

SPECIAL EQUIPMENT not needed, the hikes are simple and we will not climb the rocks

ADDITIONAL WORDS

Meteora is the photographer 's paradise, be well prepared for it! 

 

LAST DETAILS will be emailed to all few days before our departure

HOW MUCH 

€85 for the Loyal Combo Members (immediate place reservation by submitting the join form and payment ον the comboBus)

€85 for all the others that choose to pay cash at the Combo office earlier than Tuesday October 13

€100 for payments at the bank or by cash later than Tuesday October 13

Costs Per Person in triple and quadriple rooms (first come first served)

Included all transfers by private bus from and to Athens, gear transfers, all other local transfers, one overnight with breakfast.

Not included entrance fee to the monasteries wherever imposed

ADD ONS

For one Bed in Double Room plus  €15

For a Single Room occupation plus €30 (limited number of single rooms) 

To confirm a place please fill in the form that opens by clicking on the yellow "Join" button here above and proceed to one of the payment methods.

No place is confirmed before payment has been received. Cancellations accepted up to October 13

Complying with the regulations the group will be small and if we get to be more than ten we split in groups of maximum ten.