Combo Summer Hike & SUP 13 Ιουνίου 2021
ΜΕΣΣΗΝΙΑ. Φαράγγι Στενωσιάς, Λιμνοθάλασσα Γιάλοβας, Βοϊδοκοιλιά
 

flag uk.jpeg

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
River Hike στο φαράγγι της Στενωσιάς με τον καταρράκτη Καλαμάρη
Ηike γύρω από την λιμνοθάλασσα του Ναυαρίνου

Μπάνιο & Paddleboard (SUP) για όποιον θέλει στη Βοϊδοκοιλιά

Το ότι η Ελλάδα κρύβει θησαυρούς είναι γνωστό τοις πάσι. Γι’ αυτό κι εμείς αποφασίσαμε να συναντήσουμε δύο απ’ αυτούς, στη μαγευτική Μεσσηνία.
Ο πρώτος ανακαλύφθηκε σχετικά πρόσφατα, στους καταρράκτες και το ποτάμι ενός μικρού χωριού της Πυλίας, την Στενωσιά.
Θα μπορούσε κάποιος να τον χαρακτηρίσει επίγειο παράδεισο με την πανδαισία βλάστησης τύπου Αμαζονίου που κρύβει μέσα του.
Πρόκειται για ένα καταπράσινο φαράγγι που το διασχίζει ένας ήρεμος ποταμός - χωρίς όνομα - της “Στενωσιάς”, με μικρούς καταρράκτες και λιμνούλες.
Το συνολικό του μήκος είναι 3-4 χιλιόμετρα και καταλήγει στο γνωστό καταρράκτη Καλαμάρη της Πυλίας (το ύψος του φτάνει τα 20 μέτρα). Οι βουτιές στα νερά του είναι πραγματική απόλαυση!
Ο δεύτερος και πιο δημοφιλής δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Βρίσκεται δίπλα από την λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας και λέγεται Βοϊδοκοιλιά!
Η παραλία της είναι ίσως η διασημότερη παραλία της Μεσσηνίας και μια από τις ωραιότερες σε όλη την Ελλάδα!
Με το εντυπωσιακό ολοστρόγγυλο σχήμα της, τη χρυσαφένια αμμουδιά, τις αμμοθίνες και τα γαλαζοπράσινα νερά της, νομίζεις ότι βρίσκεται σε κάποιο τροπικό μέρος.
Εδώ θα κολυμπήσουμε και θα δοκιμάσουμε να ισορροπήσουμε στις σανίδες των SUP (όποιος θέλει), γιατί το καλοκαίρι μας καλεί και ζητάει χαμόγελα!

 

Πάμε λοιπόν για ένα Double Summer Combo με δύο προορισμούς, για να απολαύσουμε τη φύση, να περπατήσουμε, να κολυμπήσουμε, να ισορροπήσουμε και να γελάσουμε!!!

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ
Κυριακή 13 Ιουνίου στις 6:30 το πρωί με στάσεις επιβίβασης σε Ρουφ 06:30, Ελαιώνα 06:45, Βίαμαξ 07:00

(κλίκαρε στις υπογραμμίσεις για να ανοίξει χάρτης πρόσβασης)

Για ευνόητους λόγους και σύμφωνα με τις ισχύοντες κανόνες θα υπάρξει περιορισμός στις συμμετοχές των θέσεων του combobus, γι' αυτό θα ισχύσει το first come first served. ​
Kατά την είσοδο στο πούλμαν θα γίνεται θερμομέτρηση μετώπου και η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού.

ΑΦΙΞΗ 
Στη Σχινόλακα και ο πρώτος καταρράκτης είναι γεγονός ... συνέχεια για μπάνιο και για όποιον θέλει SUP, στην Βοϊδοκοιλιά

HIKE Φαράγγι Στενωσιάς - Καταρράκτης Καλαμάρης  

Το μονοπάτι όπως έχουμε ήδη γράψει ξεκινάει σχεδόν από την πλατεία της Σχινόλακας, γρήγορα χανόμαστε μέσα στο φαράγγι της Στενωσιάς, πανδαισία βλάστησης τύπου Αμαζονίου με πολλούς καταρράκτες ποταμάκια λίγα γεφυράκια (πρέπει να είσαι προετοιμασμένος ότι θα βραχείς) που ο ήλιος αδυνατεί να σε συναντήσει.

Αποκορύφωμα στον Καλαμάρη, τον καταρράκτη που πέφτει από τα 25 μέτρα σχηματίζοντας πανέμορφη λίμνη, ιδανική για βουτιές και δεν ξέρω ποιος θα μπορέσει να αντισταθεί (έσω έτοιμοι). 

Σύντομος χωματόδρομος θα μας φέρει στο χωριό της Γιάλοβας από όπου με τη βοήθεια του comboBus θα φτάσουμε κοντά στη Βοϊδοικοιλιά

Διάρκεια 3 ώρες - Απόσταση 7 χιλιόμετρα - Υψομετρικά Σχεδόν Καθόλου - Δυσκολία 1 (εύκολο)

ΒΟΪΔΟΚΟΙΛΙΑ Swim & SUP

Με την βοήθεια του comboBus φτάνουμε στο Διβάρι. Ακολουθούμε το μονοπάτι γύρω από τη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας, όπου έχουμε την ευκαιρία να παρατηρήσουμε ένα μοναδικό και ευαίσθητο οικοσύστημα. Εδώ ζουν μεταναστευτικά πουλιά όπως ερωδιοί, φλαμίνγκο και ψαραετοί, τα οποία ίσως έχουμε την ευκαιρία να παρατηρήσουμε. Διασχίζοντας τους αμμόλοφους φτάνουμε στη διάσημη παραλία της Βοϊδοκοιλιάς.
Εδώ χανόμαστε ανάμεσα στη γαλαζοπράσινη θάλασσα, τη χρυσαφένια παραλία και τους διάσημους αμμόλοφους. Προσοχή ο ήλιος καίει φροντίστε για τη σκιά σας, η παραλία δεν είναι οργανωμένη

 

PADDLEBOARD ή STAND UP PADDLING (SUP)

Είναι μία δραστηριότητα προαιρετική αλλά κατάλληλη για όλους!

Στο βόρειο άκρο της Βοϊδοκοιλιάς θα μας περιμένουν παραταγμένα τα σκάφη ο εξοπλισμός και ο εκπαιδευτής μας.

Μία σύντομη προθέρμανση και εισαγωγή στο SUP πριν ξεκινήσουμε να κωπηλατούμε γύρω από την πανέμορφη παραλία. Θα μάθουμε τις βασικές τεχνικές κωπηλασίας και πώς να στρίβουμε, πως να σταματάτε και να σηκωνόμαστε και πως να ισορροπούμε πάνω στη σανίδα μας.

Μετά από το μάθημα, είμαστε έτοιμοι να απολαύσουμε μια θαλάσσια δραστηριότητα. Η βόλτα με ένα Paddleboard (SUP) είναι μοναδική και μας δίνει μια διαφορετική αντίληψη του βυθού, όπου μπορούμε να παρατηρήσουμε τη θαλάσσια ζωή και αν είμαστε τυχεροί και μια θαλάσσια χελώνα να κολυμπάει από κάτω μας.

Εάν το επιτρέπει ο καιρός εκτός από την παραλία θα εξερευνήσουμε και τους κοντινούς όρμους. Κατά την επιστροφή μπορεί να είμαστε τυχεροί και να σερφάρουμε μερικά κύματα εάν οι συνθήκες είναι σωστές. 

Διάρκεια 1:30-2 ώρες

Θα πραγματοποιηθούν δύο sessions

Περιλαμβάνει:
- Σανίδα SUP
- Εξοπλισμό SUP: κουπί, σωσίβιο, αδιάβροχους σάκους
- Μάθημα κωπηλασίας στην ξηρά και στο νερό
- Επαγγελματία συνοδό της British Canoeing (BC)μ
- Αδιάβροχη φωτογραφική μηχανή και φωτογραφίες από τη δραστηριότητα

Μετά την ολοκλήρωση του Swim  & Sup θα περπατήσουμε 30 λεπτά πίσω στο comboBus το οποίο θα μας μεταφέρει στο όμορφο χωριό της Γιάλοβας...

ΦΑΓΗΤΟ 
Στην ξεχωριστή Γιάλοβα (ταβέρνες πολλές)

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
Στην Αθήνα στις 11 το βράδυ (περίπου)

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ 

Για την πεζοπορία στον καταρράκτη απλός εξοπλισμός χαλαρής πεζοπορίας, τα παπούτσια θα βραχούν και εάν βουτήξουμε στις βάθρες θα βραχούμε ολόκληροι!

Για την Βοϊδοκοιλιά εξοπλισμός πολύ σύντομης καλοκαιρινής πεζοπορίας καθώς και μαγιό - πετσέτα για τη βουτιά στη θάλασσα

Για το SUP 

νερό 1,5 λίτρο
καπέλο
μπλουζάκι κοντομάνικο ή μακρυμάνικο
αντηλιακό
πετσέτα
μαγιό ή σορτς
παπούτσια θαλάσσης ή σαγιονάρες (αποφύγετε τα ογκώδη παπούτσια, τα μποτάκια και τις κάλτσες) 

Το comboBus θα μας περιμένει μετά το φαράγγι και καταρράκτη για να μας μεταφέρει κοντά στη Βοϊδοκοιλιά όπου και θα βρίσκεται για να μας μεταφέρει στη Γιάλοβα. 

Στο comboBus μπορούμε να αφήσουμε στεγνά ρούχα και παπούτσια και ό,τι άλλο δεν χρειαζόμαστε στο κάθε σκέλος των δραστηριοτήτων μας.

LAST DETAILS
Λεπτομερές πρόγραμμα θα σταλεί στους συμμετέχοντες λίγες ημέρες πριν την εκδρομή

ΚΟΣΤΟΣ

€28 για τα Loyal Μέλη του Combo (άμεση κατοχύρωση θέσης και πληρωμή στο comboBus)

€28 για όλους τους υπόλοιπους που θα πληρώσουν στο γραφείο του συλλόγου μέχρι την Τρίτη 8 Ιουνίου

€33 για πληρωμή στην τράπεζα ή μετά την Τρίτη 8 Ιουνίου

Τα περιλαμβάνει όλα εκτός από προσωπικά έξοδα

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΜΕ ΙΔΙΑ ΜΕΣΑ

Αν και η πεζοπορική μας διαδρομή δεν είναι κυκλική η μετακίνηση με τα δικά μας αυτοκίνητα είναι εφικτή. Θα πρέπει όμως να μπούμε στο λεωφορείο, από το τέλος του μονοπατιού μέχρι τη Βοϊδοκοιλιά και από Γιάλοβα μέχρι τη διασταύρωση της Στενωσιάς (10χλμ)

Κόστος συμμετοχής €18, πληρωμή on the spot

Το σημείο και η ώρα συνάντησης θα σταλούν στα "Last Details" 

ADD-ONS

€25 για ένα SUP session

Οι θέσεις κατοχυρώνονται με τη συμπλήρωση της δήλωσης συμμετοχής και στη συνέχεια αποπληρωμή του ποσού. Δικαίωμα ακύρωσης μέχρι την Τρίτη 8 Ιουνίου

Ακολουθώντας τους κανόνες των ημερών οι συμμετοχές θα είναι περιορισμένες στο combobus. Κατά τη διάρκεια των δραστηριοτήτων θα μοιραστούμε σε μικρές ομάδες τηρώντας τις απαραίτητες αποστάσεις μεταξύ των ομάδων αλλά και μεταξύ μας κάτι που ούτως ή άλλως συμβαίνει σε κάθε πεζοπορική βόλτα. 

Λόγω του περιορισμού δήλωσε όταν είσαι σίγουρος, ώστε να μην στερήσεις τη συμμετοχή σε κάποιον άλλο. 

 

ACTIVITIES

River Hike in the gorge of Stenosia with the waterfall of Kalamaris
Hike around the lagoon of Navarino

Bath & Paddleboard (SUP) for anyone who wants to, at Voidokilia

Everybody knows that Greece hides treasures. That is why we are going to meet two of them, in the enchanting Messinia.
The first was discovered relatively recently, in the waterfalls and the river of a small village of Pylia, Stenosia.
One could describe it as an earthly paradise with the abundance of Amazon-type vegetation that hides inside.
It is a green gorge crossed by a calm river - without a name - of "Stenosia", with small waterfalls and ponds.
Its total length is 3-4 km and ends at the famous waterfall Kalamari of Pylia (its height reaches 20 meters). Diving in its waters is a real pleasure!
The second and most famous does not need special recommendations. It is located next to the lagoon of Gialova and is called Voidokilia!
Its beach is probably the most famous beach of Messinia and one of the most beautiful in all of Greece!
With its impressive round shape, golden sand, sand dunes and turquoise waters, you think it is located in a tropical place.
Here we will swim and try to balance on the boards of SUP (whoever wants), because summer invites us and wants smiles!


So let's go for a Double Summer Combo with two destinations and summer activities, to enjoy nature, to walk, to swim, to balance and to laugh!!!


DEPARTURE
Sunday July 12 at 6:30am - pick up stops Rouf 06:30, Eleona tube station 06:45, Viamax Peristeri 07:00

(click on the underlined for a google map to open)

For obvious reasons and according to the current rules, there will be a restriction on the participation of the combobus seats, that is why the first come first served will apply.
Upon entering the bus, a forehead thermometer will be taken and the use of a mask will be mandatory throughout the journey.

ARRIVAL
At first in Strenosia where we hit the gorge and waterfalls trail, then by the combobus means we are transferred to the one of a kind beach of Voidokoilia to swim sunbath or even Stand Up Paddling 

the short HIKE at STENOSIA and KALAMARIS waterfall  recently open trail cover in amazon type vegetation deep in the valley of Stenosia to the Kalamaris waterfall forming a water basin appropriate for a jump on a hot July Sunday

Duration 3 hours - Distance 7k - Elevation Up irrelevant - Difficulty 1 (Very Easy)

From there we are transferred (by the comboBus) to as close as possible to Voidokilia (20' minutes hike needed to get to the beach)

VOIDOKILIA Swim & SUP

With the help of comboBus we reach Divari. We follow the path around the lagoon of Gialova, where we have the opportunity to observe a unique and sensitive ecosystem. Migratory birds such as herons, flamingos and fish eagles live here, which we may have the opportunity to observe. Crossing the dunes we reach the famous beach of Voidokilia.
Here we get lost among the blue-green sea, the golden beach and the famous dunes. Be careful the sun is burning, take care of your shade, the beach is not organized

the STAND UP PADDLING
At the north end ov Voidokilia beach there will be a number of SUPs waiting along with qualified trainers to offer us the opportunity to discover how nice and easy it is to stand on a board and paddle.

We will be tought the techniques of how to get on board, to stand and paddle. Weather permitting we will attempt to discover the hiding gems surrounding the O shaped beach.

Duration 2 hours - Good for all regardless of age and abilities

This activity is optional costing €25 on top.

Sup, paddles, safety vest, qualified trainers all included.

FOOD 
At tavernas in the seaside village of Gialova 

RETURN
To Athens before at approximately 11pm

GEAR and EQUIPMENT 
Simple hiking gear for Stenosia and Kalamaris | Simple staff for a simple and short summer hike to Voidokilia swimming gear for Voidokoilia hat sun protection and lots of water (min 1,5L)

LAST DETAILS
Will be emailed to all participants few days before departure

HOW MUCH 

€28 only for the Loyal Combo Members with immediate place reservation by submitting the join form and payment at the comboBus

€28 for all the others that choose to pay at the Combo office earlier than June 8

€33 for payments at the bank or by bank transfer or later than June 8

Costs include everything but personal expenses

MOVE ΒΥ OWN CARS

Although our hiking trail is not circular, transportation with our own cars is possible. But we have to get on the bus, from the end of the path to Voidokilia and from Gialova to the intersection of Stenosia (10km)

Participation fee € 18, payment on the spot

The meeting point and time will be sent to "Last Details"

ADD-ONS

€25 for one SUP session

Booking are secured by completing the participation form and then repaying the amount. Right to cancel until Tuesday 8 June

Following the rules of the day, entries will be limited to the combobus. During the activities we will divide into small groups keeping the necessary distances between the groups but also between us something that anyway happens in every hiking.

Due to the restriction state when you are sure, so as not to deprive someone else of participation.