top of page

Combo Mountain & Lakeside Trek
03 Απριλίου 2022 

ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΣ overlooking ΣΤΥΜΦΑΛΙΑ

 

flag uk.jpeg

Ένα Ψάρι στην Ορεινή Κορινθία.

Ένα χωριό λιτό μέσα σε ορεινό τοπίο με πλούσια ιστορία.

Το 1944 οι Ναζί έβαλαν το Ψάρι στο μάτι και το κατέστρεψαν ολοσχερώς μα το χωριό κατάφερε να ανακάμψει και βασισμένο στην πλούσια παράδοσή του, να συνεχίσει την πορεία του στο χρόνο προσφέροντας μας την ευκαιρία να ανακαλύψουμε ένα πανέμορφο ορεινό αγροτικό τοπίο με την παρθένα φύση και τους ιστορικούς αμπελώνες.

Ποδαράτοι ανηφορίζουμε προς το Παλαιοχώρι, τον τόπο που βρισκόταν το χωριό Ψάρι μέχρι το 1785, οπότε καταστράφηκε ολοσχερώς από τον Σουρή-Μπέη της Κορίνθου και η ιστορία επιβεβαιώθηκε και πάλι. Πρώτα οι μεν μετά οι δε.
Η σύντομη αυτή ανηφορική διαδρομή μας οδηγεί στην κορυφή του βουνού Σταυραετός στα 1100 μέτρα.

Απεριόριστη και  καταπληκτική η θέα μέχρι τον βράχο της Ακροκορίνθου και τη θάλασσα του κόλπου της Κορίνθου αλλά αυτό που μας συνεπαίρνει είναι η Στυμφαλία!

Μια λίμνη στα πόδια μας!
Κλείνουμε τα μάτια για να δούμε τον ημίθεο Ηρακλή να χρησιμοποιεί τα δηλητηριώδη βέλη και να εξοντώνει με απανωτές βολές ακριβείας τις Στυμφαλίδες όρνιθες που λυμαίνονταν τον τόπο... η φαντασία μας οργιάζει.
Τα μυθικά αυτά ζώα που κρύβονταν στα ψηλά καλάμια του έλους δεν έχουν καμία σχέση με τις σημερινές όρνιθες που τριγυρίζουν στις αυλές των γύρω χωριών.

Η Στυμφαλία είναι πόλγη, σχηματίστηκε από καρστικά φαινόμενα: απότομα κάθετα τοιχώματα, επίπεδο πυθμένα με εναποθέσεις αργίλου, ανεξάρτητο σύστημα αποστράγγισης με καταβόθρες, δολίνες, λάκκες, σπηλιές, πηγές. Είναι μια λίμνη με καλαμιώνες και πλούσιο οργανικό κόσμο.

Η λίμνη είναι κομμάτι του οροπεδίου που βρίσκεται ανάμεσα στη Ζήρεια, τον Σταυραετό και τον  Ολίγυρτο, παρουσιάζει εποχιακές διακυμάνσεις και διατηρεί νερό κυρίως τον χειμώνα και την άνοιξη. Το καλοκαίρι η λίμνη χάνει τα νερά της αλλά δεν χάνει τη ζωντάνια της. Εκατοντάδες πτηνά ζούνε και κρύβονται στο περιβάλλον της ενώ ψάρια που συναντάμε μόνο εδώ κυκλοφορούν στα λασπόνερά της!  
 

Το comboBus φροντίζει για τη μετακίνησή μας στο Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας

Το Μουσείο βρίσκεται στην πλαγιά ενός από τους κατάφυτους λόφους που περιβάλλουν τη λίμνη. 

Στην πρώτη ενότητα του Μουσείου θα βρούμε στοιχεία για το περιβάλλον της περιοχής και τη σημασία του. 

Η Στυμφαλία ανήκει στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών NATURA 2000. Η λίμνη της Στυμφαλίας και το όρος Ζήρεια έχουν μεγάλη οικολογική αξία. Επικοινωνούν με υπόγειους αλλά και ορατούς δρόμους νερού, ορίζοντας την υδατική λεκάνη της Στυμφαλίας, τη μεγαλύτερη ορεινή υδατική λεκάνη της Πελοποννήσου. Αυτή αποτελεί και τον νοτιότερο ορεινό υγροβιότοπο των Βαλκανίων. 

Στη δεύτερη ενότητα θα δούμε πώς το περιβάλλον της περιοχής επηρέασε την ανάπτυξη της ανθρώπινης δραστηριότητας, και ειδικότερα των παραδοσιακών επαγγελμάτων και θα κατανοήσουμε καλύτερα την ιστορία, τη λαογραφία, το περιβάλλον και τη ζωή στη Στυμφαλία ανά τους αιώνες.

Θα εκπλαγούμε με το ανοιχτό ενυδρείο που αναπαριστά σε τομή τη λίμνη, με ζωντανά ψάρια και φυτά της περιοχής!

ACTIVITY

Ορεινή πεζοπορία

άδενδρο πετρώδες πεδίο

κλείσιμο της διαδρομής με προαιρετική επίσκεψη στο Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας και βόλτα στη λίμνη

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ με comboBus την Kυριακή 3 Απριλίου στις 7 το πρωί με στάσεις επιβίβασης σε Ρουφ 07:00, Ελαιώνα 07:15, Βίαμαξ 07:30

(κλίκαρε στις υπογραμμίσεις για να ανοίξει χάρτης πρόσβασης)

Θα τηρηθούν τα antiCovid πρωτόκολλα και ότι άλλο σχετικό ισχύει την ημέρα εκείνη

ΑΦΙΞΗ στο Ψάρι για νερό και πεζοπορικό ξεκίνημα για Σταυραετό από μονοπάτι.

   

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ στην Αθήνα πριν τις 10 το βράδυ

TREK

Διάρκεια 3,5 ώρες - Απόσταση 7 χιλιόμετρα - Υψομετρικά Ανάβασης  360 - Δυσκολία 1 (εύκολο)

“Τίποτα στον κόσμο δεν συγκρίνεται με την πένθιμη θωριά της Στυμφαλίας” αναφώνησε απ΄' την κορυφή του Σταυραετού ο Γάλλος περιηγητής Pouqueville το 1817 αφού πρώτα ανηφόρισε και αυτός από το Ψάρι ως εδώ!

Επιβλητική η Στυμφαλία κάτω και από τα δικά μας πόδια, μυθική και αινιγματική!

Η απόκοσμη ομορφιά της θα ξεπροβάλει από τις κουρτίνες ομίχλης που συχνότατα σκεπάζουν τη λίμνη, απίστευτη ομορφιά με σπάνιους φιλοξενούμενους.

Κατηφορίζουμε από γιδόστρατα μέχρι την υπόγεια  σήραγγα που κατασκεύασε ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας Αδριανός μέσω της οποίας διοχέτευσε τα νερά της Στυμφαλίας για να υδρεύσει την Αρχαία Κόρινθο.

Πεζοπορική Διαδρομή Οne Way

Την πεζοπορική σκυτάλη παίρνει το combobus που με τη φροντίδα του "πετάμε" στο Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας...

ΦΑΓΗΤΟ που αλλού; στο χωριό της Στυμφαλίας που το μετονόμασαν από Ζάρακα μιας και είναι δίπλα στη λίμνη και φοβόντουσαν μην δεν το βρούμε..., δυο οι ταβέρνες με τραγανόπετση γουρουνοπούλα και πολλά άλλα!

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ πεζοπορικά μποτάκια, κολάν ή πεζοπορικό παντελόνι, ένα κοντομάνικο και ένα μακρυμάνικο μπλουζάκι κατά προτίμηση συνθετικά, και fleece-άκι ή softshell για πιο πάνω, αντιανεμικό αδιάβροχο και σακίδιο ημερήσιας πεζοπορίας για όποιο ρούχο περισσεύει και τα σνακς με το νερό. Επί πλέον, φακός, γάντια, σκούφος. 

Δεύτερα παπούτσια μπορούν να μας περιμένουν στο combobus 

Περισσότερα για τον εξοπλισμό εδώ

 

ΕΙΔΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ δεν απαιτείται κάτι παραπάνω αλλά συνιστούμε δεύτερα παπούτσια για μετά την ολοκλήρωση. Συνιστούμε επίσης μπατόν και γκέτες. 

LAST DETAILS με λεπτομερές πρόγραμμα θα σταλεί στους συμμετέχοντες λίγες ημέρες πριν την εκδρομή

ΠόΣΟ

€25 για τα Loyal Μέλη του Combo (άμεση κατοχύρωση θέσης και πληρωμή στο comboBus)

€25 για όσους πληρώσουν στο γραφείο του συλλόγου μέχρι την Πέμπτη 24 Μαρτίου

€30 για όσους επιλέξουν να πληρώσουν στην τράπεζα ανεξαρτήτως ημερομηνίας ή στο γραφείο του συλλόγου μετά την Πέμπτη 24 Μαρτίου

Κλίκαρε ΕΔΩ για να δεις εάν είσαι ή πως μπορείς να γίνεις Combo LOYAL Member, να ωφεληθείς με το χαμηλότερο κόστος συμμετοχής και όλα τα άλλα προνόμια των LCM

Το κόστος συμμετοχής τα περιλαμβάνει όλα - υπεραστικές και τοπικές μετακινήσεις, σχεδίαση, καθοδήγηση, συνοδεία, φόρους - εκτός από φαγητό και προσωπικά έξοδα

Επίσης ΔΕΝ περιλαμβάνεται η είσοδος στο Μουσείο που είναι προαιρετική και κοστίζει €4 (το κόστος εισόδου θα μειωθεί στα €2 εφ' όσον το επιλέξουν περισσότεροι από 20 συμμετέχοντες)   

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΜΕ ΙΔΙΑ ΜΕΣΑ

Δεν είναι εφικτή εφ' όσον το σημείο εκκίνησης της δραστηριότητας απέχει πολύ από το σημείο που θα ολοκληρωθεί.

Οι θέσεις κατοχυρώνονται με τη συμπλήρωση της δήλωσης συμμετοχής "click on join" και στη συνέχεια αποπληρωμή του ποσού.

Οδηγίες πληρωμής θα σταλούν με email αμέσως μετά τη δήλωση συμμετοχής.

Δικαίωμα ακύρωσης και επιστροφή χρημάτων μέχρι την Τρίτη 29 Μαρτίου.

  

Το γραφείο του Combo είναι ανοιχτό κάθε Τρίτη και Πέμπτη 7-9μμ

Οι θέσεις θα είναι περιορισμένες.

Δήλωσε όταν είσαι σίγουρος ώστε να μην στερήσεις τη συμμετοχή σε κάποιον άλλο. 

First Come First Served.  

Contact: George Leo, 6984656300

Anchor 1

We climb westwards towards the ruins of the old village at Paliochori, the place where Psari was located until 1875 that it was destroyed by the ottomans in occupation.

The uphill route leads us to the summit of Stavraetos (1100m). We admire the amazing views towards the Golf of Corinth and the rock of Acrokorinth. 

As we progress the view towards Stymphalia grows ever more impressive.

We can imagine Hercules destroying the Stymphalian iron-beaked birds.

We admire the aqueduct which Emperor Hadrian constructed to carry fresh waters of Stymphalia lake towards the area of Ancient Corinth.

Goat tracks will lead us to the comboBus aboard which will be transferred to th Environmental Museum of Stymphalia and our short Lake Side Walk.

  

ACTIVITY

Mountain and Lakeside Trek

Optional Visit to the Environmental Museum of Stymphalia


DEPARTURE by comboBus on Sunday April 3 at 7am - pick up stops Rouf 07:00, Eleona tube station 07:15,  Viamax Peristeri 07:30

(click on the underlined for a google map to open)

We shall comply with all antiCovid regulations that will imply on the date of our journey. 

ARRIVΕ at the village of Psari where from our hike starts

RETURN to Athens before it turns 10pm

the TREK 

Duration 3,5 hrs  - Distance 7k - Elevation Gain 360 - Difficulty 1 (easy)

Starting from the heart of the Psari village we follow the well marked trail that leads us to the summit of Stavraetos at the height of 1100 meters above sea level. The views are stupendous to the opposite mountains of Ziria and Oligyrtos but most of all over the lake of Stymphalia.

Goat trails will lead us the the Adrianos aqueduct via which he managed to transfer lake water to the fresh water suffering city of Korinth!!

Details on the Stymphalia lake and the surrounding landscape fauna and flora will have the chance to receive during our optional visit to the Enviromental Museum of Stymphalia.

Transfer to the Museum aboard our comboBus.

FOOD at the village of Stymphalia. Crispy gourounopoula (suckling pig) and much more!

GEAR and EQUIPMENT we do recommend hiking boots or trail running shoes, hiking pants or tights, one short and one long sleeve t-shirt, fleece or shoftshell, and a wind and waterproof jacket A day back pack (+/- 25L) to keep in what we are not wearing or eating (some snacks for the day and water of course). Dry bags for anything we do not want to get wet in the case it rains.

Flashlight, Gloves, Beanie, Hiking Poles and Gaiters will prove useful!  

LAST DETAILS will be emailed to all participants few days before departure

HOW MUCH 

€25 only for the Loyal Combo Members with immediate place reservation by submitting the join form and payment at the comboBus

€25 for all the others that choose to pay at the Combo office earlier than Thursday March 24

€30 for payments at the bank or by bank transfer date regardless or at the Combo office later than March 24

Costs include transport planning guiding taxes, i.e. everything but food and personal expenses

Excluded also is the Entry Fee to the Museum that is €4 (reduced to €2 if more than 20 of us choose to enter)  

Are you a Loyal Combo Member? Click on here to see how you can obtain the lower costs and many other LCM privileges

DRIVE IN YOUR OWN CAR

Not possible as start and end points are distance apart

To confirm a place please fill in the form that opens by clicking on the yellow "Join" button here above and proceed to one of the payment methods as explained in the email received right after you register.

No place is confirmed before payment has been received. 

Cancellations accepted up to Tuesday March 29

The group will be small.

First Come First Served!

bottom of page