top of page

28-29 Ιανουαρίου 2023 Combo Trek and Via Cordata

ΜΕΤΕΩΡΑ Touch the Void

Ένα Combo ευλογημένο, εκεί ψηλά, αγγίζοντας τον ουρανό!!!!!!!!!!!!!!!!!!

flag uk.jpeg

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

Πεζοπορία, στα παλιά μονοπάτια των μοναχών​

Via Cordata (προαιρετική επιλογή), ασφαλισμένοι στις απόκρημνες πλαγιές που οδηγούν στις σκήτες 

​​

Ομορφιά που κόβει την ανάσα.
Ένα τοπίο που μοιάζει απόκοσμο, σεληνιακό, παράλληλα όμως τόσο γήινο!
Θα μπορούσαν να είχαν γυριστεί πολλές ταινίες φαντασίας χωρίς να χρησιμοποιήσουν κάποιο ειδικό εφέ ή «πειραγμένα» χρώματα.


Αυτά είναι τα ΜΕΤΕΩΡΑ!!!!!

Αν μπορούσαν να είναι επιλεγμένα ως ένα από τα επτά -φυσικά- θαύματα της Ελλάδας, σίγουρα θα βρισκόντουσαν στις πρώτες θέσεις, ίσως και στην πρώτη!
 

Ένα σύμπλεγμα από τεράστιους σκοτεινόχρωμους βράχους, που στις κορυφές τους είναι χτισμένα και καλά διατηρημένα από τον 14ο αιώνα αρκετά μοναστήρια. Το σύνολο των μοναστηριών αυτής της “Πολιτείας” κάνουν τα Μετέωρα το δεύτερο πλέον σημαντικό μοναστικό συγκρότημα στην Ελλάδα, ύστερα από το Άγιο Όρος.
Από τα τριάντα που υπήρξαν ιστορικά, σήμερα λειτουργούν μόνον έξι, τα οποία, από το 1988, περιλαμβάνονται στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.


Οι σχηματισμοί των «τεκτονικών κέρατων», κατά τους γεωλόγους, δημιουργήθηκαν μεταξύ των βουνών Κόζιακα και Αντιχασίων πριν από περίπου 30 εκατομμύρια χρόνια όταν η θάλασσα που κάλυπτε την περιοχή άρχισε να υποχωρεί, παρασέρνοντας και στοιβάζοντας πετρώματα στο βυθό, τα οποία με τα χρόνια σταθεροποιήθηκαν.


​Το όνομα Μετέωρα αποδίδεται στον κτήτορα της μονής Μεγάλου Μετεώρου, τον Άγιο Αθανάσιο τον Μετεωρίτη, ο οποίος ονόμασε «Μετέωρο» τον Πλατύ Λίθο στον οποίο ανέβηκε πρώτη φορά το 1344.
Τα άγρια και δυσπρόσιτα βράχια αποτέλεσαν ιδανικό καταφύγιο για χριστιανούς ασκητές που εγκαταστάθηκαν εκεί περί τον 11ο αιώνα.
Πώς κατάφεραν να επιβιώσουν στα απόκρημνα βράχια και υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες;

 

Χρησιμοποιώντας ψηλά δέντρα και ανεμόσκαλες για αναρρίχηση, σχοινιά, τροχαλίες και καλάθια για ανεφοδιασμό και ό,τι γνώσεις είχαν για να φτιάξουν δεξαμενές νερού ή για να καλλιεργήσουν μποστάνια.
Στη δεκαετία του 1920 λαξεύτηκαν στα βράχια σκάλες και σήραγγες προκειμένου να διευκολυνθεί η ζωή τους.

 

Ακολουθώντας τα παλαιά και τα νέα μονοπάτια των μοναχών, θα προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε τη μοναστηριακή Πολιτεία μέσα στον χρόνο.
 

Ένα COMBO ευλογημένο. Εκεί ψηλά, Αγγίζοντας τον Ουρανό!!!!!!!!!!!!!!!!!!

​​

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ

με combo mini bus το Σάββατο 28 Ιανουαρίου στις 7:00 το πρωί με στάσεις επιβίβασης σε Ρουφ 07:00 Ελαιώνα 07:15 Κηφισιά 07:30

Θα τηρηθούν τα antiCovid πρωτόκολλα και ότι άλλο είναι πιθανό να ισχύει την ημέρα εκείνη

ΑΦΙΞΗ στα Μετέωρα μετά από μία σύντομη στάση καθ' οδόν και όλα ξεκινάνε εδώ!

​​​

μία ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ σε μικρό ξενοδοχείο κοντά στα μονοπάτια μας, χτισμένο στη σκιά των ιερών βράχων. Δωμάτια δίκλινα τρίκλινα και τετράκλινα όλα ζεστά με δικό τους μπάνιο και free wifi.

Κοινόχρηστοι χώροι για πρωινό (δεν περιλαμβάνεται στο κόστος συμμετοχής) και bar για ποτό.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ στην Αθήνα περί τις 10 το βράδυ της Κυριακής

οι ΠΕΖΟΠΟΡΙΕΣ

Σάββατο: Διάρκεια 5 ώρες - Απόσταση 10 χιλιόμετρα - Υψομετρική Διαβάθμιση 280 550 330 420 280 - Βαθμός Δυσκολίας 1 (εύκολη)

κατευθυνόμαστε στην κεντρική πλατεία με την εκκλησία του Καστρακίου και παίρνουμε τον σύντομο ανηφορικό δρόμο για το βραχοεκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου (την ιστορία του θα την πούμε επί τόπου). Λίγο παραπέρα και αφού αφήσουμε στα αριστερά μας τον βράχο της "Δούμπιανης" και πριν τον Άγιο Νικόλαο τον Αναπαυσά πιάνουμε το μονοπάτι που με σύντομα ζικ ζακ μας φέρνει στη ρίζα του βράχου της "Κρενής Πέτρας". Διάφορα ασκηταριά και ερημητήρια στο πέρασμα μας σε ένα τοπίο σεληνιακό με σπαρμένους βράχους - πύργους φύλακες της μοναστικής πολιτείας. 

Παρακάμπτοντας τους πύργους και κινούμενοι συνεχώς σε μονοπάτι φτάνουμε στην κλειστή -μα πλήρως και υποδειγματικά ανακαινισμένη- Μονή της Υπαπαντής. Λίγο σκαρφάλωμα (εύκολο) στον βράχο του "Φτελιά" και ένα εμφανές μονοπάτι θα μας βγάλει στο εντυπωσιακό Μεγάλο Μετέωρο και στη Μονή Βαρλαάμ. Το παλιό λιθόστρωτο μονοπάτι θα μας φέρει στις Φυλακές των Μοναχών και στο εντυπωσιακό φαράγγι της Χούνης. Η σκήτη τους Αγίου Πνεύματος επάνω δεξιά σμιλεμένη στον βράχο, αξίζει η προαιρετική απότομη και ελαφρώς εκτεθειμένη ανάβαση μέχρι το μικρό πλάτωμα στην κορυφή του βράχου με την ανεπανάληπτη θέα στον κάμπο της Καλαμπάκας. Συνεχίζουμε στο μονοπάτι νότα  δούμε τα πρώτα σπίτια του Καστρακίου...  

Κυριακή: Διάρκεια 3 ώρες - Απόσταση 5 χιλιόμετρα - Υψομετρική Διαβάθμιση 500 300 400 - Βαθμός Δυσκολίας 1 (εύκολη)

από τον χώρο στάθμευσης της Αγίας Τριάδας - εκεί θα μας αφήσει το comboBus - ακολουθούμε το λιθόστρωτο μονοπάτι για το μοναστήρι το οποίο μετα από 145 λαξεμένα στον βράχο σκαλοπάτια μας βγάζει στην είσοδο της Μονής. Πίσω στη βάση του βράχου βρίσκουμε την αρχή του καλογραμμένου μονοπατιού για την Καλαμπάκα.  Η διαδρομή περνά από την άκρη της πόλης νότια των βράχων "Αλισσός" και "Αγιά" και τη βυζαντινή εκκλησία της Κοίμησης (τρίκλιτης βασιλικής του 10 αι.). Με κατεύθυνση βορειοδυτική περνάμε ανάμεσα από τους βράχους "Άγιοι Απόστολοι" και "Μπαντόβα" και από το βυζαντινό εκκλησάκι της Παναγιάς ακολουθώντας το μονοπάτι στη βάση των βράχων φθάνουμε στο Καστράκι. 

Χαρακτηριστικό του τελευταίου σκέλους της διαδρομής τα λαξεμένα στους βράχους ασκηταριά!

Αναλόγως του διαθέσιμου χρόνου θα υπάρξει σύντομη στάση στην Καλαμπάκα για Χαλβά Φαρσάλων (the sticky one!!) που φτιάχνει η οικογένεια Ρόμπου!

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ απλής πεζοπορίας

μποτάκια πεζοπορικά ή trail running, κολάν ή ελαφρύ παντελόνι, ισοθερμικό μπλουζάκι (ένα κοντομάνικο και ένα μακρυμάνικο από πάνω) και fleece-άκι ή softshell για πιο πάνω, αντιανεμικό αδιάβροχο και σακίδιο ημερήσιας πεζοπορίας (30-30lt) για να χωράει όποιο ρούχο περισσεύει μαζί τα σνακς με το νερό.

Φακός.

Προαιρετικά μπατόν και γκέτες.

Eάν βρέχει φοράμε αδιάβροχα και εάν έχει πολύ κρύο ή χιονίζει προσθέτουμε γάντια και σκουφί και προσέχουμε τα πατήματα μας.

Για περισσότερα σχετικά με τον εξοπλισμό κλικάρετε εδώ

για τη VIA CORDATA 

- θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή

- η συμμετοχή είναι προαιρετική και κοστίζει €50 πλέον του κόστους συμμετοχής στην εκδρομή

 

Η Via Cordata αποτελεί μία σχετικά καινούργια εμπειρία στην Ελλάδα που έχει κάποια κοινά χαρακτηριστικά με την αναρρίχηση και τη via ferrata αλλά συνάμα δεν είναι τίποτα από τα δύο ή μάλλον είναι ένας απλοποιημένος συνδυασμός και των δύο!

Μία δραστηριότητα που απευθύνεται σε όλους... αρχάριους και μη, αρκεί να μην έχουν θέμα με την έκθεση και τα ύψη γενικότερα.

Μία μοναδική εμπειρία που δίνει την αίσθηση μίας μεγάλης αναρριχητικής διαδρομής ... δίχως να είναι!

Σε όλο το μήκος είμαστε ασφαλισμένοι σε σταθερά σχοινιά ενώ η κίνηση πραγματοποιείται με χρήση χεριών (scrambling) ενώ υπάρχουν και κάποια μικρότερα τμήματα τεχνικής αναρρίχησης χαμηλής δυσκολίας. 

Η "δική μας" διαδρομή ...ανάβαση στο βράχο της Αγίας με χρήση εξοπλισμού κατά μήκος του αρχαίου μονοπατιού που χαράχτηκε στην άκρη των βράχων, με εκπληκτική θέα στα Μετέωρα και την Καλαμπάκα! Η διαδρομή χρησιμοποιήθηκε στο Μεσαίωνα από τους μοναχούς που ζούσαν στο ερειπωμένο μοναστήρι των μικρών Δώδεκα Αποστόλων.

Ο βράχος της Αγίας ήταν μέρος της αρχαίας οχύρωσης της πόλης πριν από χιλιάδες χρόνια. 

Η διαδρομή συνδυάζει ανάβαση αρχικά (εύκολη αναρρίχηση) και μετά μεγάλα μήκη περπατήματος σε οριζόντια γραμμή κυρίως (τραβέρσα) σε στενό μονοπάτι σκαλισμένο στις  βράχινες ορθοπλαγιές των Μετεώρων από μοναχούς αρκετά “παλαιότερων αιώνων”. 

Για τη Via Cordata φοράμε άνετα ρούχα και μποτάκια με αντιολισθητική σόλα.

Μας παρέχονται ορειβατικό κράνος (safety helmet) και ζώνη ασφαλείας (baudrie - climbing harness) 

Η δραστηριότητα ξεκινά με σύντομη πεζοπορία και κατατοπιστικό μάθημα μύησης αλλά και εξοικείωσης στη χρήση του εξοπλισμού.

Η όλη δραστηριότητα πραγματοποιείται με την καθοδήγηση και υπό την επιτήρηση εκπαιδευμένων και πιστοποιημένων στο αντικείμενο οδηγών. Στην περίπτωση μας υπό την επίβλεψη του φίλου οδηγού βουνού Λάζαρου Μποτέλη και της ομάδας του!

​LAST DETAILS με λεπτομερές πρόγραμμα και σημείο συνάντησης θα σταλεί στους συμμετέχοντες λίγες ημέρες πριν την εκδρομή

​​

ΠόΣΟ

€125 για τα Loyal Μέλη του Combo (άμεση κατοχύρωση θέσης με τη δήλωση συμμετοχής)

€125 για όσους δηλώσουν συμμετοχή μέχρι την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου και πληρώσουν στο γραφείο του Combo ανεξαρτήτως ημερομηνίας

€140 για όλες τις πληρωμές στην τράπεζα ανεξαρτήτως ημερομηνίας και για δηλώσεις συμμετοχής μετά την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου

​​

Οι θέσεις κατοχυρώνονται με τη συμπλήρωση της δήλωσης συμμετοχής click on "join" και στη συνέχεια πληρωμή προκαταβολής €60.

Οδηγίες πληρωμής θα σταλούν με email αμέσως μετά τη δήλωση συμμετοχής.

​​

Κλίκαρε ΕΔΩ για να δεις εάν είσαι ή πως μπορείς να γίνεις Combo Loyal Member

​​

Το κόστος συμμετοχής τα περιλαμβάνει όλα - υπεραστικές και τοπικές μετακινήσεις, διανυκτέρευση σε δίκλινο δωμάτιο, σχεδίαση, καθοδήγηση, συνοδεία, φόρους, φαρμακείο, επικοινωνίες. - Δεν περιλαμβάνει φαγητό και προσωπικά έξοδα.

ΜΕΙΩΣΕΙΣ​

Μείον €10 για διανυκτέρευση σε τρίκλινο ή τετράκλινο​

Μείον €25 για όσους προτιμήσουν να έρθουν με δικό τους μέσο. Το σημείο και ώρα συνάντησης θα προσδιοριστούν στα "Last Details" 

Δικαίωμα ακύρωσης με πλήρη επιστροφή χρημάτων μέχρι Πέμπτη 19 Ιανουαρίου.​

Για ακυρώσεις μετά την 19 Ιανουαρίου είναι απαιτητό ολόκληρο το κόστος συμμετοχής. 

​Εάν η εξόρμηση αναβληθεί ή ακυρωθεί, τα χρήματα θα επιστραφούν εξ ολοκλήρου. 

​​

Το γραφείο του Combo είναι ανοιχτό κάθε Τρίτη και Πέμπτη 7-9μμ

​​

Η ομάδα θα είναι μικρή και οι θέσεις περιορισμένες.

Δήλωσε όταν είσαι σίγουρος ώστε να μην στερήσεις τη συμμετοχή σε κάποιον άλλο. 

First Come First Served.  ​

 

Contact:​

George Leo, 6984656300

Stella R, 6943644600

Anchor 1
bottom of page