top of page

Combo Follow Me @ Λευκά Όρη
3-5 Ιουνίου 2023 - Αγίου Πνεύματος
παράλιο Ε4 | κορυφή Πάχνες 2453 | Φαράγγι Αράδαινας
 

flag uk.jpeg

ACTIVITIES

Σάββατο 3 Ιουνίου, αφιερωμένη στα νότια παράλια, εκεί που τα Λευκά απότομα βυθίζονται στα νερά του Λυβικού!
Άι Γιάννης - Καλός Πόρος (Σελούδα) - Παραλία Αγίου Παύλου - Αγιά Ρουμέλη ή Μάρμαρα & μπάνιο στις μόνο πεζοπορικά προσπελάσιμες  παραλίες του Αγίου Παύλου και των Μαρμάρων

Κυριακή 4 Ιουνίου, αφιερωμένη στον πυρήνα των Λευκών:  
κορυφή Πάχνες 2453 - κορυφή Μαύρη Γουργούθα 2435 - Ζαράνι 

Δευτέρα 5 Ιουνίου, αφιερωμένη στο ομορφότερο φαράγγι των Λευκών, μπορεί και ολόκληρης της Κρήτης:
Φαράγγι Αράδαινας ή αλλιώς ο Φάραγγας & μπάνιο στα Μάρμαρα και στον Λύκο

Η καθημερινή συμμετοχή στις δραστηριότητες δεν είναι υποχρεωτική, και η ξεκούραση δραστηριότητα είναι.

Ζητήστε μας να σας δώσουμε tips πως να περάσετε μια όμορφη χαλαρή μέρα!

Τριλογία Λευκών Ορέων στα δυο σημαντικότερα φαράγγια τους, στην υψηλή κορφή τους αλλά και ένα αποτύπωμα από τα απόκοσμα ενδότερά τους στον δρόμο για την ψηλή κορφή τους, τις Πάχνες και το πέρασμα της Ζαρανοκεφάλας!

Τα Λευκά Όρη, ή Μαδάρα κατά τους ντόπιους, είναι η μεγαλύτερη σε έκταση οροσειρά της Κρήτης με υψηλότερη κορυφή τις Πάχνες (2453μ.). Στην καρδιά της οροσειράς δημιουργείται η Ορεινή Έρημος, ένα σεληνιακό υψίπεδο με περισσότερες από πενήντα γυμνές κορυφές πάνω από τα 2000μ. που μοιάζουν με κώνους, οι λεγόμενοι σωροί. Στις βάσεις τους σχηματίζονται δολίνες σε μορφή ανεστραμμένου κώνου.

Ένα απόκοσμο μυστηριώδες και μοναδικό τοπίο!

Στα Λευκά Όρη υπάρχουν πολλά σπήλαια, σπηλαιοβάραθρα και φαράγγια.

Το διασημότερο φαράγγι και πόλος έλξης, είναι αυτό της Σαμαριάς. Πολλοί έρχονται με μοναδικό σκοπό να το διασχίσουν, ίσως άλλωστε  να αποτελεί εύλογο στόχο τους καθενός μας, ένα “πρέπει”…  μια φορά πρέπει να περάσω τη Σαμαριά!

Η Αράδαινα, ή αλλιώς Φάραγγας, μπορεί να μην έχει την αίγλη της Σαμαριάς είναι όμως το βαθύτερο και “αποτομότερο” φαράγγι των Λευκών. Η μαγευτική διαδρομή μέχρι την έξοδο  στην πανέμορφη -αποκλειστικά δια θαλάσσης προσπελάσιμη- παραλία Mάρμαρα αποτελεί μια αξέχαστη εμπειρία. Σε μερικά σημεία την πεζοπορία δυσκολεύουν μεγάλοι βράχοι, ενώ στα δύσκολα περάσματα έχουν τοποθετηθεί σκάλες!

Τα Λευκά Όρη αποτελούν την μεγαλύτερη έκταση ΑΠΑΤΗΤΩΝ ΒΟΥΝΩΝ στην Ελλάδα, όπως και νομικά πλέον θεσμοθετήθηκε, προστατεύονται και απαγορεύεται η διάνοιξη δρόμων κίνησης μηχανοκίνητων οχημάτων, η επέκταση των υφιστάμενων οδών ανεξαρτήτως κατηγορίας, καθώς και κάθε είδους τεχνική επέμβαση, μεταβολή ή αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος. Με άλλα λόγια απαγορεύονται οι ανεμογεννήτριες και κάθε είδους άλλη κατασκευή!

 

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ από Πειραιά Παρασκευή 2 Ιουνίου στις 9 το βράδυ

ΑΦΙΞΗ στη Σούδα (Χανιά) Σάββατο πρωί στις 6 και άμεση επιβίβαση στο Local Combo Bus που θα μας μεταφέρει στην Ανώπολη και στον Άι Γιάννη Σφακίων

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ με αναχώρηση από το λιμάνι της Σούδας στις 10 το βράδυ της Δευτέρας και άφιξη Πειραιά 6 το πρωί της Τρίτης.

ΔΥΟ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ στην Ανώπολη και στον Άγιο Ιωάννη Σφακίων, σε ΔΩΜΑΤΙΑ ή σε ΣΚΗΝΕΣ (θα υποδείξουμε σημεία για στήσιμο σκηνών με χρήση τουαλέτας και ντους)

Από την Ανώπολη ξεκινάει ο Δρόμος της Μαδάρας, ο “ευκολότερος¨ τρόπος πρόσβασης στην καρδιά των Λευκών Ορέων.

20 χιλιόμετρα άγριου καρόδρομου που εξουθενώνει και το καλύτερο τέσσερα επί τέσσερα.

Τον ίδιο δρόμο χρησιμοποιούν οι Μαδαρίτες βοσκοί σήμερα για να φτάσουν στα μιτάτα τους, τα «πρωτόγονα» πέτρινα τυροκομεία δίπλα στις μάντρες που αρμέγουν τα κοπάδια τους το καλοκαίρι και παράγουν τη μοναδική γραβιέρα. Το τυρί ωριμάζει σε σχισμές ή σπηλιές. Όταν συγκεντρωθούν αρκετές ποσότητες τυριού και δεν υπάρχει δρόμος για την επιστροφή, το τυρί μεταφέρεται με μουλάρια στην Ανώπολη.

 

Επιλέξαμε την Ανώπολη γιατί εκεί θα γνωρίσουμε τους ανθρώπους του βουνού, εκεί στο καφενείο του Κώστα και του Νίκου μαζεύονται από νωρίς για μπίρες τσικουδιές μεζέδες και υποβρύχια. Θα γνωρίσουμε τον Γιάννη, τρίτη γενιά στο μιτάτο του Πυρού, τον Σταύρο που ανεβαίνει κάθε βδομάδα στη Λιβάδα και τον Αντώνη που παρά την ηλικία του περπατάει επτά ώρες για το μιτάτο του στον Ποταμό. Δεν ζούνε περισσότεροι από δέκα άνθρωποι στα Λευκά και ήδη γνωρίσαμε τους τρεις!

Ο Άγιος Ιωάννης με 9 μόνιμους κατοίκους -τους διπλομέτρησα πριν λίγες μέρες- είναι ένα από τα ομορφότερα χωριά των Σφακίων, σκαρφαλωμένο στα 800 μέτρα κάτω από τη Ζαρανοκεφάλα των Λευκών.

Στον Άι Γιάννη σταματούν οι δρόμοι και ξεκινούν τα μονοπάτια. Στενά καλντερίμια, πετρόχτιστα, τα περισσότερα ερειπωμένα, σπίτια.

Εμέ το χωριουδάκι μου κουκκίδα είν’ στο χάρτη

ο `Αη-Γιάννης τω Σφακιώ στη ρίζα τση Μαδάρας,

μα φύγαν οι αθρώποι του σε μήκη και σε πλάτη.

Κόριζα είχαν στην ψυχή στη δίψα τση λαχτάρας,

να βρούνε τόπο χλοερό πέρα από την Κράπη

και’ γιναν ξένοι δυστυχώς στα ξένα της αντάρας,

μα δεν ξεχνούν τον τόπο τους… (Γιάννης Πολυράκης)

Ένα χωριό προσπαθεί να ξανανιώσει. Εδώ το ρεύμα ήρθε μαζί με τον δρόμο στα τέλη του '80 και το οφείλει στη γέφυρα που 'χτίσαν οι Βαρβίδες που κατάγονται απ' εδώ!!

 

 

Οι ΠΟΡΕΙΕΣ

Το ΣΑΒΒΑΤΟ ξεκινάμε από τον Άι Γιάννη, ανάμεσα από πρίνους και από πεύκα περνάμε το εκκλησάκια του Αι Γιάννη και της Παναγιάς για να φτάσουμε μετά από 30 λεπτά πορείας στο μπαλκόνι της Σελούδας, το Λυβικό πέλαγος μας κόβει την ανάσα! Το μονοπάτι διασκελίζει την κόψη του γκρεμού με θέα θάλασσα.... Γαύδος, Αγιά Ρουμέλη και η παρθένα παραλία του Αγίου Παύλου! Μία ώρα ακόμα και το μονοπάτι ισιώνει μέσα σε πυκνό πευκόδασος που στην κυριολεξία μας αδειάζει σε αμμοθίνες και στο βυζαντινό εκκλησάκι που έχτισαν στο σημείο που αποβιβάστηκε ο Απόστολος Παύλος στο νησί της Κρήτης. Θάλαττα Θάλαττα και μπίρες στο παραγκοκαφενείο του Γιώργη! 

Πορείας συνέχεια ανάλογα με τον χρόνο.... ανατολικά για Μάρμαρα ή δυτικά για Αγιά Ρουμέλη. 

By numbers: 

Απόσταση 14 χιλιόμετρα περίπου - Υψομετρικά Ανάβασης 300 μέτρα και Κατάβασης 1000 - Ώρες Πορείας 6, Βαθμός Δυσκολίας 1-2 (εύκολο προς μέτριο λόγω της απόστασης)

ΚΥΡΙΑΚΗ τοπικά 4x4 θα αναλάβουν να μας ανεβάσουν τον καρόδρομο της Μαδάρας.

Όσο εμείς θα απολαμβάνουμε το τοπίο να ξεγυμνώνεται σε αλπικό διασχίζοντας τα απόκοσμα Αμμουτσερά τερματίζουμε στην περιοχή Μαύρα Γκρεμνά (όνομα και πράγμα). Η ανάβαση από τα Μαύρα Γκρεμνά ως την κορυφή Πάχνες είναι αμιγώς πεζοπορική και διαρκεί περίπου 2:30 ώρες

Το ευχάριστα ανηφορικό μονοπάτι μας φέρνει στο διάσελο των Ρουσιών (2100μ) ανάμεσα στις κορφές Στέρνες (2335μ) και Μπουρνέλος (2362μ). Απ εκεί παρακάμπτοντας δολίνες και σωρούς ακολουθούμε το καλογραμμένο μονοπάτι για τις Πάχνες έχοντας συνεχώς μοναδική θέα στο υψίπεδο της αλπικής ερήμου. Η θέα από την κορυφή μαγευτική! Αιγαίο και Λυβικό με μια απλή στροφή της κεφαλής!!

Μέχρι εδώ

Απόσταση 4 χιλιόμετρα περίπου one way - Υψομετρική Διαφορά 600 μέτρα - Ώρες Πορείας 2,5 - Βαθμός Δυσκολίας 1-2 (εύκολο προς μέτριο)

Από τις Πάχνες θα απολαύσουμε τη ευκαιρία μέσα από μία σχετικά δύσκολη πορεία να εισχωρήσουμε στα έγκατα και να πάρουμε μία καλή γεύση των Λευκών Ορέων.

Αρχικά κινούμαστε στην κορυφογραμμή προς Δυτικές Πάχνες (Μαύρη Γουργούθα) με εκπληκτική θέα προς το φαράγγι της Ελιγιάς. Στο "κάδρο" βλέπουμε το βάθος της Σαμαριάς και τον Γκίγκιλο!  

Το μονοπάτι για τη Ζαρανοκεφάλα (2139μ) ελίσσεται με συνεχή, αλλά σύντομα πάνω κάτω, ανάμεσα σε σωρούς και δολίνες που δρασκελίζουμε με προσοχή μην βρεθούμε σε αδιέξοδα και τάφκους. Το μεγαλείο των Λευκών απλώνεται μπροστά μας. Μαύροι βράχινοι σχηματισμοί διαδέχονται καφετιές πέτρινες σάρες. Ογκόλιθοι κλείνουν το πέρασμά μας μα πάντα υπάρχει διάβα ανάμεσά τους. Οι δύο Τουρλωτές μας συντροφεύουν από τα αριστερά μέχρι να αντικρίσουμε την φαινομενικά απροσπέλαστη Ζαρανοκεφάλα!

Ένας ατέλειωτος πέτρινος ποταμός 30 μοιρών έχει μπει ανάμεσά μας και μας κάνει να αναρωτιόμαστε γιατί αφήσαμε , εάν αφήσαμε, τα μπατόν στο σπίτι.

Το... "φοβιστικό" πέρασμα στο χείλος του γκρεμού αποδεικνύεται ευκολότερο από κοντά μιας και μας "γυρνάει" στα ζωνάρια της Ζαρανοκεφάλας.

Δεξιά μας το χάος της Ελυγιάς, αριστερά τα κάθετα βράχια της ορθοπλαγιάς, στη δύση ο Γκίγκιλος με τη Σαμαριά από κάτω και μακριά στον νότο ένα εξωτικό νησί που το λένε Γαύδο!

Ένα θα μάθουμε στα Λευκά, σαν δεις τη Γαύδο καθάρισες!!!

Λίγο ακόμα να φτάσουμε Ζαράνι, μία από τις λίγες πηγές που τρέχουν δροσερό νερό στα Λευκά έτοιμες να ανταμείψουν τον κάθε πεζοπόρο. Σε δύο παρά κάτι ώρες αντικρίζουμε το πρώτο δέντρο που μας φωνάζει την αρχή του τέλους. Με κουρασμένα πόδια κατηφορίζουμε απότομα προς Κρούσια και Άγιο Ιωάννη.

Εκεί μας περιμένει το 4x4 και μας μεταφέρει στην Ανώπολη.

By Numbers:

Συνολική Πεζοπορική Απόσταση 14 χιλιόμετρα περίπου, Υψομετρικά Ανάβασης 700 μέτρα και Κατάβασης 1300 μέτρα, Ώρες Πορείας 10, Βαθμός Δυσκολίας 2-3 (μέτριο προς δύσκολο)

 

ΔΕΥΤΕΡΑ

Η Αράδαινα είναι το βαθύτερο και ένα από τα πιο απότομα φαράγγια του Νομού Χανίων με ύψος τοιχωμάτων που ξεπερνάει τα 150μ. Η μαγευτική διαδρομή μέσα στο φαράγγι μέχρι την έξοδο του στην παραλία Mάρμαρα αποτελεί μια αξέχαστη εμπειρία. Σε μερικά σημεία την πεζοπορία δυσκολεύουν μεγάλοι βράχοι, ενώ στα δύσκολα περάσματα έχουν τοποθετηθεί σκάλες.

Ξεκινάμε την πορεία τους μας από το ερειπωμένο χωριό της Αράδαινας που απέχει 3,5 χιλιόμετρα από την Ανώπολη (θα μεταφερθούμε εκεί με τα γνωστά μας πλέον 4x4). Περνάμε τη μεταλλική γέφυρα που έκτισε η γνωστή οικογένεια Βαρδινογιάννη, πάνω από ένα ιλιγγιώδη γκρεμνό, για να ενώσει τις δυο πλευρές του φαραγγιού και να μπορεί να συνδεθεί το χωριό Άγιος Ιωάννης οδικώς με την Ανώπολη. Λίγα μέτρα βόρεια της γέφυρας υπάρχει το παλαιό πετρόκτιστο μονοπάτι που οδηγούσε στην Αράδαινα πριν την κατασκευή της γέφυρας. Από αυτό το μονοπάτι κατεβαίνουμε στον πυθμένα του φαραγγιού.

Μετά από 3,5 ώρες πορείας έξοδος στην θάλασσα, στα Μάρμαρα... μπάνιο (υπάρχει και ταβερνάκι) και σύντομο περπάτημα μέχρι να συναντήσουμε και πάλι το 4x4 που θα μας περιμένει υπομονετικά για να μας μεταφέρει πίσω στην Ανώπολη.

Χρόνος για φαγητό και προετοιμασία αναχώρησης.

 

Στις 6μμ το Local Combo Bus θα αναλάβει την μεταφορά μας στο Λιμάνι της Σούδας. Το πλοίο σαλπάρει στις 9μμ και φτάνει Πειραιά στις 6 το πρωί της Τρίτης

By numbers (Φαράγγι Αράδαινας): 

Απόσταση 5,5 χιλιόμετρα περίπου, Υψομετρική Διαφορά 600 μέτρα (κατάβαση), Ώρες Πορείας 3-3,5, Βαθμός Δυσκολίας 1 (εύκολο, με δυο τρία διασκεδαστικά ασφαλή περάσματα)

ΦΑΓΗΤΟ στην Ανώπολη Σφακίων, δύο ταβέρνες αμφότερες εξαιρετικές!

Την μία από τις δυο βραδιές θα φάμε ομαδικά στου Κωστή, ντόπιο κουνελάκι στιφάδο και ντόπια κότα κοκκινιστή με μακαρόνια.... 

Ο Ηλίας, λίγο παραπέρα στα Λιμνιά,  εκτρέφει ζωντανά και θα μας φροντίσει με τα καλύτερα!

ΝΕΡΟ και ΑΝΕΦΟΔΙΑΣΜΟΙ γενικότερα

Στην Ανώπολη λειτουργεί το mini market της Ευγενίας, δεν το πιάνει τυο μάτι σου αλλά έχει απ' όλα!

οι ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ όπου και όπως αναφέρονται στο πρόγραμμα θα γίνουν με τοπικό jeep ή combo bus και περιλαμβάνονται στο κόστος συμμετοχής

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ 

Μοιρασμένος σε δύο σακίδια, ένα ημερήσιας πεζοπορίας 25 περίπου λίτρων και ένα μεγαλύτερο 45-60 λίτρα για όλα τα υπόλοιπα.

 

Για την κάθε ημέρα θα χρειαστούμε εξοπλισμό ορεινής πεζοπορίας, μποτάκια πεζοπορικά, κολάν ή ελαφρύ παντελόνι, ισοθερμικό μπλουζάκι (ένα κοντομάνικο και ένα μακρυμάνικο από πάνω) και fleece-άκι ή softshell για πιο πάνω, αντιανεμικό αδιάβροχο και σακίδιο ημερήσιας πεζοπορίας (περίπου 25 λίτρων) για όποιο ρούχο περισσεύει και τα σνακς με το νερό.

Φακός, καπέλο, αντηλιακό.

Προαιρετικά γκέτες. Ειδικά τα μπατόν κρίνονται απαραίτητα στη διάσχιση της Κυριακής.

Ο υπόλοιπος εξοπλισμός μας θα πρέπει να βρίσκεται μέσα σε ένα σακίδιο (όχι βαλίτσες, όχι σακ βουαγιάζ, όχι σακούλες  κλπ) ώστε να μεταφέρεται εύκολα και με ασφάλεια στο πλοίο και στα τοπικά μέσα μετακίνησης μας.

 

Οι ΣΚΗΝΙΤΕΣ μπορεί να έχουν σκηνή καλοκαιρινή με καλοκαιρινό υπνόσακο και υπόστρωμα.

Το COMBO διαθέτει λίγες σκηνές προς ενοικίαση €20 για την εκδρομή αυτή (παράδοση και παραλαβή στο γραφείο του Combo - Ψυρρή)   

 

Περισσότερα για τον εξοπλισμό εδώ

 

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ με τοπικό jeep ή combo mini bus, εμείς μεταφέρουμε τα απαραίτητα της ημερήσιας πεζοπορίας 

ΕΙΔΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ δεν απαιτείται. 

 

ΛΙΓΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ η εκδρομή είναι παρεΐστική και φιλική με μοναδικό σκοπό να γνωρίσουμε τις άγριες ομορφιές των Λευκών Ορέων. Ο πεζοπορικός μας ρυθμός θα είναι χαλαρός και ξεκούραστος για όλους!

 

LAST DETAILS με λεπτομερές πρόγραμμα σημεία και ώρες συνάντησης θα σταλεί στους συμμετέχοντες λίγες ημέρες πριν την εκδρομή

 

ΠόΣΟ

€295 για τα Loyal Μέλη του Combo (άμεση κατοχύρωση θέσης και πληρωμή κατά τη διάρκεια της εκδρομής στην Κρήτη)

€295 για όσους πληρώσουν στο γραφείο του συλλόγου μέχρι την Τρίτη 31 Μαΐου

€250 για όσους επιλέξουν να πληρώσουν στην τράπεζα ανεξαρτήτως ημερομηνίας ή στο γραφείο του συλλόγου μετά την Τρίτη 31 Μαΐου

Κλίκαρε ΕΔΩ για να δεις εάν είσαι ή πως μπορείς να γίνεις Combo LOYAL Member, να ωφεληθείς με το χαμηλότερο κόστος συμμετοχής και όλα τα άλλα προνόμια των Combo Loyals.

Το κόστος συμμετοχής τα περιλαμβάνει όλα - έρευνα, σχεδίαση, καθοδήγηση, συνοδεία, φόρους, ακτοπλοϊκά Πειραιάς - Χανιά - Πειραιας deck, δύο διανυκτερεύσεις σε σκηνές, είσοδοι στα φαράγγια, όλες οι οδικές ή θαλάσσιες μετακινήσεις στην Κρήτη και η μεταφορά του εξοπλισμού.

Δεν περιλαμβάνεται φαγητό και προσωπικά έξοδα

ADD ONs

προαιρετικά και βάσει διαθεσιμότητας

+ €60 για διανυκτέρευση σε δίκλινο δωμάτιο

+ €15 ακτοπλοϊκά σε καθίσματα αεροπορικού τύπου

ΜΕΙΩΣΕΙΣ

μείον €55 για συμμετοχή δίχως ακτοπλοϊκά και συνάντηση πρωί Σαββάτου  στη Σούδα 

Οι θέσεις κατοχυρώνονται με τη συμπλήρωση της δήλωσης συμμετοχής "click on join" και στη συνέχεια πληρωμή προκαταβολής €100.

Η έγκαιρη κράτηση θέσης βοηθάει στη διοργάνωση αλλά και στην αποφυγή απροόπτων.  

Οδηγίες πληρωμής θα σταλούν με email αμέσως μετά τη δήλωση συμμετοχής.

Δικαίωμα ακύρωσης με επιστροφή χρημάτων μέχρι την Τρίτη 31 Μαΐου.

  

ΠΡΟΤΡΕΠΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΠΛΗΡΩΜΗ ΤΟΥΣ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΟΥΝ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ εξοικονομώντας χρήματα αλλά και δίνοντάς μας την ευκαιρία να γνωριστούμε και να συζητήσουμε θέματα που θα βοηθήσουν στην καλύτερη προετοιμασία για την εκδρομή.

Το γραφείο του Combo είναι ανοιχτό κάθε Τρίτη και Πέμπτη 7-9μμ

Οι συμμετοχές θα είναι περιορισμένες, παρεΐστικη είπαμε...

Δήλωσε όταν είσαι σίγουρος ώστε να μην στερήσεις τη συμμετοχή σε κάποιον άλλο. 

First Come First Served.  

Contact: George Leo, 6984656300

Anchor 1
bottom of page