Combo Follow Me @ Λευκά Όρη

03-05.09.2021 Φαράγγι Σαμαριάς & κορυφή Πάχνες 2453
Bonus Day Monday Φαράγγι Αράδαινας
 

IMG_2082
IMG_2082

press to zoom
samaria 2
samaria 2

press to zoom
IMG_6541
IMG_6541

press to zoom
IMG_2082
IMG_2082

press to zoom
1/11
flag uk.jpeg

ACTIVITIES
Σάββατο: Πεζοπορική Διάσχιση Φαράγγι Σαμαριάς
Κυριακή: Αλπική Πεζοπορία Πάχνες 2453

Δευτέρα BONUS DAY (προαιρετική παραμονή): Φαράγγι Αράδαινας, Παραλία Μάρμαρα

Τριλογία Λευκών Ορέων στα δυο σημαντικότερα φαράγγια τους, στην υψηλή κορφή τους αλλά και ένα αποτύπωμα από τα απόκοσμα ενδότερά τους στον δρόμο για τη Ζαρανοκεφάλα!

Τα Λευκά Όρη, ή Μαδάρα κατά τους ντόπιους, είναι η μεγαλύτερη σε έκταση οροσειρά της Κρήτης με υψηλότερη κορυφή τις Πάχνες (2453μ.). Στην καρδιά της οροσειράς δημιουργείται η Ορεινή Έρημος, ένα σεληνιακό υψίπεδο με περισσότερες από πενήντα γυμνές κορυφές πάνω από τα 2000μ. που μοιάζουν με κώνους, οι λεγόμενοι σωροί. Στις βάσεις τους σχηματίζονται δολίνες σε μορφή ανεστραμμένου κώνου.

Ένα απόκοσμο μυστηριώδες και μοναδικό τοπίο!

 

Στα Λευκά Όρη υπάρχουν πολλά σπήλαια, σπηλαιοβάραθρα και φαράγγια.

Το διασημότερο φαράγγι και πόλος έλξης, είναι αυτό της Σαμαριάς. Πολλοί έρχονται με μοναδικό σκοπό να το διασχίσουν, ίσως άλλωστε  να αποτελεί εύλογο στόχο τους καθενός μας, ένα “πρέπει”…  μια φορά πρέπει να περάσω τη Σαμαριά!

 

Η Αράδαινα, ή αλλιώς Φάραγγας, μπορεί να μην έχει την αίγλη της Σαμαριάς είναι όμως το βαθύτερο και “αποτομότερο” φαράγγι των Λευκών. Η μαγευτική διαδρομή μέχρι την έξοδο  στην πανέμορφη -αποκλειστικά δια θαλάσσης προσπελάσιμη- παραλία Mάρμαρα αποτελεί μια αξέχαστη εμπειρία. Σε μερικά σημεία την πεζοπορία δυσκολεύουν μεγάλοι βράχοι, ενώ στα δύσκολα περάσματα έχουν τοποθετηθεί σκάλες!

 

 

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ από Πειραιά Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου στις 9 το βράδυ

 

ΑΦΙΞΗ στη Σούδα (Χανιά) Σάββατο πρωί στις 6 και άμεση επιβίβαση στο Local Combo Bus που θα μας μεταφέρει στον Ομαλό.

Το Combo Bus θα συνεχίσει με τα πράγματά μας για Ανώπολη

 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ με αναχώρηση από το λιμάνι της Σούδας στις 10 το βράδυ της Κυριακής και άφιξη Πειραιά 6πμ της Δευτέρας.

 

ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΗ BONUS DAY ΔΕΥΤΕΡΑ με αναχώρηση από το λιμάνι της Σούδας στις 10 το βράδυ της Δευτέρας και άφιξη Πειραιά 6πμ της Τρίτης.

 

ΜΙΑ ή ΔΥΟ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ στην Ανώπολη Σφακίων, σε δίκλινα ΔΩΜΑΤΙΑ ή σε ΣΚΗΝΕΣ (θα υποδείξουμε σημεία για στήσιμο σκηνών με χρήση τουαλέτας και ντους

Οι ΔΥΟ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ αφορούν μόνο όσους επιλέξουν να παραμείνουν μαζί μας και την  BONUS DAY Monday

 

Από την Ανώπολη ξεκινάει ο Δρόμος της Μαδάρας, ο “ευκολότερος¨ τρόπος πρόσβασης στην καρδιά της Ορεινής Ερήμου των Λευκών Ορέων, που φτάνει στην καρδιά της ερήμου.

20 χιλιόμετρα άγριου καρόδρομου που εξουθενώνει και το καλύτερο τέσσερα επί τέσσερα.

Τον ίδιο δρόμο χρησιμοποιούν οι Μαδαρίτες βοσκοί σήμερα για να φτάσουν στα μιτάτα τους, τα «πρωτόγονα» πέτρινα τυροκομεία δίπλα στις μάντρες που αρμέγουν τα κοπάδια τους το καλοκαίρι και παράγουν τη μοναδική γραβιέρα. Το τυρί ωριμάζει σε σχισμές ή σπηλιές. Όταν συγκεντρωθούν αρκετές ποσότητες τυριού και δεν υπάρχει δρόμος για την επιστροφή, το τυρί μεταφέρεται με μουλάρια στην Ανώπολη.

 

Επιλέξαμε την Ανώπολη γιατί εκεί θα γνωρίσουμε τους ανθρώπους του βουνού, εκεί στο καφενείο μαζεύονται από νωρίς για μπίρες ρακιές μεζέδες και υποβρύχια. Θα γνωρίσουμε τον Γιάννη τρίτη γενιά στο μιτάτο του Πυρού, τον Σταύρο που ανεβαίνει κάθε βδομάδα στη Λιβάδα και τον Αντώνη που παρά την ηλικία του περπατάει επτά ώρες για το μιτάτο του στον Ποταμό. Δεν ζουν περισσότεροι από δέκα άνθρωποι στα Λευκά και ήδη γνωρίσαμε τους τρεις!

 

 

Οι ΠΟΡΕΙΕΣ

Το ΣΑΒΒΑΤΟ ξεκινάμε από τα MUST DO και περπατάμε τη ΣΑΜΑΡΙΑ, το διασημότερο φαράγγι της Ευρώπης!

Δεκατέσσερα χιλιόμετρα από το χιλιοτραγουδισμένο οροπέδιο του Ομαλού μέχρι τη θάλασσα στην Αγιά Ρουμέλη. 14 εύκολα σχετικά χιλιόμετρα σε ένα μονοπάτι προσεγμένο και καλοσυντηρημένο με τουαλέτες, βρύσες και σημεία στάσης και ξεκούρασης! Ναι, Ελλάδα είμαστε και θα το καταλάβουμε από τα κάθετα βράχια, το νερό στα πόδια μας, τα στενά περάσματα (Πόρτες, με μόλις 4 μέτρα άνοιγμα) και… τους τουρίστες!

Αυτή η απόλαυση θα μας πάρει 6 ώρες αλλά αξίζει η κάθε μία.

Η θάλασσα στην Αγιά Ρουμέλη είναι θαυμάσια και οι μπίρες στα μαγαζιά της παγωμένες, ξέρουν οι Κρητικοί από αυτά και τις βάζουνε deep freeze.

Επί των πρακτικών… το Local Combo Bus θα μας παραλάβει το πρωί που θα φτάσουμε στη Σούδα και θα μας μεταφέρει στην είσοδο της Σαμαριάς. Εμείς αφού περπατήσουμε το φαράγγι θα πάρουμε το local ferry boat από την Αγιά Ρουμέλη για τη Χώρα Σφακίων όπου θα μας περιμένει του πουλμανάκι μας για να μας ανεβάσει την Ανώπολη.

By numbers: 

Απόσταση 14,5 χιλιόμετρα περίπου - Υψομετρική Διαφορά 1200 μέτρα (κατάβαση) - Ώρες Πορείας 5-6, Βαθμός Δυσκολίας 1-2 (εύκολο προς μέτριο λόγω της απόστασης)

 

ΚΥΡΙΑΚΗ τοπικά 4x4 θα αναλάβουν να μας ανεβάσουν τον καρόδρόμο της Μαδάρας.

Όσο εμείς θα απολαμβάνουμε το τοπίο να ξεγυμνώνεται σε αλπικό διασχίζοντας τα απόκοσμα 

Αμμουτσερά τερματίζουμε στην περιοχή Μαύρα Γκρεμνά (όνομα και πράγμα). Η ανάβαση από τα Μαύρα Γκρεμνά ως την κορυφή Πάχνες διαρκεί περίπου 2:30 ώρες

Το ευχάριστα ανηφορικό μονοπάτι μας φέρνει στο διάσελο των Ρουσιών (2100μ) ανάμεσα στις κορφές Στέρνες (2335μ) και Μπουρνέλος (2362μ). Απ εκεί παρακάμπτοντας δολίνες και σωρούς ακολουθούμε το καλογραμμένο μονοπάτι για τις Πάχνες έχοντας συνεχώς μοναδική θέα στο υψίπεδο της αλπικής ερήμου. Η θέα από την κορυφή μαγευτική! Αιγαίο και Λυβικό με μια απλή στροφή της κεφαλής!!

By numbers (μέχρι εδώ)

Απόσταση 14,5 χιλιόμετρα περίπου - Υψομετρική Διαφορά 600 μέτρα - Ώρες Πορείας 2,5, Βαθμός Δυσκολίας 1-2 (εύκολο προς μέτριο)

Στις Πάχνες χωριζόμαστε σε δύο ομάδες:

α. Ομάδα Επιστροφής (υποχρεωτική επιλογή για όσους ταξιδεύουν με το βραδινό πλοίο για Πειραιά) από τα ίδια στα Μαύρα Γκρεμνά και με 4x4 στην Ανώπολη

β. Ομάδα Διάσχισης (επιλογή μόνο για όσους μείνουν μαζί μας και Δευτέρα) για Ζαρανοκεφάλα και Άγιο Ιωάννη

Αναλυτικότερα:

Η Ομάδα Επιστροφής επιστρέφει στα Μαύρα Γκρεμνά και με το 4x4 στην Ανώπολη.

Θα υπάρχει διαθέσιμος χρόνος για μάζεμα εξοπλισμού και φαγητό.

Το Local Combo Bus θα αναλάβει την μεταφορά στο Λιμάνι της Σούδας (Χανίων). Το πλοίο σαλπάρει στις 9μμ και φτάνει Πειραιά στις 6 το πρωί της Δευτέρας

 

Η Ομάδα Διάσχισης θα απολαύσει τη ευκαιρία μέσα από μία σχετικά δύσκολη πορεία να εισχωρήσει στα έγκατα και να πάρει μία καλή γεύση των Λευκών Ορέων.

Το μονοπάτι για τη Ζαρανοκεφάλα (2139μ) ελίσσεται με συνεχή, αλλά σύντομα πάνω κάτω, ανάμεσα σε σωρούς και δολίνες που δρασκελίζουμε με προσοχή μην βρεθούμε σε αδιέξοδα και τάφκους. Το μεγαλείο των Λευκών απλώνεται μπροστά μας. Μαύροι βράχινοι σχηματισμοί διαδέχονται καφετιές πέτρινες σάρες. Ογκόλιθοι κλείνουν το πέρασμά μας μα πάντα υπάρχει διάβα ανάμεσά τους. Οι δύο Τουρλωτές μας συντροφεύουν από τα αριστερά μέχρι να αντικρίσουμε την φαινομενικά απροσπέλαστη Ζαρανοκεφάλα!

Ένας ατέλειωτος πέτρινος ποταμός 45 μοιρών έχει μπει ανάμεσά μας και μας κάνει να αναρωτιόμαστε γιατί αφήσαμε , εάν τα αφήσαμε, τα μπατόν στο σπίτι.

Το "φοβιστικό" πέρασμα στο χείλος του γκρεμού αποδεικνύεται ευκολότερο από κοντά μιας και μας "γυρνάει" στα ζωνάρια της Ζαρανοκεφάλας.

Δεξιά μας το χάος της Ελυγιάς, αριστερά τα κάθετα βράχια της ορθοπλαγιάς, στη δύση ο Γκίγκιλος με τη Σαμαριά από κάτω και μακριά στον νότο ένα εξωτικό νησί που το λένε Γαύδο!

Ένα θα μάθουμε στα Λευκά, σαν δεις τη Γαύδο καθάρισες!!!

Λίγο ακόμα να φτάσουμε Ζαράνι, μία από τις λίγες πηγές που τρέχουν δροσερό νερό στα Λευκά έτοιμες να ανταμείψουν τον κάθε πεζοπόρο. Σε δύο παρά κάτι ώρες αντικρίζουμε το πρώτο δέντρο που μας φωνάζει την αρχή του τέλους. Με κουρασμένα πόδια κατηφορίζουμε απότομα προς Κρούσια και Άγιο Ιωάννη.

Εκεί μας περιμένει το 4x4 και μας μεταφέρει στην Ανώπολη.

By Numbers:

Συνολική Πεζοπορική Απόσταση 14 χιλιόμετρα περίπου, Υψομετρικά Ανάβασης 650 μέτρα και Κατάβασης 1300 μέτρα, Ώρες Πορείας 10, Βαθμός Δυσκολίας 3 (δύσκολο)

 

BONUS DAY ΔΕΥΤΕΡΑ

Η Αράδαινα είναι το βαθύτερο και ένα από τα πιο απότομα φαράγγια του Νομού Χανίων με ύψος τοιχωμάτων που ξεπερνάει τα 150μ. Η μαγευτική διαδρομή μέσα στο φαράγγι μέχρι την έξοδο του στην παραλία Mάρμαρα αποτελεί μια αξέχαστη εμπειρία. Σε μερικά σημεία την πεζοπορία δυσκολεύουν μεγάλοι βράχοι, ενώ στα δύσκολα περάσματα έχουν τοποθετηθεί σκάλες.

Ξεκινάμε την πορεία τους μας από το ερειπωμένο χωριό της Αράδαινας που απέχει 3,5 χιλιόμετρα από την Ανώπολη (θα μεταφερθούμε εκεί με τα γνωστά μας πλέον 4x4). Περνάμε τη μεταλλική γέφυρα που έκτισε η γνωστή οικογένεια Βαρδινογιάννη, πάνω από ένα ιλιγγιώδη γκρεμνό, για να ενώσει τις δυο πλευρές του φαραγγιού και να μπορεί να συνδεθεί το χωριό Άγιος Ιωάννης οδικώς με την Ανώπολη. Λίγα μέτρα βόρεια της γέφυρας υπάρχει το παλαιό πετρόκτιστο μονοπάτι που οδηγούσε στην Αράδαινα πριν την κατασκευή της γέφυρας. Από αυτό το μονοπάτι κατεβαίνουμε στον πυθμένα του φαραγγιού.

Μετά από 3,5 ώρες πορείας έξοδος στην θάλασσα, στα Μάρμαρα... μπάνιο (υπάρχει και ταβερνάκι) και σύντομο περπάτημα μέχρι να συναντήσουμε και πάλι το 4x4 που θα μας περιμένει υπομονετικά για να μας μεταφέρει στην Ανώπολη.

Χρόνος για φαγητό και προετοιμασία αναχώρησης.

Το Local Combo Bus θα αναλάβει την μεταφορά στο Λιμάνι της Σούδας. Το πλοίο σαλπάρει στις 9μμ και φτάνει Πειραιά στις 6 το πρωί της Τρίτης

By numbers (Φαράγγι Αράδαινας): 

Απόσταση 5,5 χιλιόμετρα περίπου, Υψομετρική Διαφορά 600 μέτρα, Ώρες Πορείας 3-3,5, Βαθμός Δυσκολίας 1 (εύκολο)

 

 

ΦΑΓΗΤΟ στην Ανώπολη Σφακίων, δύο ταβέρνες αμφότερες εξαιρετικές!

 

 

ΝΕΡΟ

Σάββατο από της βρύσες στο φαράγγι Σαμαριάς

Κυριακή (ομάδα Επιστροφής) δύο λίτρα από την Ανώπολη

Κυριακή (ομάδα Διάσχισης) τρία λίτρα από την Ανώπολη, πηγή θα βρούμε στα 2/3 της διαδρομής

Δευτέρα 1,5 λίτρο από την Ανώπολη. Στα Μάρμαρα υπάρχει ταβερνάκι για ανεφοδιασμό.

 

 

οι ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ όπου και όπως αναφέρονται στο πρόγραμμα θα γίνουν με τοπικό jeep ή combo bus και περιλαμβάνονται στο κόστος συμμετοχής

 

 

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ 

Μοιρασμένος σε δύο σακίδια, ένα ημερήσιας πεζοπορίας 25 περίπου λίτρων και ένα μεγαλύτερο 45-60 λίτρα για όλα τα υπόλοιπα.

 

Για την κάθε ημέρα θα χρειαστούμε εξοπλισμό ορεινής πεζοπορίας, μποτάκια πεζοπορικά, κολάν ή ελαφρύ παντελόνι, ισοθερμικό μπλουζάκι (ένα κοντομάνικο και ένα μακρυμάνικο από πάνω) και fleece-άκι ή softshell για πιο πάνω, αντιανεμικό αδιάβροχο και σακίδιο ημερήσιας πεζοπορίας (περίπου 25 λίτρων) για όποιο ρούχο περισσεύει και τα σνακς με το νερό.

Φακός, καπέλο, αντηλιακό.

Προαιρετικά μπατόν και γκέτες. Ειδικά τα μπατόν κρίνονται απαραίτητα στη 

Ο υπόλοιπος εξοπλισμός μας θα πρέπει να βρίσκεται μέσα σε ένα σακίδιο (όχι βαλίτσες, όχι σακ βουαγιάζ, όχι σακούλες  κλπ) ώστε να μεταφέρεται εύκολα και με ασφάλεια στο πλοίο και στα τοπικά μέσα μετακίνησης μας.

 

Οι ΣΚΗΝΙΤΕΣ μπορεί να έχουν σκηνή καλοκαιρινή με καλοκαιρινό υπνόσακο και υπόστρωμα.

Το COMBO διαθέτει λίγες σκηνές προς ενοικίαση €10 για την εκδρομή αυτή (παράδοση και παραλαβή στο γραφείο του Combo - Ψυρρή)   

 

Περισσότερα για τον εξοπλισμό εδώ

 

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ με τοπικό jeep ή combo bus, εμείς μεταφέρουμε τα απαραίτητα της ημερήσιας πεζοπορίας 

ΕΙΔΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ δεν απαιτείται. 

 

ΛΙΓΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ η εκδρομή είναι παρεΐστική και φιλική με μοναδικό σκοπό να γνωρίσουμε τις άγριες ομορφιές των Λευκών Ορέων. Ο πεζοπορικός μας ρυθμός θα είναι χαλαρός και ξεκούραστος για όλους!

 

LAST DETAILS με λεπτομερές πρόγραμμα σημεία και ώρες συνάντησης θα σταλεί στους συμμετέχοντες λίγες ημέρες πριν την εκδρομή

 

ΠόΣΟ

€180 με ακτοπλοϊκά

€130 δίχως ακτοπλοϊκά

Περιλαμβάνονται έρευνα, σχεδίαση, καθοδήγηση, συνοδεία, φόροι, ακτοπλοϊκά Πειραιάς - Χανιά - Πειραιας deck, διανυκτερεύσεις σε σκηνές, είσοδοι στα φαράγγια, όλες οι μετακινήσεις στην Κρήτη και η μεταφορά εξοπλισμού

 

Δεν υπάρχει επιβάρυνση για τη συμμετοχή και τη ΔΕΥΤΕΡΑ, BONUS DAY MONDAY είπαμε!

Οι θέσεις κατοχυρώνονται με τη συμπλήρωση της δήλωσης συμμετοχής και προκαταβολή €80 συν όλα τα add ons που θα επιλέξεις

Προκαταβολή στο γραφείο του Combo ή στην τράπεζα μέχρι και την Τρίτη 31 Αυγούστου

Επιβάρυνση €25 για πληρωμή προκαταβολής μετά την Τρίτη 31 Αυγούστου

Η αποπληρωμή της εκδρομής θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκειά της στην Κρήτη.

ADD ONs προαιρετικά

€25 ανά διανυκτέρευση σε δίκλινο δωμάτιο

€15 ακτοπλοϊκά σε καθίσματα αεροπορικού τύπου

€100 ακτοπλοϊκά σε 2κλινη εσωτερική καμπίνα, κατά άτομο

 

ΠΡΟΤΡΕΠΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΠΛΗΡΩΜΗ ΤΟΥΣ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΟΥΝ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ εξοικονομώντας χρήματα αλλά και δίνοντάς μας την ευκαιρία να γνωριστούμε και να συζητήσουμε θέματα που θα βοηθήσουν στην προετοιμασία για την εκδρομή.

 

 

Οι συμμετοχές θα είναι περιορισμένες, παρεΐστικη είπαμε...

Η έγκαιρη κράτηση θέσης βοηθάει στη διοργάνωση αλλά και στην αποφυγή απροόπτων.  

Δικαίωμα ακύρωσης με επιστροφή προκαταβολής μέχρι 31 Αυγούστου.

 

Δήλωσε όταν είσαι σίγουρος ώστε να μην στερήσεις τη συμμετοχή σε κάποιον άλλο. 

 

Contact: George Leo, 6984656300