top of page

Combo Follow Me @
Πρωτομαγιάτικο Οδοιπορικό στα γεφύρια του Ζαγορίου
29 Απριλίου - 01 Μαΐου 2023
 

flag uk.jpeg

 

Εργατική η Πρωτομαγιά και κάπως έτσι αφιερώνουμε ένα 3ήμερο στους Εργάτες.

Στους Εργάτες Τεχνίτες των γεφυριών του Ζαγοριού.

Γεφύρια έργα τέχνης. Μονότοξα, δίτοξα και τρίτοξα. Χτσιμένα τον 17ο και μέχρι τις αρχές του 19ο αιώνα. Σκοπός τους να ενώνουν χωριά και προορισμούς διασχίζοντας τα αμέτρητα ποτάμια και χαράδρες της περιοχής.

Χρηματοδότες τα ίδια τα χωριά αλλά και πλούσιοι κάτοικοι ή μετανάστες.

Πραγματικό εργαλείο για τους πραματευτάδες, τους γυρολόγους, τους καβαλάριδες. Χτισμένα με μαεστρία τόση, που μέχρι σήμερα στέκουν εκεί κόντρα σε χρόνο και καιρούς δίχως να τα ακουμπήσει «μοντέρνο χέρι»

Τα γεφύρια του Ζαγορίου: Πέτρινα στολίδια της περιοχής, κάθε ένα μοναδικό με τη δική του ιστορία και ομορφιά. Η περιοχή καθώς ήταν και παραμένει γεμάτη από φαράγγια και ποτάμια δυσκόλευε τη ζωή, την επικοινωνία και την καθημερινότητα των κατοίκων της. Έτσι των 17ο αιώνα και μέχρι τις αρχές του 19ο μαστόροι, μερικοί τους χαρακτηρίζουν και ως «διαβόητους», ανέλαβαν να τα χτίσουν. Πραματευτάδες, γυρολόγοι, χωρικοί καθημερινά τα διέσχιζαν για να πάνε στη δουλειά τους ή να συναντήσουν τους κοντοχωριανούς τους. Σε κάποια από αυτά είχαν τοποθετηθεί κουδουνάκια έτσι ώστε να ειδοποιούν τους περαστικούς καθώς οι άνεμοι μερικές φορές ήταν ιδιαίτερα δυνατοί. «Σταθερό και ακούραστο» σημείο αναφοράς για τη περιοχή μέχρι σήμερα.

Ένα Combo οδοιπορικό στα γεφύρια του Ζαγοριού, αν όχι όλα (δύσκολο), αλλά σίγουρα στα πιο πολλά και πιο σημαντικά! 

Βέβαιο είναι πως υπάρχουν και λίγα "άσημα" που αφήνουμε να "στοχοποιηθούν" σε επόμενη εξόρμηση στο... ΖΑΓΟΡΙ!

ACTIVITIES

 • Καθημερινές Πεζοπορίες

 • Μπάνιο στο ποτάμι...  και όποιος αντέξει  

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ με Combo-Mini-Bus το Σάββατο 29 Απριλίου στις 7 το πρωί με στάσεις επιβίβασης σε Ρουφ 07:00, Ελαιώνα 07:15, Βίαμαξ 07:30...., προορισμός Ζαγόρι Ιωαννίνων

(κλίκαρε στις υπογραμμίσεις για να ανοίξει χάρτης πρόσβασης)

ΑΦΙΞΗ στους Φραγγάδες μετά τη γέφυρα Ρίου Αντιρίου και μία σύντομη στάση καθ' οδόν. Η πεζοιπορία της ημέρας ξεκινάει απ' εδώ....

ΔΥΟ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ σε παραδοσιακό ξενώνα στο Κουκούλι, δωμάτια 2κλινα 3κλινα και 4κλινα πλήρως εξοπλισμένα,,, fully equipped και self contained. Δηλώστε συγκάτοικους ειδεμή η τοποθέτηση θα είναι τυχαία.

Θα υπάρξουν και λίγα μονόκλινα, επικοινωνήστε για διαθεσιμότητα.

Πρωινό "ζαγορίτικο" για να ξεκινάμε ορεξάτοι!

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ το βράδυ της Πρωτομαγιάς - Δευτέρα

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ

Σάββατο 29 Απριλίου

Από τους Φραγκάδες περπατάμε με τελικό προορισμό τους Νεγάδες.

Η διαδρομή θα περάσει από το γεφύρι του Πετσιώνη, των Φραγκάδων, του Μπογδάνη και της Κάτω Βρύσης.

Μετακίνηση στο Κουκούλι για φαγητό και διανυκτέρευση

Διάρκεια 5 ώρες - Απόσταση 12 χιλιόμετρα - Υψομετρικά Ανάβασης και Κατάβασης 651 - Βαθμός Δυσκολίας 1-2 (εύκολη μέτρια)

 

Φραγκάδες Ζαγοριού: Οι Φραγκάδες είναι από τα παλιότερα Ζαγαροχώρια, χτισμένοι στα 960μ υψόμετρο. Το 1900 αριθμούσε 900 κατοίκους και 130 αρχοντικά, σήμερα θα μετρήσουμε περίπου 100. Ο οικισμός δημιουργήθηκε κυρίως από κτηνοτρόφους  και καλλιεργητές χωραφιών με σημαντική αύξηση πληθυσμού το 1583. Δεν έμειναν ανεπηρέαστοι την αποχή που οι Τούρκοι κατέλαβαν τα Ιωάννινα. Παραδόθηκαν σε αυτούς δίνοντας τον δικό τους φόρο κάθε χρόνο στη Πόλη και στους στρατιώτες της. Απελευθερώθηκαν το 1913 για να καούν και να ξαναχτιστούν μετα το τέλος του Β’ Παγκοσμίου πολέμου.  

Κουκούλι Ζαγορίου: Το Κουκούλι έχει υψόμετρο 870 μέτρα και είναι ένα από τα 46 χωριά του Ζαγορίου. Σαν οικισμό τον πρωτοσυναντάμε το  1430 μ.Χ. χτισμένο με παραδοσιακή τεχνική. Το όνομα του προέρχεται από τις κουκούλες, δηλαδή τις μεγάλες πέτρες που υπήρχαν στη περιοχή

Κυριακή 30 Απριλίου

Με αφετηρία το Βραδέτο και τη περίφημη Σκάλα του θα κατευθυνθούμε προς Καπέσοβο. Αφού "εσβάλλουμε" στην είσοδο του φαραγγιού του Βίκου θα έχουμε τελικό προορισμό τους Κήπους .

Στη διαδρομή θα συναντήσουμε μερικά από τα πιο γνωστά γεφύρια του Ζαγορίου όπως αυτό της Σκάλας του Βραδέτου, του Μίσιου, του Κόκορου, του Πλακίδα και του Μύλου.

Διάρκεια 6 ώρες - Απόσταση 12 χιλιόμετρα - Υψομετρικά Ανάβασης 200 και Κατάβασης 750 - Βαθμός Δυσκολίας 1 (εύκολη)

Σκάλα Βραδέτου: Το Βραδέτο ή αλλιώς το Μπαλκόνι του Ζαγορίου είναι το ορεινότερο χωριό της περιοχής σε υψόμετρο 1340. Εκεί θα συναντήσουμε την περίφημη Σκάλα του Βραδέτου.  1100 μικρά και στενά σκαλοπάτια μας οδηγούν στο Καπέσοβο. Από εκεί, από τα σκαλοπάτια αυτά ήταν η μοναδική δίοδος επικοινωνίας του Βραδέτου με τον έξω κόσμο! Κάπως έτσι χτίστηκε το περίτεχνο μονοπάτι, «λεωφόρος» για την εποχή του, τα ζώα και βέβαια για τους ανθρώπους τους.

Κήποι Ζαγορίου: Οι Κήποι βρίσκονται σε υψόμετρο 800μ. με το όνομα τους να οφείλεται στα λουλούδια και τα οπωροφόρα δένδρα της περιοχής τα οποία φροντίζει ο Μπαγιώτικος ποταμός. Καλντερίμια, πέτρινες βρύσες και το ψηλό καμπαναριό του Άγιου Νικόλα είναι μερικά από τα στοιχεία του χωριού μαζί με τη πλούσια βλάστηση και τα αρκετά σε αριθμό πέτρινα γεφύρια που συγκεντρώνει .

Δευτέρα 1 Μαΐου

Τελευταία πεζοπορία πριν την επιστροφή μας στην Αθήνα.

Με αρχή την Δολιάνη θα περπατήσουμε περίπου 7 χιλιόμετρα με τελικό προορισμό το Γρεβενίτι

Στη διαδρομή μας θα συναντήσουμε 4 με 7 γεφύρια , μερικά από τα οποία είναι του Κώτη, του Αλεξιάδη, του Πάτη... περισσότερα on the spot

Διάρκεια 3 ώρες - Απόσταση 7 χιλιόμετρα - Υψομετρικά Ανάβασης 465 και Κατάβασης 400 - Βαθμός Δυσκολίας 1-2 (εύκολη μέτρια)

ΝΕΡΟ και ΑΝΕΦΟΔΙΑΣΜΟΙ γενικότερα

Από παντού, σε ξενώνες καφενεία και mini markets στα χωριά.

ΦΑΓΗΤΟ δώστε μας λίγο  χρόνο να το οργανώσουμε και θα σας τον επιστρέψουμε με τα καλύτερα .. υποσχόμαστε και δεσμευόμαστε ;-)

οι ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ όπου και όπως αναφέρονται στο πρόγραμμα θα γίνουν με combo mini buses και περιλαμβάνονται στο κόστος συμμετοχής. Όποιος επιθυμεί μπορεί να συμμετέχει με δικό του μέσο και να μας συναντήσει στους Φραγκάδες το μεσημέρι του Σαββάτου.

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ απλής πεζοπορίας

μποτάκια πεζοπορικά ή trail running, κολάν ή ελαφρύ παντελόνι, ισοθερμικό μπλουζάκι (ένα κοντομάνικο και ένα μακρυμάνικο από πάνω) και fleece-άκι ή softshell για πιο πάνω, αντιανεμικό αδιάβροχο και σακίδιο ημερήσιας πεζοπορίας (25-30lt) για να χωράει όποιο ρούχο περισσεύει μαζί με τα σνακς και το νερό.

Φακός Καπέλο Αντηλιακό 

Προαιρετικά μπατόν και γκέτες.

Για περισσότερα σχετικά με τον εξοπλισμό κλικάρετε εδώ

ΕΙΔΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ δεν απαιτείται. 

ΛΙΓΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ η εκδρομή είναι παρεΐστικη και φιλική με μοναδικό σκοπό να γνωρίσουμε να κουβεντιάσουμε και να φωτογραφήσουμε τα ζαγορίτικα γεφύρια. Ο πεζοπορικός μας ρυθμός θα είναι χαλαρός και ξεκούραστος για όλους!

LAST DETAILS με λεπτομερές πρόγραμμα σημεία και ώρες συνάντησης θα σταλεί στους συμμετέχοντες λίγες ημέρες πριν την εκδρομή

Οι ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΤΟΧΥΡΩΝΟΝΤΑΙ με τη συμπλήρωση της δήλωσης συμμετοχής click on "join" και στη συνέχεια πληρωμή προκαταβολής €75.

ΜΗΝ το ΑΦΗΣΕΤΕ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΙΓΜΗ, 

 • τοι θέσεις είναι λίγες και

 • τα δωμάτια περιορισμένα

 • first come first served

 

Η αποπληρωμή θα γίνει κατά τη διάρκεια της εκδρομής.

Οδηγίες πληρωμής θα σταλούν με email αμέσως μετά τη δήλωση συμμετοχής.

ΠόΣΟ

€190 για τα Loyal Μέλη του Combo (άμεση κατοχύρωση θέσης και πληρωμή κατά τη διάρκεια της εκδρομής

€190 για όσους δηλώσουν συμμετοχή μέχρι την Πέμπτη 20 Απριλίου και στη συνέχεια πληρώσουν προκαταβολή €75 στο γραφείο του Combo

€220 για όλους όσους επιλέξουν να πληρώσουν προκαταβολή στην τράπεζα ανεξαρτήτως ημερομηνίας και για όσους  δηλώσουν συμμετοχή μετά την Πέμπτη 20 Απριλίου 

Κλίκαρε ΕΔΩ για να δεις εάν είσαι ή πως μπορείς να γίνεις Combo LOYAL Member, να ωφεληθείς με το χαμηλότερο κόστος συμμετοχής και όλα τα άλλα προνόμια των Combo Loyals.

Το κόστος συμμετοχής περιλαμβάνει

 • έρευνα, σχεδίαση, καθοδήγηση, συνοδεία, φόρους, vhf επικοινωνίες, φαρμακεία

 • μετακινήσεις από και προς Αθήνα

 • δύο διανυκτερεύσεις σε δίκλινα δωμάτια (δηλώστε ταίρι ειδεμή η τοποθέτηση θα είναι τυχαία)

 • ζαγορίτικο πρωινό

 • support mini bus καθ όλη τη διάρκεια της εκδρομής

 • όλες οι τοπικές μετακινήσεις 

 • η μεταφορά του εξοπλισμού

Δεν περιλαμβάνεται φαγητό και προσωπικά έξοδα.

ADD ONs

βάσει διαθεσιμότητας

+ €60 για διανυκτέρευση σε μονόκλινο δωμάτιο

ΜΕΙΩΣΕΙΣ

μείον €15 για διανυκτέρευση σε τρίκλινο ή 4κλινο

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΜΕ ΙΔΙΑ ΜΕΣΑ και συνάντηση το μεσημέρι του Σαββάτου στους Φραγκάδες

(οι τοπικές μετακινήσεις θα πρέπει να γίνονται με το προσωπικό σας όχημα)

μείον €30

​​ΑΚΥΡΩΣΕΙΣ με πλήρη επιστροφή προκαταβολής μέχρι την Πέμπτη 20 Απριλίου

Μετά την ημερομηνία αυτή η προκαταβολή δεν επιστρέφεται.

​Εάν η εξόρμηση αναβληθεί ή ακυρωθεί, τα χρήματα θα επιστραφούν εξ ολοκλήρου. 

​​​

Το γραφείο του Combo είναι ανοιχτό κάθε Τρίτη και Πέμπτη 7-9μμ

​​​

Η ομάδα θα είναι μικρή και οι θέσεις περιορισμένες.

Ελάχιστος αριθμός συμμετοχών 9 και μέγιστος 20.

Δήλωσε όταν είσαι σίγουρος ώστε να μην στερήσεις τη συμμετοχή σε κάποιον άλλο. 

First Come First Served.  ​

Contact:​

George Leo, 6984656300

Stella R, 6943644600

Anchor 2
Anchor 1
bottom of page