Combo 06-08 Ιουνίου 2020

Alpine Trek

ΒΑΛΙΑ ΚΑΛΝΤΑ η ονειρική κοιλάδα

1/0
flag uk.jpeg

Λίμνες πηγών Αώου, κορυφή και Αλπικές Λίμνες Φλέγγας (2159), Αρκουδόρεμα, κορυφή Αυγό (2177), Βωβούσα

Η Βάλια Κάλντα είναι μια μάγισσα της Φύσης κι εμείς πάμε να συλλέξουμε όλες αυτές τις μαγικές εικόνες!

Δεν είναι απλώς ένα όμορφο δάσος αλλά ένα καταπληκτικό ζωντανό τοπίο, ένας οικολογικός παράδεισος που η πλάση της έχει φερθεί πολύ γενναιόδωρα!

Με ορμητήριο τον πυρήνα της, το combo επιστρέφει σε νέες περιπέτειες, μετά από δύο χρόνια, στον τόπο που τόσο πολύ έχει αγαπήσει!!!!

Ένα τριήμερο γεμάτο Combo Adventure σε άλλον έναν πραγματικό παράδεισο της ελληνικής φύσης!

Οι ορμητικοί χείμαρροι σμίλεψαν τα πετρώματα και σχημάτισαν τις χαράδρες και τις κοιλάδες.
Η Βάλια Κάλντα ή "ζεστή κοιλάδα" στα βλάχικα, είναι ένας μοναδικός τόπος, Εθνικός ∆ρυμός από το 1966.

Τα δάση αυτά εναλλάσσονται από γυμνές υποαλπικές, βραχώδεις εκτάσεις και τεράστιους γκρεμούς, ενώ η έντονη παρουσία του υγρού στοιχείου σε συνδυασμό με την εξαιρετικά πλούσια πανίδα και την εντυπωσιακή μορφή πολλών μανιταριών καθιστά τον Εθνικό Δρυμό Πίνδου, ξεχωριστό προορισμό ετησίως για εκατοντάδες φυσιολάτρες περιηγητές.

Η διάσημη κοιλάδα βρίσκεται σε υψόμετρο 1400 περίπου μέτρα, είναι καλά προστατευμένη από τους ορεινούς όγκους του Αυγού της Φλέγγας του Κακοπλεύρι και του Μαυροβουνίου με περισσότερες από πέντε κορφές ψηλότερες από τα 2000 μέτρα.

Η είσοδος στην κοιλάδα πραγματοποιείται από τη σαλατούρα της Μηλιάς στα ανατολικά και τη σαλατούρα του Σταυρού στα δυτικά, όπου σαλατούρα λένε το διάσελο στα βλάχικα.
Την κοιλάδα διασχίζουν αρκετά ρέματα με σημαντικότερο το Αρκουδόρεμα που οριοθετεί τη Βάλια ντε λα Ούρσα, δηλαδή η κοιλάδα της αρκούδας, φυσική απόληξη της Βάλια Κάλντα.
Το Αρκουδόρεμα πηγάζει από τη Βάλια Κάλντα και στο διάβα του σχηματίζει τρεις μικρούς καταρράκτες, οι οποίοι δημιουργούν βάθρες, πολύ καλές για βουτιές και για κολύμπι. Στη θέση Σμιξώματα παραδίδει τα νερά του στην αγκαλιά του Αώου.

Η Βοβούσα (Μπαϊεάσα στα βλάχικα) ανήκει στα διάσημα Ζαγοροχώρια. Αποτελεί το ανατολικότερο από αυτά τα χωριά και κοσμείται με ένα από τα ωραιότερα μονότοξα πέτρινα γεφύρια της Ηπείρου.
Το Καταφύγιο βρίσκεται λίγο παραπέρα, σκάρτα τρία χιλιόμετρα σε άσφαλτο και πάνω στο ποτάμι που ακούγεται βουερό, το καλύτερο νανούρισμα!

Η σημαία του Combo θα στηθεί έξω από το καταφύγιο της Βάλια Κάλντα και είμαστε έτοιμοι για ένα ακόμα Combo Adventure….

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ Σάββατο 6 Ιουνίου στις 1 το πρωί με στάσεις επιβίβασης σε Ρουφ 01:00, Ελαιώνα 01:15, Βίαμαξ 01:30

(κλίκαρε στις υπογραμμίσεις για να ανοίξει χάρτης πρόσβασης στις στάσεις)

ΑΦΙΞΗ ξημερώματα Σαββάτου στη Λίμνη Πηγών Αώου για αποβίβαση της ομάδας διάσχισης και συνέχεια προς Βοβούσα για τους υπόλοιπους

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ στην Αθήνα περί τις 10 το βράδυ της Δευτέρας

ΟΜΑΔΕΣ - ΠΕΖΟΠΟΡΙΕΣ - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Α Ομάδα Διάσχισης

Β Ομάδα Καταφυγίου

Ομάδα Α Διάσχισης

Σάββατο Ανάβαση στη Φλέγγα 2159 και στις Αλπικές Λίμνες 

Αποβίβαση στην Τεχνητή Λίμνη των Πηγών Αώου και ανάβαση από χωματόδρομο στο καταφύγιο του Μαυροβουνίου. Συνέχεια σε μονοπάτι προς το οροπέδιο "Πάδε λα Λάκλου" με μία μικρότερη εποχιακή λίμνη στα 1850μ. Από εκεί ακολουθούμε αλπικά οροπέδια και ομαλές ράχες μέχρι την τελική ανάβαση στην κορυφή της Φλέγγας 2159. Εξαιρετική θέα στη βόρεια όψη του Περιστερίου που κρύβει τη μοναδική Βερλίγκα, ενώ σε απόσταση αναπνοής βλέπουμε Αυγό,  Τύμφη, Βασιλίτσα, Τραπεζίτσα. Κεραυνοβολημένα ρόμπολα μας συντροφεύουν στο μεγαλύτερο μέρος της αλπικής μας διαδρομής. 

Κατηφορίζουμε διακόσια μέτρα (υψομετρικά) στις Αλπικές Λίμνες σπαρμένες σε τρία επίπεδα και διαλέγουμε σε ποιο θα στήσουμε σκηνές. Νερά παντού!

Μαζεύουμε κλαδιά από τριγύρω και ανάβουμε φωτιά... τα υπόλοιπα on the field!

Διάρκεια 7 ώρες - Απόσταση 12 χιλιόμετρα - Υψομετρική Διαβάθμιση 1390 2159 1950 - Βαθμός Δυσκολίας 4 

(η διαδρομή γενικά είναι εύκολη δίχως τεχνικά περάσματα, ο υψηλός βαθμός δυσκολίας οφείλεται στην μεταφορά κατασκηνωτικού εξοπλισμού)

Κυριακή από τις Φλέγγες στο Αρκουδόρεμα

Από τις λίμνες ανηφορίζουμε, σύντομα αλλά απότομα, και λίγο πριν βγούμε στον αυχένα της αρκούδας κόβουμε κατηφορικά δεξιά, περνάμε πηγή αφήνουμε το αλπικό και βαδίζουμε κατηφορικά μέσα στο δάσος μέχρι να διασταυρωθούμε με το μονοπάτι του Αρκουδορέματος. Εκεί κάνουμε αριστερά παράλληλα με το νερό (το οποίο διασχίζουμε δυο τρεις φορές) με διαδοχικά σκαμπανεβάσματα μας φέρνει στη θέση Σμιξώματα (σημεία που ενώνεται το Αρκουδόρεμα με τον Αώο). Τελευταία διάσχιση του νερού, πορεία προς Καταφύγιο... στήνουμε σκηνές ή επιλέγουμε κουκέτα!

Διάρκεια 10 ώρες - Απόσταση 18 χιλιόμετρα - Υψομετρική Διαβάθμιση 1950 2100 1000 - Βαθμός Δυσκολίας 3 

(η διαδρομή είναι εύκολη δίχως τεχνικά περάσματα, ο υψηλός βαθμός δυσκολίας οφείλεται στην απόσταση και τη μεταφορά κατασκηνωτικού εξοπλισμού)

Ομάδα Β Καταφυγίου

Σάββατο Αρκουδόρεμα

Μετά την άφιξη και την τακτοποίηση στο καταφύγιο περνάμε το ποτάμι με κατεύθυνση το Αρκουδόρεμα. Στη θέση Σμιξώματα (εκεί που ενώνεται το Αρκουδόρεμα με τον Αώο) διασχίσουμε το ποτάμι (μέσα απ' το νερό) δύο φορές για να πιάσουμε το μονοπάτι της επιστροφής από την άλλη, την απέναντι όχθη. Εύκολη και θεαματική παραποτάμια διαδρομή με ένα σχετικά δύσκολο αλλά ακίνδυνο πέρασμα από σάρα που θα διασχίσουμε με προσοχή και ασφάλεια.  

Διάρκεια 4 ώρες - Απόσταση 10 χιλιόμετρα - Υψομετρική Διαβάθμιση 1000 1100 950  - Βαθμός Δυσκολίας 1-2 (εύκολη, με εξαίρεση το πέρασμα της σάρας)

Kυριακή κορυφή Αυγό 2177

Από τη χαρακτηριστική Στάνη Τίζα αφήνοντας το δρόμο για τη Σαλατούρα Σταυρού ανηφορίζουμε χωματόδρομο. Περνάμε συστάδες οξιάς που κερδίζοντας υψόμετρο δίνουν τη θέση τους στα πρώτα ρόμπολα, με τους τεράστιους ρωμαλέους κορμούς τους. Φτάνουμε σε αλπικά λιβάδια σε υψόμετρο περίπου 2.000 μέτρων όπου καταλήγουν τα νερά που έρχονται από την κορυφή σκάβοντας το βραχώδες υπέδαφος και σχηματίζοντας ρυάκια και καταρράκτες. Ανηφορική πορεία μας φέρνει στο μικρό οροπέδιο κάτω από τον κώνο της κορυφής. Αρχίζει να ξεχωρίζει το πυροφυλάκιο που έχει το μοναδικό προνόμιο να φιλοξενεί στην κορυφή του το τριγωνομετρικό. Είναι η ψηλότερη κορυφή όλου του ορεινού συγκροτήματος που από το υψόμετρο των 2.177 μέτρων προσφέρει θέα καταπληκτική στις κορυφές της Τύμφης, του Σμόλικα και της Βασιλίτσας. Η δυτική πλαγιά κόβεται απότομα και χίλια περίπου μέτρα χαμηλότερα ξεχωρίζουν τα σπίτια της Βοβούσας.
Επιστρέφουμε από το μονοπάτι για τη Βοβούσα, μετά το τελευταίο αλπικό υψίπεδο συναντάμε την “βρύση Τόσκα” με το πολύ κρύο νερό. Συνεχίζουμε για την Ciatra di Vintou (πέτρα του αέρα), από όπου η θέα είναι πανοραμική. Βατή και ευχάριστη διαδρομή μας οδηγεί στα πρώτα σπίτι του χωριού.
Διάρκεια 7-8 ώρες - Απόσταση 14
 χιλιόμετρα - Υψομετρική Διαβάθμιση 1500 2177 1000 - Βαθμός Δυσκολίας 2 (μέτρια, πεζοπορία δίχως τεχνικές δυσκολίες και περάσματα)

ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ στο ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΒΑΛΙΑ ΚΑΛΝΤΑ ή σε ΣΚΗΝΕΣ 

το καταφύγιο είναι χτισμένο σε μεγάλο πλάτωμα δίπλα στο ποτάμι.

Λιτό αλλά πολύ καλά οργανωμένο με κουκέτες μπάνια και ζεστό νερό (!)

Στο ισόγειο λειτουργεί ταβέρνα, πολυσύχναστη γιατί έχει καλό φαγητό που φροντίζουν οι οικογένειες των διαχειριστών Κώστα και Γιάννη.

Σκηνές στήνουμε στο πλάτωμα γύρω από το καταφύγιο και δίπλα στο ποτάμι. Οι σκηνίτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις ενδιαιτήσεις του καταφυγίου (τουαλέτες | ντους)

Όσοι επιλέξουν τη διάσχιση (ομάδα Α) το Σαββατόβραδο θα κοιμηθούν στις Φλέγγες ενώ την Κυριακή μπορούν να επιλέξουν να στήσουν σκηνή στον χώρο γύρω από το καταφύγιο ή να μείνουν σε κουκέτα

η ΒΟΒΟΥΣΑ (Μπαϊεάσα στα βλάχικα) απέχει σχεδόν τέσσερα χιλιόμετρα όλα σε άσφαλτο. Χτισμένη σε υψόμετρο 1.000 μέτρων. Μέσα από το χωριό περνάει ο ποταμός Αώος, από τη βοή των νερών του οποίου πιθανότατα πήρε και το χωριό το όνομά του. Στη μέση του χωριού, υπάρχει πέτρινο μονότοξο γεφύρι που ενώνει τις δυο όχθες και γειτονιές του χωριού. Χτίστηκε το 1748 από τον Αλέξιο Μήσιο και έχει αναγνωριστεί ως νεότερο αρχαιολογικό μνημείο.

ΦΑΓΗΤΟ 

Σάββατο η ομάδα διάσχισης θα μεταφέρει φαγητό από το σπίτι στο σημείο κατασκήνωσης (Λίμνες Φλέγγες), ενώ η ομάδα Β θα φάει στο καταφύγιο

Κυριακή όλοι στο καταφύγιο και ίσως στη Βοβούσα

Δευτέρα στάση για βόλτα και φαγητό στο Μέτσοβο ή στα Γιάννενα

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

για τις πεζοπορίες μποτάκια πεζοπορικά, κολάν ή ελαφρύ παντελόνι, ισοθερμικό μπλουζάκι (ένα κοντομάνικο και ένα μακρυμάνικο από πάνω) και fleece-άκι ή softshell για πιο πάνω, αντιανεμικό αδιάβροχο και σακίδιο ημερήσιας πεζοπορίας για όποιο ρούχο περισσεύει και τα σνακς με το νερό. Προαιρετικά μπατόν και γκέτες.

Eάν βρέχει φοράμε αδιάβροχα και εάν έχει πολύ κρύο προσθέτουμε γάντια και σκουφί και προσέχουμε τα πατήματα μας. Στα 2000 μέτρα υψόμετρο κάνει κρύο και το κατακαλόκαιρο.

για το καταφύγιο υπνόσακος 

για τους σκηνίτες σκηνή υπνόσακος υπόστρωμα

απαραίτητα για όσους κάνουν διάσχιση φακός γάντια σκούφος ένα παγούρι παραπάνω ποτήρι πιρούνι μωρομάντηλα  

Περισσότερα για τον εξοπλισμό εδώ 

ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ ΣΚΗΝΗΣ

το Combo διαθέτει λίγες αλλά καλές σκηνές για ενοικίαση, κόστος €25 για την εκδρομή αυτή. Παραλαβή και επιστροφή στο γραφείο του Combo ή στο Combobus.

ΕΙΔΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ οι πεζοπορίες δεν έχουν τεχνικά περάσματα που απαιτούν ειδικό εξοπλισμό, όμως συνιστούμε μπατόν και γκέτες ειδικά εάν έχει βρέξει τις προηγούμενες ημέρες. Πιθανό να συναντήσουμε χιονούρες.

ΛΙΓΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ εάν ο καιρός είναι καθαρός δεν θα την τρέξουμε τις διαδρομές, είναι απολαυστικές και η προσφερόμενη θέα απολαυστικότερη!

 

LAST DETAILS με λεπτομερές πρόγραμμα θα σταλεί στους συμμετέχοντες λίγες ημέρες πριν την εκδρομή

ΠόΣΟ 

€90 για τα Loyal Μέλη του Combo (άμεση κατοχύρωση θέσης αμέσως με τη δήλωση συμμετοχής και πληρωμή στο comboBus)

€90 για όλους τους υπόλοιπους που θα πληρώσουν στο γραφείο του συλλόγου μέχρι την Πέμπτη 28 Μαΐου

€110 για πληρωμή στην τράπεζα ή μετά την Πέμπτη 28 Μαΐου

Το κόστος συμμετοχής είναι κατά άτομο και περιλαμβάνονται οι μετακινήσεις από και προς Αθήνα, όλες οι τοπικές μετακινήσεις, η μεταφορά του εξοπλισμού προς και από το καταφύγιο

 

ΠΡΟΣΘΕΤΑ

διαμονή στο καταφύγιο συν €15 το άτομο ανά διανυκτέρευση

Οι θέσεις κατοχυρώνονται με τη συμπλήρωση της δήλωσης συμμετοχής και στη συνέχεια καταβολή προκαταβολής €55 και αποπληρωμή του ποσού κατά τη διάρκεια της εκδρομής.

Δικαίωμα ακύρωσης μέχρι την Τρίτη 2 Ιουνίου

Ακολουθώντας τους κανόνες των ημερών οι συμμετοχές θα είναι περιορισμένες στο ήμισυ της χωρητικότητας του combobus. 

Λόγω του περιορισμού δήλωσε όταν είσαι σίγουρος ώστε να μην στερήσεις τη συμμετοχή σε κάποιον άλλο. 

 

Valia Calda or in our words the Hot Valley is the deep valley formed between mounts Flegga 2157 and Avgo 2177.

Crossed by the Arkoudorema spring is the major habitat of brown Bear in Greece.

We shall split in two groups, one that ascends to the top of Flegga and spend the night be the two alpine lakes and a second one that will attempt an ascend to the top of Avgo in one day and hike to Arkoudorema on the second day.

 

The sceneries are magnificent in one of the wildest enviroments found in Greece!   

DEPARTURE Saturday June 6 at 81am - pick up stops Rouf 01:00, Eleona tube station 01:15, Viamax Peristeri 01:30

(click on the underlined for a google map to open)

ARRIVAL at the Aoos Lake for the first group drop off and continue to Vovousa village for the others.

RETURN approx 10pm on Monday evening

GROUPS and HIKES

Group A the Flegga group

Group B the Refuge group

Group A

Saturday: Aoos Lake - Mavrovouni Refuge - Flegga Summit 2159 - Flegga Lakes 

Overnight by the Flegga lakes. Εveryone carries his own sleeping shelter, sleeping equipment and food.

Duration 7 hours - Distance 12 k - Elevation Curve 1390 2159 1950  - Difficulty 4 (moderate but carrying sleeping and cooking gear)

Sunday: Flegga Lakes - Arkoudorema - Vovousa Refuge

Overnight to choose among a refuge berth or the elements - Food at the refuge

Duration 10 hours - Distance 18 k - Elevation Curve 1950 2100 1000  - Difficulty 3 (moderate but carrying sleeping and cooking gear)

Group B

Saturday: Vovousa Refuge - Arkoudorema - and back to Vovousa Refuge from an alternative route

Overnight to choose among a refuge berth or the elements - Food at the refuge

Duration 4 hours - Distance 10 k - Elevation Curve 1000 1100 950 - Difficulty 1-2 (easy to moderate) 

Sunday: Vovousa Refuge - Avgo Summit 2177 - back to Vovousa from an alternative route

Overnight to choose among a refuge berth or the elements - Food at the refuge or at the village of Vovousa

Duration 7-8 hours - Distance 14 k - Elevation Curve 1500 2177 1000  - Difficulty 2 (moderate)

REFUGE sleeping in berths - the refuge is fully equipped with toilets, showers and hot water

Though do bring your own sleeping bag

TENTS will be pitched in the surrounding to the refuge area, tent tenants will use all refuge facilities (i.e. toilet, shower)

 

TENT to RENT at Combo we have few tents to rent at €25 for this trip. You will still have to carry your own sleeping bag and under mat 

 

GEAR and EQUIPMENT depended on the weather... we do recommend hiking boots, walking sticks to ease the knees, gaiters for protection, walking trousers or tights, short sleeve base layer and a long sleeve on top, fleece or softcell, windstopper rain jacket for protection from the elements and a day back pack (+/- 25L) to keep in what we are not wearing or eating (some snacks for the day and water of course)

Of course Group A will need something much larger to accomodate sleeping gear and food.

SPECIAL EQUIPMENT not needed, the hikes are simple with no climbing or scrambling involved 

ADDITIONAL WORDS

The sceneries we gorgeous, we will not run the train in favour of the views and the feelings

 

LAST DETAILS will be emailed to all few days before our departure

HOW MUCH 

€90 for the Loyal Combo Members (immediate place reservation by submitting the join form and payment on the comboBus)

€90 for all the others that choose to pay cash at the Combo office earlier than May 28

€110 for payments at the bank or by cash later than May 28

Included all transfers by private bus from and to Athens, gear transfer to the refuge, all other local transfers

ADD ONS

€15 per night for a Refuge Berth

To confirm a place please fill in the form that opens by clicking on the yellow "Join" button here above and proceed to one of the payment methods.

No place is confirmed before payment has been received. Full refund cancelations accepted up to June 2.

Complying with the regulations participants number will be limited to half the number of seats is the comboBus.