top of page

Combo Αλπική Πεζοπορία
18-19 Φεβρουαρίου 2023 

ΤΥΜΦΡΗΣΤΟΣ ΒΕΛΟΥΧΙ
Ψηλή Κορφή 2315

 

flag uk.jpeg

ACTIVITY

Alpine Trek

διήμερη αλπική πεζοπορία σε χιονισμένο πεδίο 

Day 1 Καταφύγιο Αλπική Λίμνη Χιονοδρομικό (κυκλική διαδρομή)

διανυκτέρευση στο καταφύγιο ή σε σκηνές

Day 2 Καταφύγιο Ψηλή Κορφή 2315

Η εισαγωγική εικόνα της Ευρυτανίας είναι η χιονισμένη αυστηρή και απειλητική μορφή του Βελουχιού.

Το Βελούχι, ή Τυμφρηστός όπως είναι το αρχαίο όνομα του, είναι το ψηλότερο βουνό της Ευρυτανίας (2315μ) και αποτελεί βασικό κρίκο του ορεογραφικού άξονα της νότιας Πίνδου καθώς είναι το σημείο σύνδεσης των Αγράφων με τους ορεινούς γίγαντες της Ρούμελης - τα Βαρδούσια και τη Γκιώνα.

Απρόσιτο ορεινό καταφύγιο όλων των περιόδων, η Ευρυτανία συνδυάζει την ιστορική συνέχεια με τη διαφύλαξη των πιο βαθειών παραδόσεων που εκφράζονται από τον υλικό πολιτισμό της επιβίωσης.

Ελβετία της Ελλάδας, τη λένε πολλοί και έχουν δίκιο, αλλά δεν ήταν πάντα έτσι. Μέχρι τη δεκαετία του '70 ήταν μία ορεινή δυσπρόσιτη "φτωχογειτονιά" αποκομμένη από την υπόλοιπη Ελλάδα. Σκονισμένος και συχνά χιονισμένος τσίγκος λαμπίριζε στις στέγες των σπιτιών, αποθήκες μαντριά και κάθε λογής αυθαίρετα χτίσματα μας έφερναν την εικόνα της επιβίωσης, που γράψαμε παραπάνω, και μας ράγιζαν την καρδιά.

Κάπου στην δεκαετία αυτή πάνω στον Τυμφρηστό, κοντά στα 2000 μέτρα υψόμετρο στη θέση Διαβολότοπος, φτιάχτηκε το Χιονοδρομικό Κέντρο και έδωσε το πρώτο φιλί ζωής στο Καρπενήσι.

Λόγω του υψομέτρου και του προσανατολισμού πιάνει πολύ χιόνι και το κρατάει πολύ καιρό.

Τα πήγαινέλα των σκιέρ του Σαββατοκύριακου που έμεναν στα νεόκοπα ξενοδοχεία και έτρωγαν στις ταβέρνες άρχισαν να ζεσταίνουν τις τσέπες των Καρπενησιωτών.

Το δεύτερο φιλί ζωής ήρθε λίγο μετά το 2000 με τη διάνοιξη της Σήραγγας του Τυμφρηστού που μείωσε κατά σαράντα λεπτά και δεκάδες απότομες στροφές (φουρκέτες) την απόσταση και επέτρεψε σε ακόμα περισσότερους σκιέρ και επισκέπτες να καταφθάνουν στην ευρύτερη περιοχή.


Η σημαία του Combo θα στηθεί στον Διαβολότοπο, μπροστά στο Καταφύγιο του ΕΟΣ Καρπενησίου και ακριβώς απέναντι από το Σαλέ του Χιονοδρομικού! 

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ με Combo-Mini-Bus το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου στις 6:30 το πρωί με στάσεις επιβίβασης σε Ρουφ 06:30, Ελαιώνα 06:45, Κηφισιά 07:00

(κλίκαρε στις υπογραμμίσεις για να ανοίξει χάρτης πρόσβασης)

Θα τηρηθούν τα antiCovid πρωτόκολλα και ότι άλλο είναι πιθανό να ισχύει την ημέρα εκείνη

ΑΦΙΞΗ μετά τρισήμιση περίπου ώρες στο όμορφο καθαρό και τακτοποιημένο Ορεινό Καταφύγιο Βελουχίου το οποίο "μοιράζεται" τον χώρο στάθμευσης με το Σαλέ του Χιονοδρομικού  

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ στην Αθήνα περί τις 10 το βράδυ της Κυριακής

 

μία ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ στο πέτρινο καταφύγιο κτισμένο σε υψόμετρο 1875μ. απέναντι από το χιονοδρομικό κέντρο Καρπενησίου, στη θέση Διαβολότοπος Βελουχίου. Απέχει 12 χλμ. από την πόλη του Καρπενησίου.

Η τελική πρόσβαση στο καταφύγιο γίνεται από ένα ανηφορικό μονοπάτι 50 περίπου μέτρων, που θα είναι χιονισμένο και πιθανόν παγωμένο.
 

Το καταφύγιο είναι φιλικό και παρεΐστικο με ξυλόσομπα και τζάκι, κουζίνα πλήρως εξοπλισμένη, και τραπεζαρία - καθιστικό.

Κοιμίζει στο μέγιστο 28 άτομα σε κουκέτες, μοιρασμένες σε τρεις χώρους, με μαξιλάρια και κουβέρτες αλλά να φέρετε ένα κατωσέντονο και το δικό σας sleeping bag.

Τουαλέτες εσωτερικές.

Όσοι προτιμήσουν να στήσουν τη σκηνή τους μπορούν στον περιβάλλοντα χώρο και να χρησιμοποιήσουν τις ενδιαιτήσεις του καταφυγίου για τα περεταίρω. Προσοχή όμως ο εξοπλισμός διανυκτέρευσης να είναι χειμερινός, σε αυτό το υψόμετρο το κρύο δεν αστειεύεται... 

ΦΑΓΗΤΟ 

Το καταφύγιο διαθέτει κουζίνα με πλήρες service. Λίγες και συνήθεις (μακαρόνια με κιμά ή φασολάδα) οι επιλογές αλλά πάντα καλομαγειρεμένες από τον Γιώργο και τη γυναίκα του. Συμπληρωματικά σαλάτες και ορεκτικά.

Κυριακή πρωί υπάρχουν όλοι οι καφέδες, αυγά βραστά, τοστ και ψωμί με μαρμελάδα, παραγγέλνει ο καθένας ότι θέλει.

Μετά την ολοκλήρωση της Κυριακάτικης πεζοπορίας θα σταματήσουμε για φαγητό στο Καρπενήσι. 

Το νερό τα καταφυγίου δεν είναι πόσιμο οπότε φροντίζουμε από πριν.

Όπως προαναφέραμε απέναντι από το καταφύγιο, στο σαλέ του χιονοδρομικού θα βρούμε τα πάντα, snacks, ελαφρύ φαγητό, ποτά, νερά, τουαλέτες, κλπ κλπ

Λίγο πιο κάτω και πάνω στις πίστες ακούγονται οι μουσικές του Snow Bar, ιδανικό spot για apres ποτάκια!

ALPINE TREK

Σάββατο: Trek For All Δρακόλιμνη Βελούχι Χιονοδρομικό: 5 χιλιόμετρα , 3 ώρες , 100 υψομετρική διαφορά, βαθμός δυσκολίας 1-2, πεδίο χιονισμένο

Περιπλάνηση στα μονοπάτια γύρω από το Καταφύγιο και τις πίστες του Χιονοδρομικού

Highlight η "ανακάλυψη" της αλπικής λίμνης Βελουχιού ή μήπως θα είναι θαμένη κάτω από πυκνό χιόνι?

Ολοκλήρωση με ζεστό Jägermeister στο on the pists chalet του χιονοδρομικού!

Διάρκεια περίπου 3 ώρες - Απόσταση 5 χιλιόμετρα - Υψομετρικά Ανάβασης και Κατάβασης 100 μέτρα - Βαθμός Δυσκολίας 1-2 /5 (πεδίο χιονισμένο, περπατάμε με προσοχή)

Η πεζοπορία αυτή ενδείκνυται και για Ορειβατικό Σκι και για Χιονορακέτες!

Κυριακή: Summit Trek Ψηλή Κορυφή 2315

Αναχώρηση από το καταφύγιο, αφήνουμε στα δεξιά το σαλέ του χιονοδρομικού και αρχίζουμε να τραβερσάρουμε την πλαγιά έχοντας στα αριστερά τους πυλώνες της πίστας. Γρήγορα η ανάβαση σφίγγει (γίνεται πιο απότομη), κινούμαστε κοντά στην κόψη και ανηφορίζουμε για το πλατώ. Η κλίση γίνεται πιο φιλική και εύκολα φτάνουμε στο κολονάκι στα 2315 μέτρα! Θέα απεριόριστη, summits identification on the spot! 

Επιστρέφουμε από τα ίδια.

Διάρκεια 3,5 ώρες - Απόσταση 5 χιλιόμετρα - Υψομετρική Διαφορά 500 μέτρα - Βαθμός Δυσκολίας 3++ /5

Κίνηση σε χιονισμένο ανηφορικό πεδίο.

Η μισή διαδρομή πραγματοποιείται παράλληλα ή μέσα στην πίστα χιονοδρομίας κάτι που δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα σε κανέναν. Από εκεί και πέρα ενδέχεται να χρειαστούν κραμπόν και πιολέ. Οι μη έχοντες θα πρέπει να επιστρέψουν στο σαλέ.  

TIP ο κάθε συμμετέχων μπορεί να επιλέξει την μία ημέρα να πεζοπορήσει και την άλλη ημέρα να δοκιμάσει τις χιονοδρομικές του ικανότητες στις πίστες του Τυμφρηστού

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ αλπικής πεζοπορίας

μποτάκια πεζοπορικά ή trail running, χειμερινό κολάν ή παντελόνι, ισοθερμικό μπλουζάκι (ένα κοντομάνικο και ένα μακρυμάνικο από πάνω) και fleece-άκι ή softshell για πιο πάνω, αντιανεμικό αδιάβροχο και σακίδιο ημερήσιας πεζοπορίας που να χωράει όποιο ρούχο περισσεύει μαζί τα σνακς με το νερό. Φακός, Γάντια, Σκούφος. Μπατόν και γκέτες.

Κραμπόν και Πιολέ για όσους στοχεύουν την κορυφή.

Για το καταφύγιο

Υπνόσακος - κατωσέντονο - μαξιλαροθήκη. Συμπληρωματικά θα υπάρχουν και κουβέρτες.

Η πρόσβαση στους κοιτώνες γίνεται αποκλειστικά και μόνο με παντόφλες. Φέρτε τις δικές σας ή χρησιμοποιήστε τις προσφερόμενες από το καταφύγιο. 

Όσοι κοιμηθούν έξω θα πρέπει να έχουν χειμερινό εξοπλισμό (σκηνή, υπνόσακο, υπόστρωμα).

Για περισσότερα σχετικά με τον εξοπλισμό κλικάρετε εδώ

ΕΙΔΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ κραμπόν και πιολέ για όσους στοχεύουν την κορυφή

ΛΙΓΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ εάν ο καιρός είναι καθαρός δεν θα την τρέξουμε τη διαδρομή, είναι απολαυστική και η προσφερόμενη θέα απολαυστικότερη! 

LAST DETAILS με λεπτομερές πρόγραμμα θα σταλεί στους συμμετέχοντες λίγες ημέρες πριν την εκδρομή

ΠόΣΟ

€110 για τα Loyal Μέλη του Combo (άμεση κατοχύρωση θέσης με τη δήλωση συμμετοχής)

€110 για όσους δηλώσουν συμμετοχή μέχρι την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου και πληρώσουν στο γραφείο του Combo ανεξαρτήτως ημερομηνίας

€125 για όλες τις πληρωμές στην τράπεζα ανεξαρτήτως ημερομηνίας και για δηλώσεις συμμετοχής μετά την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου

Το κόστος συμμετοχής περιλαμβάνει - υπεραστικές και τοπικές μετακινήσεις, διανυκτέρευση στο καταφύγιο, σχεδίαση, καθοδήγηση, συνοδεία, φόρους, φαρμακείο, επικοινωνίες. 

Δεν περιλαμβάνει φαγητό και προσωπικά έξοδα.

ΜΕΙΩΣΕΙΣ​

Μείον €10 για διανυκτέρευση σε σκηνή 

Μείον €25 για όσους προτιμήσουν να έρθουν με δικό τους μέσο. Το σημείο και ώρα συνάντησης θα προσδιοριστούν στα "Last Details" 

Οι θέσεις κατοχυρώνονται με τη συμπλήρωση της δήλωσης συμμετοχής click on "join" και στη συνέχεια πληρωμή προκαταβολής €60.

Η αποπληρωμή θα γίνει κατά τη διάρκεια της εκδρομής.

Οδηγίες πληρωμής θα σταλούν με email αμέσως μετά τη δήλωση συμμετοχής.

​​​

Κλίκαρε ΕΔΩ για να δεις εάν είσαι ή πως μπορείς να γίνεις Combo Loyal Member

​​

​Δικαίωμα ακύρωσης με πλήρη επιστροφή χρημάτων μέχρι την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου.​ Μετά την ημερομηνία αυτή είναι απαιτητό ολόκληρο το κόστος συμμετοχής. 

​Εάν η εξόρμηση αναβληθεί ή ακυρωθεί, τα χρήματα θα επιστραφούν εξ ολοκλήρου. 

​​​

Το γραφείο του Combo είναι ανοιχτό κάθε Τρίτη και Πέμπτη 7-9μμ

​​​

Η ομάδα θα είναι μικρή και οι θέσεις περιορισμένες.

Ελάχιστος αριθμός συμμετοχών 6 και μέγιστος 16.

Δήλωσε όταν είσαι σίγουρος ώστε να μην στερήσεις τη συμμετοχή σε κάποιον άλλο. 

First Come First Served.  ​

Contact:​

George Leo, 6984656300

Stella R, 6943644600

Anchor 1
bottom of page