top of page

Combo Χ-mas
23-26 Δεκεμβρίου 2022 

για Χριστούγεννα γράψε ΑΓΡΑΦΑ
 

flag uk.jpeg

ACTIVITIES

Mountain Trek

Ορεινή Πεζοπορία στις στις πλαγιές των Αγράφων και τις ρεματιές του Αγραφιώτη

ΑΣΠΡΟΡΕΜΑ - ΚΟΥΚΟΥΡΟΥΝΤΖΟΣ - ΝΙΑΛΑ

Τα ΑΓΡΑΦΑ έχουν ακόμα στον πυρήνα τους την αυθεντική ελληνική επαρχία με όλα τα καλά και όλα τα κακά. Αποτελούν ακόμα σήμερα έναν προορισμό αλλιώτικο για ταξιδιώτες που θέλουν να ανακαλύψουν κάτι παλιό ανόθευτο, για αυτούς που θέλουν να σβήσουν την τηλεόραση και το λαπτοπ, να χαθεί το σήμα στο κινητό τους, να πιουν καφέ παρέα με παππούδες, να φάνε ότι έχει η κατσαρόλα σε ταβέρνες χωρίς μενού.

​Στα Άγραφα η φύση υπήρξε γενναιόδωρη χαρίζοντας τους ένα από τα πιο επιβλητικά και ελκυστικά τοπία της Ελλάδας. Εκεί ο νους ψηλώνει, καθώς κυριεύεται από τον πόθο για την κατάκτηση του απόλυτου.

Στα βουνά υπάρχει ζωή και ας είναι ο αέρας είναι πιο αραιός και ας είναι δύσκολο να επιβιώσει κανείς. Ναι, υπάρχει ζωή στα βουνά. Φυτά και ζώα. Αλλά και άνθρωποι δυνατοί εφευρετικοί που βρήκαν τρόπο να ζήσουν εδώ, δημιουργώντας πολιτισμούς που αντανακλούν, μέχρι τις μέρες μας, το μεγαλείο του περιβάλλοντός τους.

Άγραφα. Το πιο απομονωμένο ορεινό συγκρότημα της χώρα μας, με έντονο και σκληρό ανάγλυφο, άγριες, δύσβατες και απότομες κορυφές που διαδέχονται η μία την άλλη, κάθετες ορθοπλαγιές, γνωστές για την ομορφιά τους και τη δυσκολία τους, εκτεταμένα αλπικά οροπέδια, διάσελα, επιβλητικές χαράδρες.

Άγραφα 1985 Τρεις ώρες σε κακό και λασπωμένο χωματόδρομο χαραγμένο πλάι στον Αγραφιώτη. Στενές γέφυρες μας έστελναν άλλοτε στα δεξιά και άλλοτε στ' αριστερά με νεροφαγώματα που θέλαν τέχνη να τα περάσεις.

Τριάντα χιλιόμετρα ηρωικής οδήγησης κάτω από πανύψηλες κορφές, κορφές που μας έκοβαν κυριολεκτικά την ανάσα και το φως.

Το πυκνό πλατανόδασος του Κλεφτολήμερου διαδέχτηκαν τα παραγκόσπιτα της Βαρβαριάδας. Το σακατεμένο λεωφορείο έκανε πάντα στάση εδώ. Εδώ σταμάταγαν οι αγωγιάτες να ταϊστούν και οι κυνηγοί να ζεσταθούν, εδώ στο χάνι της γραφικής φιγούρας του μπάρμπα Λάμπρου με τ' αστεία του αν τα καταλάβαινες ειπωμένα με τη βαριά την προφορά του. Πρώτη στάση.  

Συνέχεια στην απέναντι όχθη ο δρόμος μας έφερνε στα πέντε σπίτια και στο παλιό ταβερνοκαφενείο της Καρίτσας. Με άξεστη γλύκα και χωματοχαρακωμένα χέρια μας σέρβιρε ζεστό κρασί σε νεροπότηρο και βραστό αυγό απ' το κοτέτσι για μεζέ. Εδώ συναντήσαμε την Έφη Θώδη θυμάμαι και την ορχήστρα της, περιόδευαν, μας είπαν, χωριό χωριό "ένεκα ο επιούσιος".

Ένα ακόμα πέρασμα στην αντιπέρα όχθη για μία ακόμα συστάδα παραγκόσπιτων, Καρβασαρά τη λένε... ο δρόμος συνεχίζει στενός γλιστερός,  ανηφορίζει απότομα και αποχωρίζεται το ποτάμι. Έχουμε πάρει υψόμετρο αρκετό, το στροφιλίκι μας τρελαίνει, το τετρακίνητο βογκάει αλλά αντέχει.... "σαν περάσεις τα Καγκέλια καθάρισες" μας είπαν. Τώρα ξέρω.

Διασταύρωση, ναι με ταμπέλα έκπληξη που μας στέλνει δεξιά για τ' Άγραφα. Ο δρόμος στενεύει πιότερο, δεν μπορεί αλλιώς να κάνει, δεν χωράει καταμεσής στο ορμητικό και αγριεμένο ποτάμι και τις απότομες σαθρές πλαγιές της Παραμερίτας. 

Γεφύρι και στο καπάκι χάνι, το χάνι του Τάκη, ήταν στα παλιά νερόμυλος είχε και ψάρια, πέστροφες. Απότομη ανηφόρα, τσιμεντόδρομος, μία δυο αεροπλανικές στροφές και φτάσαμε.... ΑΓΡΑΦΑ!

Χωριό όμορφο από τα παλιά. Η Νίκη η Πόπη ο Κώστας ο Βασίλης όλοι εκεί, μας υποδέχτηκαν άπαντες  με την ίδια απορία.... ποιος πήρε με το καταχείμωνο το δρόμο στο βουνό, Νοέμβρης μήνας για εμάς, βαθύς χειμώνας ο δικός τους.

Η Πόπη, μικρή και νιόπαντρη κοπέλα τότε, μας φρόντισε με αυγά και πατάτες στο τηγάνι, μας έστρωσε και δυο κουβέρτες στα δωμάτια από πάνω.   

Άγραφα 2021 Φτάσαμε αισίως στο πέρσι, στην τελευταία μας βόλτα στ' Άγραφα πριν σας πάρουμε παρέα.

Το παλιό λεωφορείο που πήγαινε κάθε μέρα Καρπενήσι βρίσκεται παρατημένο στη Βαρβαριάδα, πλάι στο Χάνι του Μπάρμπα Λάμπρου που μας άφησε και αυτός καιρούς. Τα παιδιά λιγόστεψαν, τα σχολεία έκλεισαν, ο κόσμος λιγόστεψε, τα περισσότερα χωριά χάθηκαν. Στην Καρίτσα το ταβερνοκαφενείο εξυπηρετεί τους λιγοστούς εργάτες που παλεύουν να ολοκληρώσουν, χρόνια τώρα, ένα δρόμο. Τον δρόμο που περάσαμε Καρπενήσι Άγραφα από τα βουνά γιατί δεν έχει απ' αλλού. Ο εργολάβος επτώχευσε, το ίδιο και ο επόμενος, ήρθε και η κρίση και τα κοντίλια χάθηκαν... παρόλα αυτά ο δρόμος έχει προχωρήσει αρκετά! Δεν ξέρω αν χαίρομαι ή αν λυπάμαι που ο δρόμος έχει προχωρήσει αρκετά.

Ο Τάκης στον νερόμυλο το παλεύει ακόμα, μα σαν φτάσεις στο χωριό, στα Άγραφα, θα καταλάβεις!

Καρφωμένο στα 850 μέτρα στις πλαγιές του Κουκουρούντζου, κάτω από τη διαβόητη Νιάλα στέκεται περήφανο και αντιστέκεται στο χρόνο. Με τη πρώτη αντιλαμβάνεσαι τις δυσκολίες που πέρασαν οι ντόπιοι, μα κανείς δεν έφυγε, ή μάλλον να το πω αλλιώς, κάποιοι επιστρέφουν. Επιστρέφουν και δίνουν πνοή στον τόπο τους. Πρόβατα, μελίσσια, λιγοστές καλλιέργειες και μία τουριστική ανάπτυξη που προσθέτει μία κλίνη ανά έτος!

Είναι και ο δρόμος, τελειώνει, θα δώσει ανάσες μας λένε.

2022 Θέλετε ΑΓΡΑΦΑ?

Πάμε ΤΩΡΑ!

Πάμε πριν ολοκληρωθεί ο "γεφύρι της Άρτας" δρόμος, που θα φέρει τους τζιπάδες στο χωριό και το χωριό χάσει την αυθεντική του απλότητα.

Πάμε ΤΩΡΑ ν' ανέβουμε στα άπαιχτα και αιματοβαμμένα στους εμφύλιους και μη πολέμους υψίπεδα της Νιάλας.   

Πάμε ΤΩΡΑ πριν ανοιχτούν καινούργιοι (δρόμοι) και πριν φαρδύνουν οι παλιοί για ν' ανέβουν τα θηρία των ΑΠΕ στην κορυφογραμμή τους.

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ με Combo-Mini-Bus την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου στις 3 το απόγευμα με στάσεις επιβίβασης σε Ρουφ 15:00, Ελαιώνα 15:15, Κηφισιά 15:30

(κλίκαρε στις υπογραμμίσεις για να ανοίξει χάρτης πρόσβασης)

Θα τηρηθούν όποια antiCovid πρωτόκολλα είναι πιθανό να ισχύουν την ημέρα εκείνη

ΑΦΙΞΗ μετά πέντε και κάτι ώρες στα μοναδικά Άγραφα. Στο χωριό των Αγράφων.

Άγραφα από την αρχαία ελληνική λέξη "άγρα" που σημαίνει κυνήγι ή εξαιτίας της αδυναμίας των τουρκικών αρχών, κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, να εισπράξουν φόρους, οπότε διέγραψαν την περιοχή από τους φορολογικούς καταλόγους, εξ ου και Άγραφα, δηλαδή μη εγγεγραμμένα.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ στην Αθήνα περί τις 10 το βράδυ της Δευτέρας 26 Δεκεμβρίου.

 

τρεις ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ σε απλοϊκό ξενώνα του χωριού.

Τα λιγοστά ζεστά δωμάτια είναι δίκλινα τρίκλινα και τετράκλινα. Επειδή είναι λιγοστά να μην ζητήσετε μονόκλινο. Τουαλέτες en suite. Πρωινό στο ισόγειο δεν περιλαμβάνεται. 

Για στήσιμο σκηνών θα υπάρξει κοντινός διαθέσιμος χώρος.

Τα ΔΙΚΛΙΝΑ δωμάτια θα διατεθούν κατά προτεραιότητα σε ζευγάρια ή σε συμμετέχοντες που θα δηλώσουν την παρέα τους και θα καταβάλουν συγχρόνως την προκαταβολή τους.

Τα ΤΡΙΚΛΙΝΑ και τα ΤΕΤΡΑΚΙΝΑ δωμάτια θα έχουν μειωμένο κόστος συμμετοχής

ΦΑΓΗΤΟ 

Την Παρασκευή θα φάμε κάτι πρόχειρο καθ' οδόν ή για όποιον αντέξει θα υπάρχει κάτι πρόχειρο στο χωριό.

Το Σάββατο και την Κυριακή σε ταβέρνα στα Αγραφα και στα Επινιανά τηρουμένων όλων των rituals των ημερών και του τόπου

 Εξυπακούεται πως θα μας φτιάξουν και ... φασολάδα!

Στο χωριό λειτουργεί ταβερνο-καφενειο-μινιμαρκετ με τα απολύτως βασικά. 

ALPINE TREK

Σάββατο: Κουκουρούντζος - Νιάλα

Διαδρομή σε μονοπάτι με περάσματα από τρεις σύντομες σάρες

Η απόσταση που θα διανύσουμε θα εξαρτηθεί από την ομάδα και το χιόνι που θα βρούμε κερδίζοντας υψόμετρο - Θα υπάρξει δυνατότητα διαφυγής - συντόμευσης

Διάρκεια 4+3 ώρες - Απόσταση 8+8 χιλιόμετρα - Υψομετρική διαβάθμιση 850-1760-850 - Βαθμός Δυσκολίας 1+ /5 (εύκολο μέτριο και ανάλογα με το τερέν)

Κυριακή:  Ασπρόρεμα

Πεζοπορία στη χαράδρα του Ασπρορέματος.

Διάρκεια 5 ώρες - Απόσταση 10 χιλιόμετρα - Τα υψομετρικά λίγα αλλά το τερέν απαιτητικό - Βαθμός Δυσκολίας 2 /5 (μέτριο)

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ αλπικής πεζοπορίας

μποτάκια πεζοπορικά, κολάν ή παντελόνι πεζοπορίας, ισοθερμικό μπλουζάκι (ένα κοντομάνικο και ένα μακρυμάνικο από πάνω) και fleece-άκι ή softshell για πιο πάνω, αντιανεμικό αδιάβροχο και σακίδιο ημερήσιας πεζοπορίας που να χωράει όποιο ρούχο περισσεύει μαζί τα σνακς με το νερό. Φακός, Γάντια, Σκούφος. Προαιρετικά μπατόν και γκέτες.

Για περισσότερα σχετικά με τον εξοπλισμό κλικάρετε εδώ

Όσοι κοιμηθούν έξω θα πρέπει να έχουν εξοπλισμό τουλάχιστον τριών εποχών (σκηνή, υπνόσακο, υπόστρωμα).

ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ ΣΚΗΝΗΣ

το Combo διαθέτει λίγες ελαφριές σκηνές για ενοικίαση, κόστος €15 για την εκδρομή αυτή. Παραλαβή και επιστροφή στο γραφείο του Combo.

ΕΙΔΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ οι πεζοπορίες δεν έχουν τεχνικά περάσματα που απαιτούν ειδικό εξοπλισμό, όμως συνιστούμε μπατόν και γκέτες

Η ανάβαση στη Νιάλα πιθανότατα θα έχει χιόνι ενώ στο Ασπρόρεμα θα έχει λάσπη.

ΛΙΓΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ δεν θα τρέξουμε τις διαδρομές ώστε να τις απολαύσουμε μαζί και τη θέα!

LAST DETAILS με λεπτομερές πρόγραμμα θα σταλεί στους συμμετέχοντες λίγες ημέρες πριν την εκδρομή

ΠόΣΟ 

€250 για τα Loyal Μέλη του Combo (άμεση κατοχύρωση θέσης και πληρωμή στο comboBus)

€250 για όσους συμπληρώσουν τη δήλωση συμμετοχής -join- μέχρι το Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου και στη συνέχεια πληρώσουν στο γραφείο του Combo ανεξαρτήτως ημερομηνίας

€275 για όλες τις πληρωμές στην τράπεζα και για δηλώσεις συμμετοχής που θα λάβουμε μετά την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου

Το κόστος συμμετοχής τα περιλαμβάνει όλα - διανυκτερεύσεις σε δίκλινο δωμάτιο, υπεραστικές και τοπικές μετακινήσεις, σχεδίαση, καθοδήγηση, συνοδεία, φόρους, φαρμακείο, επικοινωνίες - εκτός από φαγητό και προσωπικά έξοδα

ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ σε ΤΡΙΚΛΙΝΟ ή ΤΕΤΡΑΚΛΙΝΟ

Μείον €30 στο αντίστοιχο παραπάνω κόστος συμμετοχής.

Οι ΣΚΗΝΙΤΕΣ πληρώνουν €50 λιγότερα

Οι θέσεις είναι περιορισμένες και κατοχυρώνονται με τη συμπλήρωση της δήλωσης συμμετοχής "click on join" και στη συνέχεια πληρωμή προκαταβολής €100.

Καμία θέση δεν κατοχυρώνεται (πλην των Loyal Members) πριν την πληρωμή της προκαταβολής.

Οδηγίες πληρωμής θα σταλούν με email αμέσως μετά τη δήλωση συμμετοχής.

Η αποπληρωμή θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια της εκδρομής.

Κλίκαρε ΕΔΩ για να δεις εάν είσαι ή πως μπορείς να γίνεις Combo Loyal Member, να ωφεληθείς με το χαμηλότερο κόστος συμμετοχής και όλα τα άλλα προνόμια των Combo Loyals.

Δικαίωμα ακύρωσης με επιστροφή χρημάτων μέχρι την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου.

Μετά την ημερομηνία αυτή το κόστος συμμετοχής καθίσταται απαιτητό εξ ολοκλήρου.

Εάν η εξόρμηση αναβληθεί ή ακυρωθεί, τα χρήματα θα επιστραφούν εξ ολοκλήρου. 

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΜΕ ΙΔΙΑ ΜΕΣΑ

Μείον €40 στο αντίστοιχο παραπάνω κόστος συμμετοχής.

Το σημείο και ώρα συνάντησης θα προσδιοριστούν στα "Last Details" 

Το γραφείο του Combo είναι ανοιχτό κάθε Τρίτη και Πέμπτη 7-9μμ

Η ομάδα θα είναι μικρή και οι θέσεις περιορισμένες.

Δήλωσε όταν είσαι σίγουρος ώστε να μην στερήσεις τη συμμετοχή σε κάποιον άλλο. 

First Come First Served.  

Contact:

George Leo, 6984656300

Stella Rd, 6943644600

Anchor 1

 

ACTIVITY

Mountain Trek

Niala - Asprorema - Koukourountzos

There will be snow

AGRAFA, the authentic Greek village.

Even today they carry an alien destination for the travellers who want to discover something old unadulterated, for those who want to turn off  TVs  and laptops, lose connection on their mobile phone.

Agrafa for those who enjoy drinking coffee with locals and eat in taverns without menu.

Agrafa, the area where nature has been generous giving one of the most imposing and attractive landscapes of Greece. There the mind grows tall, as it is dominated by the desire to conquer the absolute.

In the mountains there is life even though the air is thinner and it is more difficult to survive. Yes, there is life in the mountains. Plants and animals. But also strong inventive people who found a way to live here, creating cultures that reflect, to this day, the greatness of their environment.

Agrafa, the most isolated mountain complex of our country, with intense and harsh landscape, wild, difficult and steep peaks that succeed each other, vertical slopes, known for their beauty and difficulty, extensive alpine plateaus, saddles, imposing ravines.

DEPARTURE Friday December 23 at 3pm - pick up stops Rouf 15:00, Eleona tube station 15:15, Kifissia 15:30

(click on the underlined for a google map to open)

ARRIVAL five hours later at the village of Agrafa, built at 850 meters on the slopes of Koukourountzos 

THREE 3 OVERNIGHTS at a local lodge 

Fully equipped rooms double triple and quadriple

En suite wc and shower

 

FOOD Friday we grab a snack on the way

Saturday and Sunday we dine at Epiniana and Agrafa keeping all Christmas and local rituals

THE TREK

Saturday: Koukourountzos Niala

Duration 4+3 hrs - Distance 8+8 k - Elevation Gradient 850-1760-850 - Difficulty 1+ (easy to moderate depending on the ground)

most posibly there will be snow

Sunday: Asprorema Trail by the asprorema ravine

Duration 5 hrs - Distance 10 k - Elevation non significant though on demanding ground - Difficulty 2 (moderate)​

RETURN to Athens at approx 10pm Monday evening 

GEAR and EQUIPMENT for hiking in alpine terrain - high altitude temperatures 

We strictly recommend walking (hiking) boots in good condition, walking sticks to ease the knees, gaiters for protection, walking trousers or tights, short sleeve base layer and a long sleeve on top, fleece or softshell, windstopper rain jacket for protection from the elements and a back pack (+/- 30L) to keep in what we are not wearing or eating (some snacks for the day and water of course) 

Winter equipment (tent - sleeping bag - undermat) for those who chose to sleep out in the elements

More on equipment please read by clicking here

FEW ADDITIONAL WORDS the hikes are not exposed. Though the difficulty will depend on the ground and the snow.

Spectacular alpine views to the surrounding mountains!!!!! 

LAST DETAILS will be emailed to all few days before our departure

HOW MUCH 

€250 for the Loyal Combo Members (immediate place reservation by submitting the join form and payment at the comboBus)

€250 for those that register prior to December 8 and submit their payment at the Combo office 

€275 for all payments made by bank transfer date regardless and for those that register beyond December 8

Costs include transportation, accommodation in double rooms, planning, guiding, taxes, i.e. everything but food and personal expenses

SLEEP in TRIPLE and QUADRIPLE rooms

€30 ρreduction on the above mentioned costs

SLEEP OUT in the ELEMENTS 

€50 reduction on the above mentioned costs

RENT A TENT

€15, pick up and return at the Combo office

DRIVE in your OWN CAR

to the spot where the hike starts

€40 reduction on the above mentioned costs

exact meeting point will be fixed in the last details message 

To confirm a place please fill in the form that opens by clicking on the yellow "Join" button here above and proceed with one of the payment methods.

No place is confirmed before €100 deposit has been received.

Full refund cancelations accepted up to December 15. Cancelations made beyond this day are eligible to the full participation cost. 

Full money return if the trip is canceled or postponed to a new date.

The Combo office is open on Tuesdays and Thursdays 7-9pm

bottom of page