Combo Xmas 24-27 Δεκεμβρίου 2021
Trek & Snow
στα Βλάχικα της Πίνδου

flag uk.jpeg

Βλαχούλα εροβόλησε από ψηλή ραχούλα,

που ‘χει τη ρόκα στο ζωνάρι, τ’ αδράχτι γεμισμένο...

Κι ο βλάχος την αγνάντεψε απ' μια ψηλή ραχούλα.

-Καλημέρα σ' βλάχο μ'

-Καλώς τη βλαχοπούλα...

Τα μαγευτικά τοπία των δασών στους μεγάλους ορεινούς όγκους της βόρειας Πίνδου πλαισιώνονται από ποτάμια που διαρρέουν την περιοχή και χαρίζουν ζωντάνια στη φύση. 

Τα παραδοσιακά χωριά, τα τοξωτά πέτρινα γεφύρια, οι παλιές εκκλησιές και τα μοναστήρια βρίσκονται διάσπαρτα και εμπλουτίζουν ακόμα περισσότερο την εικόνα και αποδεικνύουν την αρμονική συνύπαρξη των κατοίκων με το περιβάλλον.

Σκαρφαλωμένα στις πλαγιές της της Πίνδου, ανάμεσα σε κρυστάλλινα  ρυάκια και ποτάμια, σε πυκνά δάση από πεύκα, έλατα, οξιές και ρόμπολα, σε ένα πραγματικά θαυμάσιο τόπο κρύβονται χωριουδάκια με βαθυκόκκινιες κεραμοσκεπές που συναντάμε πίσω από κάθε λίγες στροφές του δρόμου. Χωριά που κάποτε ήταν γνωστά για τους μαστόρους τους, την κτηνοτροφία, την υλοτομία, τα χοντρά μάλλινα υφάσματα, τις κουβέρτες, τα χαλιά, πιο πρόσφατα τα μανιτάρια και ακόμα προσφατότερα για τον τουρισμό.

Όλα τους έχουν κάτι να πουν για την ιστορία και τον πολιτισμό των βλάχων!

Η περιοχή γύρω από τα Γρεβενά έχει ομορφιές που δεν εξαντλούνται εύκολα.

Τρία βουνά (Βασιλίτσα, Όρλιακας, Σμόλικας) που διαγράφονται από τις πλούσιες κοιλάδες (Βάλια Κάλντα, Βάλια Κίρνα), δύο ποτάμια (Αώος, Βενέτικος), ατέλειωτα ορεινά λιβάδια, πολλές ψηλές κορφές που δύσκολα από μακριά τις ξεχωρίζεις,  

Δημιουργήσαμε, όσο περισσότερο και όσο καλύτερα μπορούμε μέσα στον χρονικό περιορισμό ενός όμορφου και περιπετειώδους Χριστουγεννιάτικου τριήμερου, ένα διαφορετικό Combo που δεν να αφήνει να χαθεί το ritual των ημερών διανθισμένο με σπάνιες πεζοπορικές διαδρομές, ωραία χωριά, καλά φαγητά και πάνω απ' όλα... πολλή βλαχιά!! 

ACTIVITIES TREK

Σάββατο (Χριστούγεννα) στο μονοπάτι της Ανίτσας και χαλαρά στους Φιλιππαίους

Κυριακή διάσχιση της Βάλια Κίρνα από το Δίστρατο στη Σαμαρίνα

Δευτέρα στην Αλπική Λίμνη της Βασιλίτσας και στο κολονάκι της Γομάρας 2120μ 

SKI & SNOWBOARD

Εφόσον το χιονοδρομικό της Βασιιλίτσας είναι σε λειτουργία θα υπάρξει και τις τρεις ημέρες μετακίνηση προς και από αυτό για όσους ενδιαφέρονται να γλιστρήσουν αντί να περπατήσουν. 

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου στις 3 το μεσημέρι με στάσεις επιβίβασης σε Ρουφ 15:00, Ελαιώνα 15:15, Κηφισιά 15:30

(κλίκαρε στις υπογραμμίσεις για να ανοίξει χάρτης πρόσβασης)

Σύμφωνα με τα ισχύοντα σήμερα υγειονομικά πρωτόκολλα θα υπάρξει περιορισμός στο 85% των θέσεων με υποχρεωτική χρήση μάσκας εντός του combobus. Οι συμμετέχοντες θα πρέπει αν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αρνητικό rapid ή pcr test που να ισχύουν καθ' όλη τη διάρκεια της εκδρομής.

ΑΦΙΞΗ στους Φιλιππαίους γύρω στις 8 το βράδυ... φαγητό και ύπνος στα αναπαυτικά κρεβάτια του Μπέγκα

   

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ στην Αθήνα τη Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου πριν τις 10 το βράδυ έχοντας κλέψει μια μέρα απ' τη δουλειά!

ΤΡΕΙΣ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ

στο "Αγνάντι του Μπέγκα", χτισμένο στην καρδιά της Πίνδου, σε αμφιθεατρική θέση  απέναντι από τη Βασιλίτσα και τον Σμόλικα, στο χωριό Φιλιππαίοι Γρεβενών.

Παρότι πλήρως σύγχρονο και οργανωμένο παραμένει κουκλίστικο στολίδι της περιοχής.

Εστιατόριο με εξαιρετικό φαγητό, μεγάλους κοινόχρηστους χώρους, τζάκια και όλα τα καλά!

Όλα τα δωμάτια δίκλινα  τρίκλινα και τετράκλινα με μονά και διπλά κρεβάτια πλήρως εξοπλισμένα με wc douch tv wifi - breakfast included.

Κατανομή των δωματίων εδώ!

TREK

Σάββατο

Διάρκεια 5 ώρες - Απόσταση 13 χιλιόμετρα - Υψομετρικά Ανάβασης  350 - Δυσκολία 1/5 (εύκολο - στην αρχή λογικά το πεδίο θα είναι χιονισμένο)

Από το Ξύλινο σαλέ σε χιονισμένο λογικά πεδίο τραβερσάρουμε για το διάσελο του Σταυρού όπου πιάνουμε τη ρεματιά των Φιλιππαίων και το πρόσφατα ανοιγμένο μονοπάτι πλάι στο ιστορικό ύψωμα της Ανίτσας. Τα τελευταία 2,5 χιλιόμετρα σε ανηφορική άσφαλτο που μας βγάζει ακριβώς μπροστά από του Μπέγκα!

Διαδρομή One Way

Δυτικά των Γρεβενών και λίγο πριν την Σαμαρίνα, δεσπόζει Αννίτσα, το επιβλητικό μνημείο για τους πεσόντες του 1940 αφιερωμένο στην μνήμη Αξιωματικών και Οπλιτών του Νομού Γρεβενών που πολέμησαν εναντίον των Ιταλών.

Ανεγέρθηκε στην θέση αυτή και σε υψόμετρο 1700 μέτρων  καθώς βρίσκεται στο κέντρο νοητής ευθείας 3 χιλιομέτρων μεταξύ των κορυφών Σκούγκζας  και Βασιλίτσας.

Κυριακή

Διάρκεια 6,5 ώρες - Απόσταση 11,5 χιλιόμετρα - Υψομετρικά Ανάβασης  900 - Δυσκολία 2/5 (μέτριο - μέγιστο υψόμετρο 1520μ, ενδέχεται το μονοπάτι να είναι χιονισμένο)

Από το ξεκίνημα το μονοπάτι παίρνει ύψος άλλοτε απότομα και άλλοτε πιο ομαλά, ευδιάκριτο και καλά σημαδεμένο με λίγα σημεία που θέλουν παραπάνω προσοχή. Στη διαδρομή θα δούμε το Δίστρατο και τον Σμόλικα και τις γύρω κορυφές. Στο 7 χιλιόμετρο περίπου θα βρούμε τη βρύση Μπλούμπασι ενώ στο 8ο περνάμε το ψηλότερο σημείο στα 1500 μέτρα.  Από δω και πέρα, εκτός από ένα μικρό ανέβασμα, η διαδρομή είναι συνεχώς κατηφορική μέχρι να μας βγάλει στο Σαμαρινιώτικο ρέμα (Γιότσας), το οποίο διασχίζουμε προσεκτικά από το πιο ρηχό του πέρασμα. Συνεχίζουμε διασχίζοντας μετά από λίγο ένα ανηφορικό λιβαδάκι και μας βγάζει μπροστά στο ξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής. Από εδώ η άσφαλτος μας οδηγεί στα πλακόστρωτα της Σαμαρίνας. 

Διαδρομή One Way

«Βάλια Κίρνα» η  καταραμένη κοιλάδα ή κοιλάδα του διαβόλου!

Περίφημη και θρυλική στέκει στον ανατολικό Σμόλικα, αποτελεί ένα αληθινό μνημείο της φύσης. Μια κοιλάδα καταραμένη όπως σημαίνει το  'κίρνα " στα βλάχικα, καθώς θεωρείται υπερφυσική και απλώνεται πέρα από τη λογική.

Ένα ορεινό δασικό τοπίο που θα λατρέψουμε ακόμα παραπάνω εάν το βρούμε χιονισμένο!

Η «Ωραία Σαμαρίνα», όπως τη χαρακτηρίζουν, βρίσκεται μέσα σε πυκνά δάση και έχει άφθονα νερά. Πρώτοι κάτοικοί της θεωρούνται οι κάτοικοι του χωριού Πραιτώρι της Θεσσαλίας, καθώς ιστορικοί χάρτες της περιοχής, που τοποθετούνται τον 16ο και 17ο αιώνα, αναφέρουν τη θέση της Σαμαρίνας ως Santa Maria de Praitoria. Σε υψόμετρο 1450 μέτρων μάλλον είναι το ψηλότερο χωριό στην Ελλάδα. Μέχρι πριν μερικά χρόνια η Σαμαρίνα “έκλεινε” στον χειμώνα και οι κάτοικοί της κατηφόριζαν μαζί με τα ζώα τους στα πεδινά της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας. Τα τελευταία χρόνια με τη βοήθεια του ασφαλτόδρομου απ’ τα Γρεβενά πήρε πάνω της και έγινε ένας ενδιαφέρων τουριστικός προορισμός.

Δευτέρα

Διάρκεια 4,5 ώρες - Απόσταση 7,5 χιλιόμετρα - Υψομετρικά Ανάβασης  400 - Δυσκολία 1/5 (εύκολο - μέγιστο υψόμετρο 2120μ, πεδίο χιονισμένο)

Η Αλπική Λίμνη της Βασιλίτσας, που πιθανότατα θα είναι παγωμένη, βρίσκεται στις νότιες πλαγιές της Γομάρας, όχι πολύ κάτω απ' την κορυφή της. Η πεζοπορία μας αρχίζει ακριβώς εκεί, ανηφορίζουμε τη ράχη της Γομάρας μέχρι το κολονάκι της κορυφής της στα 2120μ για να βγούμε στη συνέχεια στο καταφύγιο 1850 όπου και επιβάλλεται μια στάση για καυτό Gluhwein!!

Διαδρομή κυκλική

ΦΑΓΗΤΟ 

καθημερινά πρωινό μπουφέ στο ξενοδοχείο το οποίο διαθέτει πλήρες εστιατόριο με νόστιμα φαγητά μαγειρεμένα σαν για το σπίτι της η Ευρυδίκη. Στο ψήσιμο αριστεύει ο Χαρίλαος και η ομάδα κλείνει με την καθηγήτρια κόρη τους Μαρία που έρχεται από Θεσσαλονίκη χαμογελαστή να βοηθήσει.   

Παρασκευή θα φάμε στους Φιλιππαίους όπου πέρα από του Μπέγκα υπάρχει ένα ακόμα ταβερνείο που μαζεύονται οι κυνηγοί της περιοχής.

Σάββατο Christmas Dinner στου Μπέγκα, we trust Ευρυδίκη, για την ξεχωριστή αυτή μέρα θα έχει κανονίσει και το κάτι παραπάνω, το διαφορετικό!

Κυριακή στην πλατεία της Σαμαρίνας για κοψίδια λουκάνικα και μανιτάρια στα κάρβουνα

Δευτέρα επιστρέφοντας στα Τρίκαλα

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ μποτάκια πεζοπορικά, κολάν ή παντελόνι πεζοπορίας, ισοθερμικό μπλουζάκι (ένα κοντομάνικο και ένα μακρυμάνικο από πάνω) και fleece-άκι ή softshell για πιο πάνω, αντιανεμικό αδιάβροχο και σακίδιο ημερήσιας πεζοπορίας για όποιο ρούχο περισσεύει και τα σνακς με το νερό. 

Απαραίτητα φακό με φρέσκες μπαταρίες και προαιρετικά μπατόν και γκέτες, τα μονοπάτια θα έχουν χιόνι... 

Τον υπόλοιπο ομαδικό εξοπλισμό ασφαλείας αφήστε τον σε εμάς!  

Περισσότερα για τον εξοπλισμό εδώ

 

ΕΙΔΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ δεν απαιτείται κάτι παραπάνω αλλά συνιστούμε δεύτερα παπούτσια για μετά την ολοκλήρωση της κάθε ημέρας. 

Ο καιρός θα είναι κρύος οπότε γάντια σκούφος απαραίτητα. 

Συμπληρωματικά αντιολισθητικά σχαράκια που προσαρμόζονται εύκολα σε όλα τα παπούτσια, εάν δεν γνωρίζετε ρωτήστε μας σχετικά.

LAST DETAILS με λεπτομερές πρόγραμμα θα σταλεί στους συμμετέχοντες λίγες ημέρες πριν την εκδρομή

ΠόΣΟ

€225 για τα Loyal Μέλη του Combo άμεση κατοχύρωση θέσης και πληρωμή στο comboBus

€225 για όλους τους υπόλοιπους που θα πληρώσουν στο γραφείο του συλλόγου μέχρι την Τρίτη 7 Δεκεμβρίου

€250 για πληρωμή στην τράπεζα ή μετά την Τρίτη 7 Δεκεμβρίου - εφ' όσον υπάρχουν διαθέσιμα δωμάτια

τα περιλαμβάνει όλα - μετακινήσεις, σχεδίαση, καθοδήγηση, 3 διανυκτερεύσεις σε δίκλινο δωμάτιο με πρωινό, φόρους

δεν περιλαμβάνονται προσωπικά έξοδα και φαγητό

δείτε τη διαθεσιμότητα των δωματίων εδώ ... first come first served

ΜΕΙΩΣΕΙΣ

μείον €30 για διαμονή σε τρίκλινο ή τετράκλινο

ADD ONs

επιβάρυνση €60 για διαμονή σε μονόκλινο

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΜΕ ΙΔΙΑ ΜΕΣΑ

Μείον €80 στο αντίστοιχο κόστος συμμετοχής.

Σε κάποιες τοπικές μετακινήσεις θα χρειαστεί να επιβιβαστείτε στο comboBus.

Για κάθε ενδεχόμενο φροντίστε να έχετε μαζί σας αντιολισθητικές αλυσίδες και να γνωρίζετε να τις τοποθετείτε. 

Οι θέσεις κατοχυρώνονται με τη συμπλήρωση της δήλωσης συμμετοχής και στη συνέχεια πληρωμή, με τους παραπάνω αναγραφόμενους τρόπους και χρονικά όρια, προκαταβολής €100. Η αποπληρωμή του ποσού θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια της εκδρομής. 

Οδηγίες πληρωμής θα σταλούν με email αμέσως μετά τη δήλωση συμμετοχής.

Δικαίωμα ακύρωσης με επιστροφή χρημάτων μέχρι την Τρίτη 7 Δεκεμβρίου

Λόγω του περιορισμού δήλωσε όταν είσαι σίγουρος ώστε να μην στερήσεις τη συμμετοχή σε κάποιον άλλο. 

Ακολουθώντας τους κανόνες των ημερών, αλλά και την μειωμένη χωρητικότητα στο combo bus, οι θέσεις θα είναι περιορισμένες. First Come First Served.  

Contact: George Leo, 6984656300

 

ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ΔΩΜΑΤΩΝ - ROOM ALLOCATION

με κόκκινο τα κλεισμένα

reserved rooms shown in red

ROOM #               CAPACITY                    LAYOUT

101                        2-4                               2 Double beds

102                        2-3                               1 Single 1 Double bed           c/r

103                        1-2                               1 Double bed 

104                        1-2                               1 Double bed                         c/r               

105                        2-3                               1 Single, 1 Double beds         c/r    

106                        1-2                               1 Double bed                          c/r 

107                        3-4                               1 Double, 2 Single beds.        cr

108                        2                                  2 Single beds                         c/r    

109                        3                                  3 Single beds                          c/r   

110                         2-3                              1 Single, 1 Double beds

111                         3-4                               2 Single, 1 Double beds

112                         2-3                              1 Single, 1 Double beds

201                         2                                 1 Double bed (Junior Suite)

202                         2                                 1 Double bed (Junior Suite)

203                         1-2                              1 Double bed                           c/r   

204                         2                                 2 Single beds                           c/r 

205                         2-3                              1 Single , 1 Double beds.        c/r

206                         2                                 2 Single beds

207                         2-4                              2 Double beds                         c/r

208                         2                                 1 Double bed (Suite)