Combo 28-29 Μαρτίου 2020

Alpine Trek ΓΡΑΜΜΕΝΗ ΟΞΙΑ

η σποθέωση του φθινοπώρου 

oxia fb trek 03
oxia fb trek 03

οξιά 3
οξιά 3

oxia 4
oxia 4

oxia fb trek 03
oxia fb trek 03

1/15
flag uk.jpeg

Γραμμένη Οξιά, η άγνωστη!  

Άγρια Ελληνική ομορφιά, απέραντα αλπικά λιβάδια καλά κρυμμένα πίσω από κορφές και δάση…, καλύτερη εποχή για να την περπατήσεις είναι η αρχή της Άνοιξης, τα χιόνια λιώνουν, ο αέρας φρέσκος, τα λιβάδια πρασινίζουν....!


Ένας εκτεταμένος ορεινός όγκος περιτριγυρισμένος από τις δολομιτικές κορφές και τις επιβλητικές ορθοπλαγιές των  Βαρδουσίων, του Τυμφρηστού και της Καλιακούδας, ένα βουνό κάνει τη διαφορά…, η Οξιά με τα καταπράσινα λιβάδια της και τα πλούσια δάση της!

Καμία σχέση με την αγριάδα των γειτόνων της. Μακριές πορείες σε αλπικά λιβάδια με ήπιες κλίσεις και απίστευτη θέα στις άγριες κορυφογραμμές. 
 

Το βουνό πήρε το όνομά του από το δέντρο Οξιά που φύεται εκεί. Μάλιστα το δάσος με οξιές που φιλοξενείται στις πλαγιές του αποτελεί το νοτιότερο δάσος οξιάς στην Ευρώπη.
 

Ψηλότερη κορυφή του, η Σαράνταινα, με υψόμετρο 1923 μέτρα.

Η τοπική παράδοση αναφέρει ότι το όνομα της προέκυψε από τον ομαδικό θάνατο των σαράντα μελών μιας γαμήλιας πομπής που διέσχιζε το βουνό πριν από πολλά χρόνια και η οποία έπεσε σε ξαφνική χιονοθύελλα. Για τον ίδιο λόγο το χωριό που βρίσκεται προς τη μεριά του Καρπενησίου ονομάστηκε "Κλαψί", ενώ η η κοντινή απόκρημνη πλαγιά του Βελουχιού "Συμπεθερικό".

Η ανάβαση για την κορυφή είναι μιάμιση ώρα πορεία σε ομαλές χορτολιβαδικές ράχες με βαθμό δυσκολίας 1.

Η κορυφογραμμή της Οξιάς ήταν και το σύνορο του ελεύθερου νεοελληνικού κράτους , όπως όριζε το Πρωτόκολλο του Λονδίνου το 1830, που αναγνώριζε για πρώτη φορά την ανεξαρτησία της Ελλάδας ύστερα από τον μακρόχρονο τουρκικό ζυγό.

Άλλο ένα combo ωδή, στην ομορφιά της ελληνικής φύσης!!!!

ACTIVITY
Alpine Trek
στα αλπικά λιβάδια και στα πυκνά δάση της Γραμμένης Οξιάς

​δίχως τεχνικές δυσκολίες ή περάσματα

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου στις 8 το πρωί με στάσεις επιβίβασης σε Ρουφ 08:00, Ελαιώνα 08:15, Κηφισιά 08:30

(κλίκαρε στις υπογραμμίσεις για να ανοίξει χάρτης πρόσβασης στις στάσεις)

Θα υπάρξει περιορισμός στις συμμετοχές στο 65% των θέσεων και υποχρεωτική χρήση μάσκας εντός του combobus

ΑΦΙΞΗ στον Άγιο Νικόλαο που παλιά λεγόταν Λάσπη για μία πρώτη επαφή με στις βόρειες απολήξεις και τα δάση της Οξιάς πριν αρχίσουν τα σοβαρά της Κυριακής στον κυρίως όγκο της

μία ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ στο μικρό οικογενειακό ξενοδοχείο στο Γαρδίκι χτισμένο στο κέντρο του χωριού περιστοιχισμένο από τι άλλο, οξιές! 

Δωμάτια δίκλινα όλα ζεστά με δικό τους μπάνιο και free wifi. Λίγα μονόκλινα επίσης. Buffet breakfast included προσεκτικά και πλούσια προετοιμασμένο απ' την Ισμήνη.

Ιστορίες θα κουβεντιάσουμε με τον Γιάννη, τον αδερφό της γύρω από το τζάκι στο ζεστό μπαράκι του ξενώνα...

Σκηνές, για όποιον το προτιμά, θα στήσουμε στο γήπεδο, λίγο έξω απ' το χωριό.

ΦΑΓΗΤΟ Σάββατο στο παλιομοδίτικο ταβερνοκαφενείο του κυρίου Νίκου στο Γαρδίκι.... ο Νίκος παίζει στα κάρβουνα η Χρυσάνθη στα μαγειρευτά και τις σαλάτες.

Για αυγά με πατάτες ούτε λόγος, must εάν οι κότες τους έχουν γεννήσει.

Κυριακή μετά τις δραστηριότητες στην κωμόπολη της Μακρακώμης. Επιλογές πολλές στο κέντρο γίγνεσθαι του πλούσιου κάμπου της Σπερχιάδας που χωρίζεται σε νότια και βόρεια από τον.... Σπερχειό ποταμό. Tip: σουβλάκι στην πλατεία!!

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ στην Αθήνα περί τις 10 το βράδυ της Κυριακής

οι ΠΕΖΟΠΟΡΙΕΣ

Σάββατο:

Από τη Λάσπη (Άγιο Νικόλαο) ξεκινάει το κυκλικό μας μονοπάτι μου μας βάζει βαθιά στο πυκνό δάσος στις βορειοδυτικές απολήξεις της Οξιάς. Σε συνδυασμό με δρόμους υλοτομίας επιστρέφουμε στον Άγιο Νικόλα και με τη βοήθεια του comboBus καταλήγουμε στο Γαρδίκι έχοντας πάρει μία πρώτη εικόνα για τα επερχόμενα της Κυριακής.

Διάρκεια 3 ώρες - Απόσταση 8 χιλιόμετρα - Υψομετρικά Ανάβασης και Κατάβασης 200 - Βαθμός Δυσκολίας 1 (εύκολη)

Κυριακή: η κλασική διάσχιση της Οξιάς

Το comboBus νωρίς το πρωί μας ανεβάζει στο διάσελο της Ρίπας και απ' εδώ αρχίζουν τα ωραία!

Σε λιγότερο από ένα ανηφορικό χιλιομετράκι καταφθάνουμε στην Καρβουνόλακα με το αφημένο στο έλεος του χρόνου καταφύγιο "Ευταξίας" του ΕΟΣ Λαμίας (υψόμετρο 1740μ). Πηγή μπροστά στο καταφύγιο. Η συνέχεια σε πεδίο γυμνό, το δάσος τέλος μαζί και οι οξυές! 

Βρισκόμαστε πλέον περικυκλωμένοι από απέραντα αλπικά λιβάδια που δειλά δειλά πρασινίζουν μετά το πέρασμα ενός ήπιου χειμώνα.

Χρόνο και ορατότητα να έχουμε για μάθημα αναγνώρισης κορφών, οι διαβασμένοι θα κερδίσουν το... σουβλάκι;

Παρότι το βουνό είναι χαμηλότερο από τους άγριους κοντινούς συντρόφους του, κρατάει πολύ χιόνι που θα στην πορεία μας θα εναλλάσσεται στις χορταριασμένες πλαγιές.

Σύντομα κουβεντιάζοντας φτάνουμε στην Ψηλή Ράχη στα 1799μ. Έπεται η ψηλότερη, η Σαράνταινα στα 1923.

Τέμνουμε τον δασικό, κερδίζουμε το χαμένο ύψος και διασελώνουμε μέχρι την Παλιόλακα στα 1675. Έπονται διαδοχικά ελαφριά ανεβοκατεβάσματα  στις κορυφές Αλογοβούνι 1725 Καράβι 1712 με τελευταία τα Κοκάλια 1716 πριν αρχίσει η τελική κατάβαση. Παρακάμπτουμε το Μνημείο Μάχης (μία ιστορία που θα διηγηθούμε on the spot) και σύντομα βγαίνουμε στον κεντρικό ασφαλτόδρομο από όπου θα μας παραλάβει το comboBus... εντυπωσιακά τα στατιστικά μας εδώ από κάτω. 

Διάρκεια 8 ώρες - Απόσταση 18,5 χιλιόμετρα - Υψομετρικά Ανάβασης 700 Κατάβασης 1000 - Βαθμός Δυσκολίας 2 (μέτρια, όχι λόγω των υψομετρικών αλλά λόγω του μήκους της)

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ αλπικής πεζοπορίας, μποτάκια πεζοπορικά, κολάν ή ελαφρύ παντελόνι, ισοθερμικό μπλουζάκι (ένα κοντομάνικο και ένα μακρυμάνικο από πάνω) και fleece-άκι ή softshell για πιο πάνω, αντιανεμικό αδιάβροχο και σακίδιο ημερήσιας πεζοπορίας για όποιο ρούχο περισσεύει και τα σνακς με το νερό. Προαιρετικά μπατόν και γκέτες.

Eάν βρέχει φοράμε αδιάβροχα και εάν έχει πολύ κρύο ή χιονίζει προσθέτουμε γάντια και σκουφί και προσέχουμε τα πατήματα μας.

Περισσότερα για τον εξοπλισμό εδώ 

ΕΙΔΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ οι πεζοπορίες δεν έχουν τεχνικά περάσματα που απαιτούν ειδικό εξοπλισμό, όμως συνιστούμε μπατόν και γκέτες ειδικά εάν έχει βρέξει τις προηγούμενες ημέρες. 

ΛΙΓΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ εάν ο καιρός είναι καθαρός δεν θα την τρέξουμε τη διαδρομή, είναι απολαυστική και η θέα απολαυστικότερη!

 

LAST DETAILS με λεπτομερές πρόγραμμα θα σταλεί στους συμμετέχοντες λίγες ημέρες πριν την εκδρομή

ΠόΣΟ 

€85 για τα Loyal Μέλη του Combo (άμεση κατοχύρωση θέσης αμέσως με τη δήλωση συμμετοχής και πληρωμή στο comboBus)

€100 για όλους τους υπόλοιπους που θα πληρώσουν στο γραφείο του συλλόγου μέχρι την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 

€100 για πληρωμή στην τράπεζα ή μετά την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου

Το κόστος συμμετοχής είναι κατά άτομο και περιλαμβάνονται η διανυκτέρευση με πρωινό σε δίκλινα δωμάτια, οι μετακινήσεις από και προς Αθήνα, καθημερινά transfers και όλες οι τοπικές μετακινήσεις όπως αναγράφονται, η μεταφορά του εξοπλισμού.

 

ΠΡΟΣΘΕΤΑ

διαμονή σε μονόκλινο συν €30 (περιορισμένος αριθμός)

ΜΕΙΩΣΕΙΣ

στα παραπάνω αναγραφόμενα ποσά

- €25 για όσους επιλέξουν να μείνουν σε σκηνή (δεν συμπεριλαμβάνεται πρωινό)

Οι θέσεις κατοχυρώνονται με τη συμπλήρωση της δήλωσης συμμετοχής και στη συνέχεια αποπληρωμή του ποσού. Δικαίωμα ακύρωσης μέχρι την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου

Ακολουθώντας τους κανόνες των ημερών οι συμμετοχές θα είναι περιορισμένες. Κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας θα μοιραστούμε σε μικρές ομάδες τηρώντας τις απαραίτητες αποστάσεις μεταξύ των ομάδων αλλά και μεταξύ μας κάτι που ούτως ή άλλως συμβαίνει σε κάθε πεζοπορική βόλτα. 

Λόγω του περιορισμού δήλωσε όταν είσαι σίγουρος ώστε να μην στερήσεις τη συμμετοχή σε κάποιον άλλο. 

 

In between the mountains of Tymfristos and Vardousia lies the mountain range of Grammeni Oxia. The slopes of Oxia, as it is usually called, are covered by the european southernmost beech forest. The top although not as high as its neighbours is a treeless alpine terrain covered by low vegetation fields.

Miximum elevation 1923, the summit called Sarantaina.   

ACTIVITY
Alpine Trek​

DEPARTURE Saturday September 26 at 8am - pick up stops Rouf 08:00, Eleona tube station 08:15, Kifissia 08:30

(click on the underlined for a google map to open)

Complying with the regulations there will only be covered the 65% of the bus seats

ARRIVAL at Agios Nikolaos after about 4 hours in the comboBus having one en route stop

RETURN approx 10pm on Sunday evening

one OVERNIGHT at the village of Gardiki, built at the altitude of 1000m on the east slopes of Oxia. 

All in double rooms plus a limited number of single rooms. A warm relatively new hotel, all rooms with en suite bathroom and free wifi.

Breakfast included.

 

Alternatively tents can be pitched in the nearby field. 

THE TREK

Saturday: round trip by the Agios Nikolaos village, on the north end of Oxia range 

Duration 3 hours - Distance 8 k - Elevation Up 200 Down 200  - Difficulty 1 (easy)

  

Sunday: We cross Grammeni Oxia, from the refuge northbound to Kokkalia.

Short after the refuge the slightly uphill trail takes us to the summit of Sarantaina 1923 followed by four lower lying summits. The last called kokkalia short before we reach the main road and the end of our long distance hike.

Duration 8 hours - Distance 18,6 k - Elevation Up 700 Down 1000 - Difficulty 2 (moderate due to its length)  

GEAR and EQUIPMENT simple stuff for a simple hike, depended on the weather... we do recommend hiking boots, walking sticks to ease the knees, gaiters for protection, walking trousers or tights, short sleeve base layer and a long sleeve on top, fleece or softcell, windstopper rain jacket for protection from the elements and a day back pack (+/- 25L) to keep in what we are not wearing or eating (some snacks for the day and water of course)

SPECIAL EQUIPMENT not needed, the hike is simple with no climbing or scrambling involved 

FOOD Saturday evening at a local eatery at Gardiki. Sunday breakfast at the hotel, cost included.

Sunday after the hike we eat at one of the villages we come across on the return trip to Athens 

ADDITIONAL WORDS

The sceneries we gorgeous, we will not run the train in favour of the views.

 

LAST DETAILS will be emailed to all few days before our departure

HOW MUCH 

€85 for the Loyal Combo Members (immediate place reservation by submitting the join form and payment on the comboBus)

€100 for all the others that choose to pay cash at the Combo office earlier than September 22

€100 for payments at the bank or by cash later than September

Costs Per Person in triple rooms (first come first served)

Included all transfers by private bus from and to Athens, gear transfers, all other local transfers, one overnight with breakfast.

ADD ONS

For a Single Room occupation plus €30 (limited number of single rooms) 

REDUCTION

on the above mentioned costs

- €25 for those who prefer to pitch their own tent (breakfast not included)

To confirm a place please fill in the form that opens by clicking on the yellow "Join" button here above and proceed to one of the payment methods.

No place is confirmed before payment has been received. Cancellations accepted up to September 22

Complying with the regulations the group will be small and if we get to be more than ten we split in groups of maximum ten.